Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kan du åtminstone lämna oss i fred?

Henrik Lövstedt. Foto: Lena Dahlström.
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Jessica Gow / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Till föräldrar som ska gå till tidningen för att deras barn inte får byta klass, eller till Skolinspektionen som inte ger sig förrän de hittar någon blankett som inte uppdaterats: Det räcker nu! skriver rektorn Henrik Lövstedt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det får snart vara nog! Ännu en rektorskollega ska sluta. Jag har tappat räkningen på hur många av mina hårt arbetande rektorspolare som kastat in handduken denna vår. Som inte orkar längre. Som ledsnat på att jobba häcken av sig och som tack ständigt misstros och ifrågasätts av omvärlden.

Jag arbetar just nu hårt och många timmar per dygn med att sammanställa siffror och beskrivningar på den ena korkade frågan efter den andra inför Skolinspektionens granskning (igen!), samtidigt som kraven från alla andra håll hänger över mina axlar. Inte sällan med hot om reprimander av olika slag om vad som händer om jag inte gör som jag ska.

Föräldrar som ska gå till tidningen för att deras barn inte får byta klass. Eller anmäla mig till Skolinspektionen för att jag inte har tid att träffa dem just den dagen. Eller ska komma till skolan och läxa upp någon unge för att vi inte tar i med tillräckligt hårda tag.

 

LÄS MER: Därför slutar jag som lärare efter 30 år

 

Och så Skolinspektionen som granskar skolan i ett enda syfte; att leta fel.

De ger sig inte förrän de hittar någon blankett som inte uppdaterats efter senaste lagändringen eller något datum som inte stämmer eller någon formulering som eventuellt kan feltolkas. Eller lokalblaskan som ringer och låtsas att de är en förälder för att höra om jag svarar rätt i något knivigt dilemma. Eller brandskyddsmyndigheten, Arbetsmiljöverket eller miljö och hälsa som har en lista med 29 punkter vardera som ska åtgärdas och dokumenteras och följas upp. Annars... Och medierna som återigen hittat ett område där "skolan måste ta ett större ansvar". Alla har åsikter om vad skolan borde göra mer och bättre av. Och hur det skall göras.

När blev det så här? Det räcker nu! Varför misstror alla den svenska skolan hela tiden? Varför ska vi behöva försvara allt i tid och otid?

 

LÄS MER: Det är vårt ansvar att uppfostra barnen

 

Det är dags att rikta ljuset mot alla strålande exempel. På alla underverk som görs i den svenska skolan. Varje dag. Jag och min skolas lärare vänder ut och in på oss och går gärna en mil extra varenda dag för att varenda unge ska lära sig så mycket som möjligt och vara trygga och ha roligt.

Fritidspedagogerna ligger sömnlösa för att fundera över roliga aktiviteter till sommarlovet. Lärare sitter på landet på söndagarna och skriver individuell feedback till varje elev om allt de lärt sig under terminen. På rim. Trots att veckans arbetstimmar för länge sedan har tagit slut. Kockar som på eget initiativ stannar kvar efter jobbet för att förbereda överraskningar till ungarna. Vi gör det här för att vi älskar det. Vi gör skillnad i människors liv. Varje dag. Kan vi för en gångs skull få en liten smula kredd från något håll? Eller kan du åtminstone lämna oss i fred?

Vi jobbar redan på gränsen av vår kapacitet med näsan mot kaklet och en till spark i ryggen kan vara den sista droppen som får bägaren att rinna över för ännu en som kroknar. Den svenska skolan har inte råd att förlora en enda duktig rektor till.

 

Henrik Lövstedt

En rektor som ännu inte har gett upp

Texten publicerades först på skolans Facebooksida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!