Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kasta bananer är alltid galet

Chefredaktören

för den antirasistiska tidskriften Expo, Richard Slätt, skriver i Expressen den 8 april att det inte är rasism då fotbollsfans kastar bananer från läktaren på Djurgårdens svarte målvakt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Slätt ger sig rätten att definiera vad som är rasism, och för honom finns den inte i idrottens värld, där rasister och antirasister förenas i symbios på läktaren. Slätt vill också värna om den "levande sportkulturen" och ge fotbollsklackarna "utrymme för dynamik och utveckling". Är det möjligen ett försenat aprilskämt från Richard Slätt? Har inte en antirasistisk tidskrift som mål att göra en någorlunda intellektuell analys av rasismen? För Slätt är "rasister" tydligen rötägg som inte delar några som helst egenskaper med oss andra.

Utmärkande för

rasismen är att den inte går att isolera till enstaka platser och sammanhang. Tvärtom genomsyrar den alla samhällets sfärer, inklusive idrotten. De otaliga kränkningar svarta idrottare genom åren fått utstå, och alltjämt utstår, gör Slätts beskrivning av idrotten som en arena fri från rasistiska tankestrukturer lika naiv som skrämmande. Ännu mer problematiskt blir det när Slätt genom sitt inlägg avvisar ett så tydligt exempel som banankastandet. Är det hans omdöme som ska fungera som måttstock för vad som är "verklig" rasism?

Lika naiv är idén

att det som vi "alltid har gjort" måste vara neutralt och oskyldigt. Har bananer kastats innan svarta målvakter medverkade i laget, så kan det naturligtvis inte vara farligt. "För utomstående som inte går på fotboll verkar detta givetvis helt galet" skriver Slätt. Ja, vi är benägna att hålla med. Det verkar helt galet.

Slätt passar på

att rikta en känga till Centrum mot rasism för kritiken av reklamen för GB-glassen "Nogger Black". Han beskyller Centrum mot rasism för att spä på begreppsinflationen när det gäller rasism. "Problemet i grunden blir att vi till slut har skrivit om begreppet rasism" skriver Slätt. Det är just det som behövs. Rasismen måste förstås som något som är inbyggt i samhällets strukturer, och som alltför länge accepterats. Är det inte dags att de som drabbas av rasismen också ges rätten att vara med och definiera den? VICTORIA KAWESA JOLIN BOLDT

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!