Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaoset kommer att kosta, Stefan Löfven

Jasenko Selimovic.
Foto: Sven Lindwall

Förnya kärnkraften, behåll vinsterna i välfärden och femte jobbskatteavdraget – Löfven borde koncentrera sig på att få igenom budgeten, skriver Jasenko Selimovic.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ett främlingsfientligt parti har fått 13 procent och Socialdemokraterna är inte ens på banan. En hel del väljare känner genuint oro inför SD:s ökning men vad gör Socialdemokraternas företrädare, skribenter, bloggare och aktivister på Facebook och Twitter?

Jo, de verkar upptagna med att smutskasta moderater. ”Moderaterna är största förlorare”, ”de har skapat elände”, ”Alliansen har...”


Vakna! Ni har vunnit. Ni är inte längre opposition. Vi vill veta att ni kan styra landet. Att ni tar krafttag som visar att landet med 13 procent stort främlingsfientligt parti inte är ledarlöst.

Istället för att ta ert ansvar försöker ni ”sätta press på FP och C”. Vissa journalister följer tyvärr efter er. Jag är så van vid att Socialdemokraterna och alliansen mäts med olika mått att jag inte ens blir upprörd längre. Men kan påminna om en som blev det. När alliansen efter valet 2010 försökte lösa det parlamentariska dödläget genom att sträcka ut handen till MP svarade Maria Wetterstrand till TT: ”Jag blir förbannad. Han (Reinfeldt) försöker lämpa över ansvaret på någon annan.”

Jag vill inte alls vara dum tillbaka. Situationen kräver ansvar och Sverige är viktigare än socialdemokratin. Men jag blir förbannad över att ni försöker få oss att lura våra väljare och därmed sprider politikerförakt.


SD när sig på det föraktet. Deras mylla är upplevelsen av att man inte kan lita på politiker ”De bara lovar men går inte att lita på”. Ert handlande förstärker dessa idéer.


Alliansen har gjort precis det som utlovats. Våra väljare visste i förväg att om vi förlorar ska vi gå i opposition. De har kunnat lita på det. Det skapar respekt, tilltro. Ni kan lura era väljare, det är ert problem. Men tvinga mig inte lura mina väljare. För då bli vi lika goda kålsupare.

Ni verkar tycka att allt kan sägas, dras tillbaka, förvrängas. Ni har anklagat FP och C att förstöra landet, skolan, skapat klyftor. Fyra dagar efter det bjuder ni in dessa partier för att kunna bygga upp landet?


För er är det bara ”politisk retorik”, något väljarna inte ska ta på allvar. De som tar er på orden är naiva. Ni verkar i alla fall konsekvent driva en linje: att man inte ska lita på vad ni säger.


För att säga det rakt ut, Löfven. Ni har försatt landet i det här kaoset genom att konsekvent vägra svara på frågan: vem ni ska regera med. Den avfärdades som oviktig, ni antydde att ni kan få fram en lösning på något sätt. Ni lyckades lura väljarna, även vissa skribenter. Nu låtsas ni vara ”överraskade” av det parlamentariska läget.


Vad är det som överraskar er? Att SD har fått precis lika mycket som i opinionsmätningar? Eller att ni har fått 0,01 procent mer än i förra valet? Är det den skillnaden som gör er så pass förvirrade att ni inte förmår handla?


Ta er samman. Främlingsfientliga har vunnit 13 procent. Jag pratar dagligen med invandrare som är oroliga på riktigt. Ni har ett ansvar som ni inte ska få vifta bort en gång till. Den här gången måste ni säga något vi kan lita på.

Kom överens om en gemensam S-MP budget. Men kom ihåg att ni inte har fått folkligt mandat att föra vänsterpolitik – stödet för S, MP och V är bara 0,01 procent högre än 2010.

Hitta därför förslag som gör att ni kan få genom budgeten: behåll möjlighet till vinster i välfärden, acceptera femte jobbskatteavdraget, slopa värnskatten och ”dubbelstöten”, förnya kärnkraftsreaktorer, samarbeta. Jag vet att det kommer göra ont, men ni kan inte kräva att andra ska uppoffras till gränsen av utplåning, medan ni själva inte vill lägga några smärtsamma förslag.

Regeringsmakten kräver uppoffringar, att släppa på prestigen, kompromisser. För det ni upplever nu kommer sannolikt att bli en av de mindre saker som kommer hända er under mandatperioden. Större saker väntar. Hur ska ni klara dem?


Eller erkänn att ni inte är förmögna att hitta kompromisser som gör att ni kan regera. Så snabbt som möjligt.

Vi lever i en svår tid. Det är dags att förstå allvaret av det och börja jobba.


JASENKO SELIMOVIC,

är folkpartist.