Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kapa Löfvens fallskärm – ta ner honom på jorden

Genom decennier av cigarr- och konjakdoftande uppgörelser har politikerna avskiljt sig från folket, skriver Nils Littorin.
Foto: TV4
Nils Littorin är partiledare för Malmölistan.
Foto: PRESSBILD

När statsministern avgår vid 64 års ålder har han rätt till en fallskärm på över 2,1 miljoner kronor. Jämfört med den vanlige knegaren som blivit av med jobbet är skillnaden grotesk. 

Kapa fallskärmarna och ta ner politikerna på jorden, skriver Nils Littorin från partiet Malmölistan.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Politikerna har svävat i väg i det blå och bildat en klass med särskilda privilegier. Om Stefan Löfven hade jobbat kvar som svetsare hade han fått ca 24 000 kr i a-kassa om han förlorat jobbet. Den fackliga och politiska karriären i Socialdemokraterna har lönat sig. Nu trillar hela lönen på 180 000 kronor in på kontot efter att han avgått. Ingen a-kassenivå här inte. 

Inkomstgarantin är bara toppen av ett isberg. Genom decennier av cigarr- och konjakdoftande uppgörelser har politikerna avskiljt sig från folket. När Olof Palme (S) var statsminister 1983 hade han ett arvode på 18 040 kronor i månaden. Det motsvarar drygt 44 000 kronor i dagens penningvärde. Statsminister Löfven lyfter fyra gånger mer än vad Palme gjorde. 

Har politikens kvalitet följt lönekurvan?

Har Socialdemokraternas politik blivit fyra gånger bättre? Inte enligt väljarna. Vid Palmes sista val 1982 fick S 45,6 procent jämfört med 28,3 procent för Löfven 2018. Siffrorna talar emot argumentet att extrema arvoden krävs för att ”få in rätt kompetens”. 

Med en normalisering av inkomsterna skulle politikerna få känna av konsekvenserna av sin egen politik.

Förhållandet är snarare det motsatta. Ju mer politikerna seglar i väg, ju sämre blir politiken för vanligt folk. De jämför sig då inte längre med väljarna utan med direktörer inom det privata näringslivet, med helt andra inkomster. Därför bör vi kapa Löfvens fallskärm, och minska politikers löner överlag.

Kontakten med verkligheten är borta

Vi ser ju hur det har gått, de har tappat kontakten med verkligheten. Det är lätt att höja pensionsåldern när det inte drabbar en själv. Att ta in stora mängder migranter kostar lite för den som bor i trygga villakvarter, långt borta från Rosengård och Rinkeby. Med barnen i friskola kan man undvika konsekvenserna av nedskärningar i den kommunala. Med en normalisering av inkomsterna till, låt oss säga Palmes nivå, skulle de få känna av konsekvenserna av sin egen politik.

I George Orwells bok Djurfarmen gör djuren uppror, kör bort bonden och skapar ett jämlikt samhälle. Men snart tar grisarna makten och skaffar sig egna privilegier. Till slut går det inte att skilja grisarna från den gamla förtryckaren.

Förre talmannen Urban Ahlin (S) går det ingen nöd på.
Foto: MELKER DAHLSTRAND

Pensionsgruppen leds av Socialdemokraternas Ardalan Shekarabi. Den har beslutat att höja pensionsåldern från 65 till 67 år och lägstaåldern för att ta ut allmän pension från 61 till 64 år. Men beslutet gäller bara vanliga löntagare. Shekarabi kan fortsätta gå i pension vid 61. Nog går det att bete sig svinigt även utanför fablernas värld.

Urban Ahlin och miljonerna

För många gäller äldre, än mer generösa regler. Däribland riksdagens förre talman Urban Ahlin. Han slutade som 53- åring och kommer att kunna plocka ut mer än 11 miljoner av skattebetalarnas pengar tills han fyller 65. Utan krav på motprestation. 104 före detta politiker försörjs fortfarande helt eller delvis av riksdagen (2019). 

Politik bör vara ett brinnande engagemang för en idé. Inte ett sätt att berika sig, och det bör vara förbjudet att leva som en parasit på skattebetalarna.


Av Nils Littorin

Partiledare Malmölistan