Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karolinskas neurokirurger: ”Smutskastning av oss”

”Uppdrag granskning” grävde i historien om den antisemitanklagade överläkaren Inti Peredo.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Neurokirurgerna på Karolinska universitetssjukhuset skriver ett öppet brev angående debatten efter ”Uppdrag granskning”.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. På vår arbetsplats arbetar personer med olika etnisk och religiös bakgrund. Vi har nolltolerans mot all typ av diskriminering och det arbete vi utför påverkas på intet sätt av en medarbetares eller patients kön, ursprung, etnicitet eller religiös tillhörighet. 

I enlighet med slutsatserna från den externa advokatutredningen samt från tv-programmet ”Uppdrag granskning” (6/11-2019), är vår uppfattning att antisemitisk diskriminering inte förekommer eller har förekommit på vår arbetsplats.  

Vi betraktar sakfrågan angående eventuell förekomst av antisemitisk diskriminering på vår enhet som färdigutredd.

Personer utan inblick i vår verksamhet har upprepade gånger i medier oemotsagt bland annat uttalat att vår enhet är ”dysfunktionell” samt att ”diskriminering, särbehandling och repressalier på antisemitisk grund” förekommer. Vi vänder oss starkt emot sådana dåligt underbyggda anklagelser eftersom de skadar förtroendet för vår enhet och i förlängningen drabbar våra patienter. Vi är alla oerhört dedikerade till vårt arbete och försöker ge neurokirurgisk vård av högsta möjliga kvalitet. 

Därför är vi tacksamma över att läsa Anders Ahlssons replik i DN (9/11-2019) och önskar att sjukhusledningen även fortsättningsvis ger oss stöd och tydligt markerar mot dåligt underbyggd och förtroendeskadlig smutskastning av vår enhet. 

Vi betraktar sakfrågan angående eventuell förekomst av antisemitisk diskriminering på vår enhet som färdigutredd. Vi önskar, och våra patienter förtjänar nu, att vi får arbetsro för att få fokusera på att kunna ge bästa möjliga neurokirurgiska vård.

 

Av Per Almqvist, docent & överläkare

Peter Alpkvist, specialistläkare 

Yehya Al-Saffar, specialistläkare

Lisa Arvidsson, specialistläkare

Jiri Bartek, ST-läkare

Bo-Michael Bellander, docent & överläkare

Erik Edström, specialistläkare

Adrian Elmi-Terander, biträdande överläkare 

Anders Fytagoridis, specialistläkare

Bengt Gustavsson, överläkare

Margret Jensdottir, bitr. överläkare

Fattima Khalil, ST-läkare

Lars Kihlström, överläkare

Helena Kristiansson, ST-läkare

Göran Lind, överläkare

Martin Olsson, överläkare

Kyrre Pedersen, bitr. överläkare

Oscar Persson, specialistläkare

Ulrika Sandvik, bitr. överläkare

Simon Skyrman, specialistläkare

Mikael Svensson, professor, överläkare

Erik Österlund, ST-läkare