LEDARPAR. Paret Reinfeldt har hogst erotiskt kapital, enligt Katerina Janouch, men Lars Ohly och Maria Wetter- strand kan mycket val fa upp de rodgronas till utmanande nivaer. Foto: Christian Örnberg
LEDARPAR. Paret Reinfeldt har hogst erotiskt kapital, enligt Katerina Janouch, men Lars Ohly och Maria Wetter- strand kan mycket val fa upp de rodgronas till utmanande nivaer.  Foto: Christian Örnberg

Katerina Janouch: Reinfeldts leder den erotiska maktkampen

Publicerad
Uppdaterad
Politikernas erotiska kapital har aldrig varit viktigare än i årets valrörelse, skriver Katerina Janouch.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Det finns något som heter erotiskt kapital inom oss människor. Något mer eller mindre osynligt och ogripbart men ack så kännbart och en viktig faktor att räkna med när det handlar om framgång i såväl yrkesliv som förstås kärlek. Det slår Catherine Hakim, sociolog vid London School of Economics, fast i en artikel i tidskriften European Sociological Review.
Enligt Hakim är människans erotiska kapital minst lika avgörande som det ekonomiska, sociala och kulturella kapitalet. Det handlar om utseende, skönhet, men också om utstrålning, charm och makt. Interaktion som påverkar oss alla i hög grad och som därför bör tas på större allvar. Att snygga och trevliga personer får högre lön är en faktor. Erotiskt kapital kan ge många fördelar i livet och är en konkurrensfördel inte minst i politiken.
Ett färskt exempel är Gordon Brown som aldrig lyckades aldrig fylla tomrummet efter sin karismatiske företrädare Tony Blair och var helt chanslös mot den virile småbarnspappan David Cameron.

Frågan är hur det erotiska kapitalet kommer att påverka valutgången här i Sverige. I det allt tuffare medieklimatet har det aldrig varit viktigare än nu för politiker att måna om sin utstrålning för att nå fram med sitt budskap. Här är mina ytterst objektiva och personliga omdömen.
Moderaternas Fredrik och Filippa Reinfeldt är i fertil ålder. Att uttala sig om att man kan tänka sig en bebis till i tidningsintervjuer ger naturligtvis skyhögt erotikbetyg.
För hur gör man barn om inte i sängkammaren, och blundar man kan man snabbt föreställa sig både det ena och det andra. Men det är långtifrån bara barnalstrandet som är Fredrik och Filippas styrka. Fredriks lätt fuktiga blick i kombination med Filippas ungflicksfräscha yta kan lätt få fantasierna att sväva iväg.
Vänsterns Lars Ohly jobbar hårt på sin image. Sliter på gymmet, har en yngre kvinna, och poserar på bilder i motljus. Rödvinsvänstern är väck, istället är det en nymornad Clint Eastwood-aktig figur som rider fram på scenen. Ohly som förste älskare, varför inte?

Miljöpartiet har
kommit starkt och det har talats om Maria Wetterstrand-effekten. Ung stark kvinna med klar blick, något av en dominautstrålning skymtar fram. Hon kan ta tyglarna och styra rätt i både politik och erotik. Peter Eriksson utgör mer ett komplement på den här fronten...
Vallokomotivet Thomas Bodström har länge varit sossarnas egen enfant terrible och för detta fått såväl ris som ros. Han har inget emot att posera liggande på en hotellsäng med en deckare. Han kan förtrolla kvinnliga väljare genom tv-rutan. Hur är det då med S-ledaren Mona Sahlin? Hittills har både hon och hennes make Bo hållt en relativt låg profil. Ännu har vi till exempel inte fått hälsa på hemma i parets dubbelsäng. Men vem vet vad som kan ske när valkampen hårdnar.
Centerns Maud Olofssons erotiska kapital ska inte underskattas och är en mix av urmoder och kinkyqueen.
Kristdemokraternas Göran Hägglund må försöka skyla sin erotiska status bakom en präktig yta men där under bubblar det av otyglad lust. Inte för intet talas det om att de stora fiskarna simmar i lugna vatten. Traditionella könsroller går dessutom hem i sängkammaren - varför inte en rollek med Göran som manlig förebild?
Folkpartiets Jan Björklund-typ har en stor skara anhängare, både bland kvinnor och bland män. Han förhäver sig inte utan står mer i bakgrunden - samtidigt som han ändå ser bra ut. Jan träder fram som hjälte i actiondramer, tillika i politiken. När saker går överstyr erbjuder han en trygg bringa att söka skydd vid. Varning för kraftiga erotiska reaktioner. I synnerhet om han tar hjälp av partikollegan Nyamko Sabuni - kanske den vackraste kvinnan i svensk politik.

Finns här några vinnare i samlingen? Med paret Reinfeldt hamnar alliansen högt, helt klart. Men Maria Wetterstrand, och kanske även Lars Ohly, kan mycket väl pumpa upp de rödgrönas erotiska kapital till utmanande nivåer. Facit har vi ännu inte, men det blir en pirrig valkamp i höst.

Katerina Janouch

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag