Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kära kund som ger dig ut i julhandeln

Anna Jarl.

Foto: Privat.
Foto: Tomas Oneborg / Svd / Tt

För oss som jobbar i butik är december månad som att åka i 200 kilometer i timmen och inse att bromsen slutat fungera. Här följer därför lite tips för att det ska bli bättre för oss båda, skriver Anna Jarl.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hej, välkommen!

Mitt varma leende möter din blick när du kliver in i butiken för att mellan dina stressiga andetag och lager av fuktiga, svettiga kläder handla de sista klapparna dagarna innan julafton.

Jag och mina kolleger har några veckor tidigare gått upp klockan 04 för att julpynta butiken innan vi öppnar. Dagarna innan jul förlängs öppettiden till 22. Allt för att det ska finnas så mycket utrymme som möjligt för dig att hinna bli klar så att du ska kunna koppla av på självaste julafton.

För oss som jobbar i butik är december månad som att åka i 200 kilometer i timmen och där någonstans inse att bromsen slutat fungera. Det är paketinslagning. Det är långa köer av trötta kunder som inte tagit av sig vinterjackan än. Godispapper ligger utströdda överallt. Det är föräldrar med gråtiga barn.

Och till dig, kära förälder, vill jag säga: det är lugnt, jag dömer inte. Jag vet inte hur ditt privatliv ser ut och vilka möjligheter du har till att julhandla utan småbarn.

Men om du tagit med dig småbarnen för att du tänkte att det skulle bli kul så kommer du snart märka att du tänkt fel när första hyllan rasar.

 

Tid är det som vi båda behöver, så här följer lite tips för att det ska bli bättre både för mig och för dig som kund:

Planera inköpen i tid, hälsa tillbaka när vi hälsar på dig och ser du någon snatta så meddela oss så fort du kan. När vi erbjuder dig vår hjälp/när du ber om vår hjälp, gör ditt bästa för att vara tillmötesgående och förklara så bra som möjligt vad du är ute efter. Vi kommer nämligen att göra vårt bästa för att du ska gå därifrån med exakt det du ville ha, även om det ibland betyder att vi rekommenderar att du i stället går till en annan affär.

Om du ändå handlar dagarna innan jul: Ta god tid på dig! Det kommer inte gå fortare i kön för att du är stressad. Du kommer framför allt inte att få uppleva den fantastiska service du kan få av mig. Du går ju till oss för att få känna och dofta på produkten, för att få expertråd och det där lilla extra som inte går att läsa sig till oavsett hur mycket du googlar. Tänk också gärna på att vi ofta är underbemannade, eftersom många arbetsgivare hellre vill maximera vinsten i stället för att satsa på välmående, kunnig personal. Vi gör vårt bästa utifrån de förutsättningar vi fått för att alla ska få så snabb och kvalitativ service som möjligt.

Var inkännande. När jag frågar om det är något annat jag kan hjälpa dig med eller visar dig vår senaste produkt i förbifarten är det för att det ingår i vår service. Du kan artigt tacka nej, jag kommer nämligen att vara inkännande och gå vidare med dig till kassan då.

En sak till måste du som kund få veta om mig och mina butiksanställda kamrater: Vi har det riktigt stressigt och är ofta underbemannade. Nästan alla är deltidsanställda och kämpar med att få ekonomin att gå ihop. Jag längtar inte till pensionen.

 

Många av våra arbetsgivare blir lika förvånade varje gång när jul/påsk/midsommar/semester börjar närma sig trots att det är detsamma varje år. Vi har däremot inte glömt. Vi vet vilket stresspåslag det kommer innebära för de kolleger som får jobba under dessa perioder.

Arbetsgivarna lyssnar inte på oss var och en, det är bara när vi gemensamt ställer krav som vi har en chans till förbättring.

Så kära kund som ger dig ut i julhandeln och engagerar dig i min text: jag hoppas att du nu fått en bredare bild och en fördjupad förståelse av hur vårt yrke kan se ut.

Något jag hoppas du tänker på när du hälsar på oss i butiken. 

God Jul!

 

Anna Jarl,

Butiksanställd

Medlem i Handelsanställdas förbund

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!