Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaoset är helt och hållet Centerns fel

Nu måste frågan ställas, vad är nästa steg? Står ytterligare närmande till extremhögern för Annie Lööfs dörr? skriver Markus Kallifatides och Linn Svansbo.
Foto: JESSICA GOW/TT
Markus Kallifatides, ordförande för S-föreningen Reformisterna.
Linn Svansbo, vice ordförande för Reformisterna.

Annie Lööfs löftessvek om att hålla extremhögern från inflytande i svensk politik börjar alltmer likna Ulf Kristerssons glidning, som slutade i en direkt lögn till förintelseöverlevaren Hédi Fried, skriver Markus Kallifatides och Linn Svansbo från Reformisterna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Bevekelsegrunderna för att låta extremhögerns och högerkonservativas budget gå igenom menar Annie Lööf är den kraftiga vänstersväng som regeringspartierna gjort. Vad Lööf menar med det är fortfarande höljt i dunkel.

Vilken vänstergir?

Är det de 1000 kronor i månaden till Sveriges fattigpensionärer som avses? Om så är fallet är Centerpartiet själva del av denna kraftiga vänstergir. På deras hemsida framgår tydligt att man vill ”höja pensionen för dem som bara har garantipension eller låg inkomstpension” samt att man vill se ”tydliga förbättringar för jämställda pensioner”. 

Handlar det om den vinstbegränsning i skolan som Socialdemokraterna fattat beslut om på partikongressen i november? Om så är fallet bör Lööf påminnas om att samma fråga aktualiserades på Centerpartiets stämma, där betydande delar av partiet framförde kritik mot hur religiösa friskolor styrda från Saudiarabien och riskkapitalbolag med säte i skatteparadis sänker kvaliteten i svensk skola och sätter ungarnas skolgång på svältdiet. Dessutom bör Lööf påminnas om att hela 70 procent av Centerpartiets väljare vill begränsa vinsterna i skolan. 

När Annie Lööf släppte fram ett högerextremt partis budgetinlaga i Sveriges riksdag hände något allvarligt.

Handlar vänstergiren om att ge hårt arbetande föräldrar mer ledig tid med sina ungar? Låt oss då påminna Annie Lööf om att reformen ingick i det januariavtal Lööf själv tecknat firma för, där flera centerpartistiska reformer redan genomförts, så som exempelvis privatiseringen av Arbetsförmedlingen och en reformering av las. 

Politiskt spel i stället för grundvärderingar

Eller kan det vara så enkelt att Centerpartiet inte tycker att det är så viktigt att hålla Sverigedemokraterna utanför? Att partipolitiskt spel går före grundläggande principer? Att Annie Lööfs uppfattning är att mer pengar till landets fattigpensionärer skadar landet mer än att ge ett parti med rötter i nazismen inflytande i den ekonomiska politiken? 

Såg Lööf också möjligheten att få igenom en sänkning av bensinskatten och ytterligare ett jobbskatteavdrag utan att behöva ta ansvar för konsekvenserna? Bland dessa frågor finner vi också svaren.

Ett allvarligt löftesbrott

När Annie Lööf släppte fram ett högerextremt partis budgetinlaga i Sveriges riksdag hände något allvarligt. Hon bröt det löfte hon gett om att SD inte ska ges inflytande över landets ekonomi. Nu måste frågan ställas, vad är nästa steg? Står ytterligare närmande till extremhögern för Lööfs dörr?

Vi socialdemokrater kommer alltid prioritera att vanliga löntagare som är föräldrar ska få mer ledig tid med sina ungar. Rekordstora satsningar ska göras på polisen och rättsväsendet. Skolans resurser ska gå till ungarna i stället för vinst.

Vi är beslutna att ge Sveriges industrier rätt förutsättningar att klara klimatomställningen och därmed skapa mängder av nya jobb – inte minst utanför landets storstadsområden. Personer med funktionsnedsättning ska inte straffbeskattas. De allra fattigaste pensionärerna ska få tusen spänn mer i plånboken varje månad. Med denna politik söker vi väljarnas stöd nästa år. 


Av Markus Kallifatides

Ordförande, S-föreningen Reformisterna

Linn Svansbo

Vice ordförande, S-föreningen Reformisterna