Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kärnkraften ska inte förbjudas, M och KD

I dag råder inget förbud mot ny kärnkraft om marknadens aktörer är beredda att ta de ekonomiska risker den innebär. Men kärnkraften ska i så fall bära sina egna kostnader, skriver Rickard Nordin.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Rickard Nordin, energi- och klimatpolitisk talesperson (C). Foto: TT NYHETSBYRÅN

Från Centerpartiets sida beklagar vi att Moderaterna och Kristdemokraterna väljer att lämna energiöverenskommelsen. 

I synnerhet som de inte ens bemödat sig att svara på det bud de fått efter att de nyligen framfört sina synpunkter, skriver Rickard Nordin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Ända sedan energiöverenskommelsen slöts 2016 har Centerpartiet värnat den enighet som då uppnåddes. Att det finns ett brett stöd för energipolitiken är viktigt för såväl svensk ekonomi, som jobben och inte minst vår förmåga att genomföra klimatomställningen.

Det finns ett stort behov av insatser för att trygga elförsörjningen i hela landet, både på kort och lång sikt. Åtgärder för att hantera effektbristen i elnäten behövs. Men det är viktigt att vara medveten om att effektbristen i delar av landet inte i första hand beror på att el inte kan produceras i Sverige. Den beror på att Sverige behöver fler kablar och ledningar. Den beror också på att vi behöver öka flexibilitet, energieffektiviseringar och smarta lösningar. Utmaningarna handlar väldigt lite om produktion. 

Förnybart växer så det knakar

I själva verket byggs den svenska elproduktionen ut i mycket snabb takt. De förnybara energikällorna växer så det knakar. De företag som är verksamma i branschen har insett att den gröna, förnybara elproduktionen både är efterfrågad och lönsam. Det gäller inte bara i Sverige. I land efter land ser vi denna utveckling. Allt medan engagemanget för klimatfrågorna växer sig allt starkare i breda folklager.

Energiöverenskommelsens styrka var att den inte slog fast vilka energislag som ska byggas ut. Den medgav till exempel kärnkraftens fortsatta existens i Sverige. I dag råder inget förbud mot ny kärnkraft om marknadens aktörer är beredda att ta de ekonomiska risker den innebär. Men kärnkraften ska i så fall bära sina egna kostnader. Det är Centerpartiets övertygelse att detta måste vara grunden också för den framtida energipolitiken. Annars riskerar vi ett läge där skattebetalarna och industrin drabbas av oerhörda kostnader och betydande osäkerhet.

Fel att lämna samarbetet

Från Centerpartiets sida beklagar vi det besked vi nu fått att två av de fem partier som ingick energiöverenskommelsen väljer att lämna det energipolitiska samarbetet. I synnerhet som de inte ens bemödat sig att svara på det bud de fått efter att de nyligen framfört sina synpunkter.

Vårt fokus har under de senaste åren varit att se till så att energiöverenskommelsen genomförs. Gärna i så snabb takt som möjligt. När det väl är gjort har vi varit öppna för nya samtal för att skapa nya breda överenskommelser kring den fortsatta energipolitiken. Grunden för detta är dock att de partier som har för avsikt att vara en del i formandet av politiken är beredda att hedra ingångna överenskommelser. Det senaste beskedet från Moderaterna och Kristdemokraterna ger oss tyvärr skäl att tvivla på om den viljan finns. 

Vill M och KD ha långsiktighet

Trots detta är vårt besked att breda överenskommelser även fortsatt är eftersträvansvärda. Men frågan är, mot bakgrund av dagens besked: Kommer Moderaterna och Kristdemokraterna att orka stå upp för helheten i nya breda energiöverenskommelser, för att skapa långsiktighet i Sveriges energipolitik?

 

Av Rickard Nordin 

Energi- och klimatpolitisk talesperson (C)