Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kan man bränna bilar är man vuxen nog att straffas

Nu måste samhället visa med handling att det är nog, skriver Arin Karapet efter kvällen då ett 80-tal bilar sattes i brand.
Foto: HENRIK JANSSON
Arin Karapet är riksdagskandidat för Moderaterna.
Foto: OLIVER RYKATKIN

Bilar brinner, maskerade män bär på molotov cocktails, människor skriker och smällar dånar mellan bostadshusen. 

En scen från en krigszon? Nej, det här är faktiskt Sverige 2018. Och den här gången räcker det inte med att sitta på läktaren och ropa "Vad fan håller ni på med?" 

Nu måste samhället visa med handling att det är nog, skriver Arin Karapet (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BILBRÄNDER. Att visa bilder på brinnande bilar ger en "parodisk nidbild av Göteborg". Det "anspelar på människors rädsla" och är populistiskt. Så avfärdade Socialdemokraterna tidigare i år en kampanjfilm från Moderaterna som både visade upp stadens positiva sidor och de problem som Göteborg behöver ta tag i. Nu kablas bilder på organiserade bilbränder i Göteborg ut över hela världen. Inte ens den mest bekväma politikern kan sopa problemen under mattan längre.


LÄS MER: Göteborgsmoderaterna: Vi svartmålar inte – så här ser verkligheten ut


Gängen rekryterar allt yngre

Det är inte första gången gängen sätter eld på våra förorter. För fem år sedan brann Husby i flera dagar och i dag är det knappt ens nyhetsvärdigt längre om det kastas stenar, avlossas skott eller bränns bilar i Järva. Gängen har slagit ned sina rötter och rekryterar allt yngre medlemmar för att göra grovjobbet. De har sin grogrund i hopplösheten och utanförskapet som ungdomarna växer upp i. Känslan av att ens egen klassresa är omöjlig och att man är dömd till att ärva sina föräldrars bidragsberoende.


LÄS MER: V-riksdagsledamot kopplar bilbränderna till extremhögern


I Frölundaskolan gick 41 procent av eleverna ut årskurs 9 med ofullständiga betyg. I Hjällboskolan är det ännu värre, där klarade mindre än hälften av eleverna godkända betyg. Vad förenar dessa två skolor? Jo, båda dessa skolor ligger nära de platser där ungdomsgäng i går satte eld på bilar och skapade kaos. Lika lite som vi accepterar bilarna som brinner bör vi acceptera utanförskapet och hopplösheten bland unga i dessa områden.

Skolans förväntningar är för låga

För oss som är uppvuxna i dessa så kallade "utanförskapsområden" är det tydligt var hopplösheten och utanförskapet kommer ifrån. Det börjar redan i förskolan med att invandrarbarn inte förväntas prata ordentlig svenska, det fortsätter i grundskolan där elever slipper mötas av höga förväntningar och det går vidare ut i ett bidragsberoende som ofta liknar det som ens föräldrar sitter i. 


LÄS MER: Så kan bilbränderna förändra valutgången


När sedan gängen kommer är signalerna från samhället att du får en ungdomsrabatt om du begår brott och att polisen inte mäktar med att vara på plats eller utreda småbrott i alla fall. Samhällets oförmåga att slå hårt mot gängen och politikernas daltande med brottslingar, bidrag och utbildning gör att gängen kan växa bland unga. Vi behöver både markera kraftfullare mot gängen och rycka upp deras grogrund med rötterna.

Detta måste göras i problemområdena

Efter Husby 2013 pratades det mycket om problemen i förorterna, men de senaste fem åren har det hänt väldigt lite. Vill vi på allvar göra något åt saken den här gången och inte bara sitta på läktaren och ropa "Vad fan håller ni på med"? Låt oss då börja så här:

Slopa ungdomsrabatten och fördubbla straffen för gängbrott. Är du vuxen nog att kasta en molotovcocktail på en bil så är du också mogen nog att ta straffet för det.

Skapa ett vittnesskyddsprogram värt namnet.

Ge polisen verktyg att ingripa tidigare när enskilda personer och grupper uppviglar på sociala medier

Ställ tydligare kunskapskrav i skolan, vi ställer nämligen krav på varandra för att vi bryr oss om varandra.

Bryt föräldrarnas bidragsberoende genom att införa ett bidragstak och göra det mer lönsamt att arbeta.

Det finns en väg för unga ut ur hopplöshet och utanförskap, det vet jag själv av egen erfarenhet, men samhället måste visa det tydligare. Vi har inte råd att förlora fler år i kampen mot gängen.


Av Arin Karapet

Riksdagskandidat för Moderaterna, Stockholm Stad