Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kandidaterna som kan ersätta kungen

Charlotte Kalla och Greta Thunberg är två förslag till ny statschef. ”Vi tar dock inte ställning för någon enskild kandidat”, skriver Republikanska föreningen.
Illustration: LINA SVENSK
Jessica Schedvin, styrelseledamot Republikanska föreningen.
Olle Nykvist, styrelseledamot Republikanska föreningen.

Vi har bytt ut kungar, drottningar och knektar mot tolv svenskar som själva har valt offentligheten, och som skulle kunna bli nästa statschef. 

Den nya kortleken kommer förhoppningsvis få fler att inse det orimliga i att endast en förstfödd Bernadotte kan inneha denna post, skriver Olle Nykvist och Jessica Schedvin från Republikanska föreningen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverige ska varken ha en kung eller drottning. Om vi ska leva upp till den svenska självbilden om ett demokratiskt och jämlikt samhälle kan vi inte ha en statschef som ärver sitt ämbete. Carl Gustaf Bernadottes enda merit, som gör att han besitter landets högsta offentliga ämbete, är att han råkade födas som den förste och ende sonen i en utvald familj. Denna familj har prenumererat på posten som statschef sedan tidigt 1800-tal.

Sverige är numera inte samma land som vi var år 1818 när Jean-Baptiste Bernadotte blev kung. För 100 år sedan vann slutligen demokratins förkämpar striden mot kungamakten och dess försvarare när Sverige äntligen fick allmän och lika rösträtt får både kvinnor och män. I dag är det hög tid att se till att Sverige blir en demokrati på riktigt, där all offentlig makt utgår från folket – precis som regeringsformen anger. De sista resterna av tidigare kungliga envälden måste bort. Monarkin ska avskaffas.

Kortlek befriad från monarkin

För att visa på alla medborgares likhet inför lagen lanseras nu en ny och unik kortlek, som är helt befriad från den traditionellt monarkistiska symboliken. Kortleken har tagits fram av oss och tre andra medlemmar i Republikanska föreningen. Den är tänkt som ett lättsamt och kul sätt att få människor att tänka till och inse att en demokratiskt tillsatt statschef är möjlig även i Sverige.

Maria Wetterstrand är ett av förslagen från Republikanska föreningen...
Illustration: LINA SVENSK
...liksom Christer Fuglesang...
Illustration: LINA SVENSK
...och Cecilia Malmström.
Illustration: LINA SVENSK

Vi har bytt ut kungar, drottningar och knektar mot tolv svenskar som själva har valt offentligheten, och som skulle kunna bli nästa statschef. Kortleken kommer förhoppningsvis få fler människor att inse det orimliga i att endast en förstfödd Bernadotte kan inneha denna post.

Wetterstrand eller Fuglesang

Med kortleken vill vi lyfta diskussionen om vem som ska kunna efterträda Carl Gustaf Bernadotte. Vi anser nämligen att det ska råda likhet inför lagen. Kortleken innehåller tolv personer från olika delar av samhället. Det handlar om kända svenskar som har presterat inom såvitt skilda områden som politik, kultur, media, vetenskap eller sport. Genom egna prestationer har de själva nått framgångsrika positioner. 

Finland eller Island har ett mer demokratiskt sätt att besätta ett lands högsta offentliga ämbete än det sängkammarsystem Sverige har i dag.

Sverige ska vara ett samhälle där framgång nås genom meritokrati och offentliga ämbeten är demokratiskt tillsatta. Exempelvis skulle Cecilia Malmström, Christer Fuglesang och Maria Wetterstrand kunna vara aktuella kandidater för uppdraget som statschef. De hör till personerna som är avbildade i vår kortlek. Republikanska föreningen tar dock inte ställning för någon enskild kandidat.

Hur får vi ett modernt statsskick

Det viktiga för oss i Republikanska föreningen är att monarkin avskaffas. Vi varken kan eller vill bestämma hur republiken ska utformas, exempelvis om den ska ha en president eller inte. Frågor som denna ska givetvis också avgöras på demokratisk väg enligt grundlagens principer. Vi vill dock uppmana medborgare, politiker och partier att snarast börja diskutera hur övergången till ett mer demokratiskt, jämlikt och modernt statsskick ska gå till.

När vi utvecklar den svenska demokratin kan vi hämta inspiration från nordiska grannländer. Republiken Sverige behöver naturligtvis inte bli en kopia av Finland eller Island, där folket väljer sin statschef i direkta val. Detta är dock ett mer demokratiskt sätt att besätta ett lands högsta offentliga ämbete på än det sängkammarsystem vi har i dag, men exakt hur vi svenskar i framtiden utformar vårt nya statsskick behöver i alla fall börja diskuteras. 

Först och främst måste monarkin avskaffas för att Sverige ska kunna bli en demokrati på riktigt. Kungar och drottningar hör inte hemma i vår grundlag. De behövs inte ens i kortlekar.


Av Olle Nykvist

Jessica Schedvin

Styrelseledamöter Republikanska föreningen

Personerna som avbildas i kortleken

Maria Wetterstrand

Peter Wolodarski

Mia Skäringer

Jonas Gardell

Amineh Kakabaveh

Christer Fuglesang

Carl Bildt

Cecilia Malmström

Jonas Hassen Khemiri

Charlotte Kalla

Kodjo Akolor

Greta Thunberg