Henrik Lövstedt. Foto: Lena Dahlström.Henrik Lövstedt. Foto: Lena Dahlström.
Henrik Lövstedt.  Foto: Lena Dahlström.
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅNFoto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Jessica Gow / Tt / TT NYHETSBYRÅNFoto: Jessica Gow / Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Jessica Gow / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Kan du åtminstone lämna oss i fred?

Publicerad

Till föräldrar som ska gå till tidningen för att deras barn inte får byta klass, eller till Skolinspektionen som inte ger sig förrän de hittar någon blankett som inte uppdaterats: Det räcker nu! skriver rektorn Henrik Lövstedt.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det får snart vara nog! Ännu en rektorskollega ska sluta. Jag har tappat räkningen på hur många av mina hårt arbetande rektorspolare som kastat in handduken denna vår. Som inte orkar längre. Som ledsnat på att jobba häcken av sig och som tack ständigt misstros och ifrågasätts av omvärlden.

Jag arbetar just nu hårt och många timmar per dygn med att sammanställa siffror och beskrivningar på den ena korkade frågan efter den andra inför Skolinspektionens granskning (igen!), samtidigt som kraven från alla andra håll hänger över mina axlar. Inte sällan med hot om reprimander av olika slag om vad som händer om jag inte gör som jag ska.

Föräldrar som ska gå till tidningen för att deras barn inte får byta klass. Eller anmäla mig till Skolinspektionen för att jag inte har tid att träffa dem just den dagen. Eller ska komma till skolan och läxa upp någon unge för att vi inte tar i med tillräckligt hårda tag.

 

LÄS MER: Därför slutar jag som lärare efter 30 år

 

Och så Skolinspektionen som granskar skolan i ett enda syfte; att leta fel.

De ger sig inte förrän de hittar någon blankett som inte uppdaterats efter senaste lagändringen eller något datum som inte stämmer eller någon formulering som eventuellt kan feltolkas. Eller lokalblaskan som ringer och låtsas att de är en förälder för att höra om jag svarar rätt i något knivigt dilemma. Eller brandskyddsmyndigheten, Arbetsmiljöverket eller miljö och hälsa som har en lista med 29 punkter vardera som ska åtgärdas och dokumenteras och följas upp. Annars... Och medierna som återigen hittat ett område där "skolan måste ta ett större ansvar". Alla har åsikter om vad skolan borde göra mer och bättre av. Och hur det skall göras.

När blev det så här? Det räcker nu! Varför misstror alla den svenska skolan hela tiden? Varför ska vi behöva försvara allt i tid och otid?

 

LÄS MER: Det är vårt ansvar att uppfostra barnen

 

Det är dags att rikta ljuset mot alla strålande exempel. På alla underverk som görs i den svenska skolan. Varje dag. Jag och min skolas lärare vänder ut och in på oss och går gärna en mil extra varenda dag för att varenda unge ska lära sig så mycket som möjligt och vara trygga och ha roligt.

Fritidspedagogerna ligger sömnlösa för att fundera över roliga aktiviteter till sommarlovet. Lärare sitter på landet på söndagarna och skriver individuell feedback till varje elev om allt de lärt sig under terminen. På rim. Trots att veckans arbetstimmar för länge sedan har tagit slut. Kockar som på eget initiativ stannar kvar efter jobbet för att förbereda överraskningar till ungarna. Vi gör det här för att vi älskar det. Vi gör skillnad i människors liv. Varje dag. Kan vi för en gångs skull få en liten smula kredd från något håll? Eller kan du åtminstone lämna oss i fred?

Vi jobbar redan på gränsen av vår kapacitet med näsan mot kaklet och en till spark i ryggen kan vara den sista droppen som får bägaren att rinna över för ännu en som kroknar. Den svenska skolan har inte råd att förlora en enda duktig rektor till.

 

Henrik Lövstedt

En rektor som ännu inte har gett upp

Texten publicerades först på skolans Facebooksida.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag