Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kan ni få med er LO på klimatstrejk också, SSU?

SSU är nämligen inte bara S ungdomsförbund, utan också hela LO:s ungdomsförbund. Och i klimatdebatten just nu är det en extremt viktig position, skriver David Ling, Grön ungdom.
Foto: Robin Haldert / TT / TT NYHETSBYRÅN
David Ling, språkrör för Grön Ungdom.

Vi känner i dag en stor hoppfullhet inför framtiden, när SSU väljer att ställa sig bakom precis de klimatpolitiska krav som vi i Grön Ungdom länge drivit. Kan ni, som också är hela LO:s ungdomsförbund, få med er den tvekande Landsorganisationen på generalstrejken för klimatet i september?, skriver David Ling, språkrör för Grön Ungdom. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Inför SSU:s kongress i helgen lanserar man flera klimatpolitiska förslag. Det handlar bland annat om ett flygförbud mellan Stockholm, Göteborg och Malmö, en progressiv flygskatt och att Sverige ska ha nettonollutsläpp 2035. Det, tillsammans med kraven man tidigare ställt om en grön investeringsfond, är bra politik. För oss gröna, som i decennier kämpat för en radikal klimatpolitik, är det fantastiskt att även unga socialdemokrater inser vikten och värdet av det.

Vi är mer än redo för en arbetarrörelse som går ut i klimatstrejk. Som SSU själva brukar säga: vi är starkare tillsammans.

Den som hängt med i klimatdebatten under våren vet att det finns flera högaktuella klimatpolitiska frågor i Sverige just nu; utbyggnaden av Arlanda, Preems oljeraffinaderi och fossilgasterminalen i Göteborg. Tre exempel på enorma investeringar i fossil teknik, som tar Sverige längre ifrån att nå Parisavtalet. För varje seriös klimatkämpe är saken klar: Arlanda ska inte byggas ut. Preem ska inte bygga ut sitt raffinaderi. Vi ska inte använda fossilgas i våra fartyg.

Klimatpolitiskt oenig regering

Flera medier har rapporterat om oenighet inom regeringen om framför allt utbyggnaden av Arlanda. Karin Wanngård, socialdemokratiskt borgarråd i Stockholm, har hotat med att den planerade nedläggningen av Bromma flygplats inte blir av om inte Arlanda byggs ut kraftigt. Hon har bjudit in borgerliga partier i Stockholm för att skapa en allians för att ”trycka på Miljöpartiet på riksnivå” att acceptera en kraftig utbyggnad av Arlanda. Vi som förstått konsekvenserna av ett ökat flygande måste därför enas i kampen.

Bygget måste försenas

Preems nya oljeraffinaderi beräknas öka Sveriges utsläpp med sex gånger inrikesflygets årliga utsläpp. Det är en ökning som i princip motverkar allt klimatarbete Sverige gjort. 

Det ska sägas: regeringen har svårt att göra något. Den juridiska processen kan man inte ingripa i. Men självklart måste politiken ha verktyg för att stoppa det som leder oss till klimatkollaps. Januariavtalet anger att all relevant lagstiftning ska ses över så att klimatlagen får genomslag – det är alltså bara en fråga om tid. Bygget måste försenas.

Den nya fossilgasterminalen i Göteborg innebär en enorm investering för svensk import av fossilgas för 40 år framåt. Det är visserligen aningen bättre med fossilgas än den bunkerolja som man använder i fartyg – men att välja andra fossila bränslen är självklart inte vägen ut ur fossilsamhället. Frågan ligger på regeringens bord och vi behöver ett starkt tryck från alla miljövänner för att avslå koncessionsrätten.

Miljövänner behöver hålla ihop

Miljövänner i alla partier och organisationer måste enas i motstånd. Vi hoppas att SSU förutom de bra förslag som hittills presenterats också vågar och orkar ta ställning mot de stora fossila investeringarna. Klimatet behöver en stark allierad i SSU.

Inte nog med att SSU kan spela en nyckelroll inom socialdemokratin, de har också en unik ställning bland politiska ungdomsförbund. SSU är nämligen inte bara S ungdomsförbund, utan också hela LO:s ungdomsförbund. Och i klimatdebatten just nu är det en extremt viktig position.

Övertyga Thorwaldsson

Den 27:e september uppmanar Fridays for Future till generalstrejk. Alla vuxna, som i ett års tid har klappat rörelsen på huvudet och tyckt att det är kul med ungas engagemang, får nu chansen att visa solidaritet på riktigt. LO:s svar? ”Vi använder inte strejk som ett politiskt påtryckningsmedel”. 

I helgen ska bland andra LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tala på SSU:s kongress. Han har hittills inte visat prov på en särskilt djup förståelse för klimatkrisen. LO är uppenbarligen i stort behov av ett radikalt ungdomsförbund som kan och vågar ställa klimatkrav. Tar SSU sin chans att bli just det ungdomsförbundet redan i helgen?

Grön Ungdom är mer än redo för att göra gemensam sak med SSU och stoppa utbyggnaden av Arlanda, Preemraff och fossilgasterminalen i Göteborg. Vi är mer än redo för en arbetarrörelse som går ut i klimatstrejk. Som SSU själva brukar säga: vi är starkare tillsammans.


Av David Ling 

Språkrör Grön Ungdom