Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kaplan regeringens svar på Åkesson”

Debattören Ulf Öfverberg är ordförande för Samfundet Sverige Israel i Stockholm.

Mycket kan sägas om nya regeringen och dess regeringsdeklaration. Det missriktade beskedet att regeringen ska erkänna Palestina är värd all kritik. Men lika viktigt som det är att kritisera det beslutet är det att visa på hur skandalös utnämningen av miljöpartisten Mehmet Kaplan till ny bostads- och stadsutvecklingsminister är.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Mehmet Kaplan tillhör de politiker som öppet flörtar med jihadismen och rör sig i antisemitismens utmarker. En statsminister som talar om antirasism borde inte har valt Mehmet Kaplan till minister. En blunder som Kaplan gjorde var att bjuda in en (ö)känd antisemit, Yvonne Ridley, till Sveriges riksdag.

Det skedde på en konferens 21 november 2011. Hon är medlem i engelska Respect Party vilket är ett parti som har fört samman radikal internationell socialism och islamistisk ideologi; ett exempel på den alltmer vanliga alliansen mellan vänstern och islamismen. 2011 gjorde Ridley en exklusiv intervju med änkan till självmordsbombaren i Stockholm city 2010. Svenska journalister var kritiska till intervjun då intervjun hade ytterst få kritiska frågor.

Hon hatar förstås Israel som hon beskriver som “den äckliga lilla vakthunden åt USA, Mellanösterns sår”. Hon försäkrar också att hennes Respect Party är “sionistfritt…om det fanns någon sionist i Respect Party skulle de jagas och bli utsparkade.” Hon och hennes parti ser Israel och sionism som illegala, kallar Israel för “terrorstat”, ignorerar judisk historia i relation till Israel, hyllar Hamas och Hizbollah.


Mehmet Kaplan bad om ursäkt för inbjudningen då han påstår att han inte kände till hennes bakgrund ordentligt. Men det dåliga omdömet och okunskapen om antisemitism och rasism hade redan 2010 fått honom att delta i Ship to Gaza. Den resan och de efterföljande såväl som den nu planerade har ständigt ledsagats av samarbete med andra antisemitiska organisationer. 2010 var det organisationen Free Gaza Movement, som var med och sjösatte det första skeppet 2008 och därefter varit ett nav i den maritima aktivismen, som stod för kopplingarna till antisemitiska krafter. 2010 spred Free Gaza Movement antisemitism och hade samarbeten med högerextremister.

På deras hemsida publicerades påståenden som att "det mesta av världens media kontrolleras av den israeliska lobbyn". Ett av Free Gaza Movements fartyg sponsrades 2010 av Perdana Foundation. En stiftelse som ägdes av Malaysias tidigare premiärminister Mahathir Mohamed som påstått att "judarna styr världen via ombud".


Mehmet Kaplan.
Foto: Foto: Emil Nordin


Han har även starka kopplingar till det antisemitiska förlaget American Free press. På Perdana Foundations hemsida stod det att "Förintelsen misslyckades som slutgiltig lösning" eftersom judarna "överlevde och blev en ännu större källa till problem för världen". Denna härva anslöt sig glatt den svenska salongsvänstern till; Mehmet Kaplan som en av dem. Sist i serien av blundrar är från i somras. På ett seminarium om islamofobi jämförde Mehmet Kaplan svenska jihadister som strider i Syrien med svenska frivilliga som stred i finska vinterkriget 1939-1940 mot Sovjetunionen. Mehmet Kaplan skrev senare på Twitter att han har blivit missförstådd.

Ja, många missförstånd och mycket okunskap blir det. Men sammantaget är ansvaret ändå Mehmet Kaplans eget och ingen annans. Av en folkvald politiker både bör och ska man ställa kravet att hen ska veta vad hen gör. Och att hen ska kunna förklara det efteråt. 

Hade dessa misstag handlat om en Sverigedemokrat hade med all sannolikhet, och det med rätta, avgångskraven rests och medierna hade kartlagt förbindelserna mellan politikern och de extrema organisationerna. Men gör något detta från vänstern är toleransen högre. Det säger en hel del om vår debatt. Men inte desto mindre, Mehmet Kaplan framstår med sina ljusskygga kopplingar till en undervegetation av judehat som regeringens svar på Jimmie Åkesson.


ULF ÖFVERBERG,
ordförande för Samfundet Sverige Israel i Stockholm.