Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kalla "hedersmord" för vad det faktiskt är

Zinat Pirzadeh. Foto: Måns Dohns.
Fadime. Foto: Magnus Jönsson
Pela. Foto: Privat.

Jag har ingen respekt för mördare, oavsett vad som driver dem. "Hedersmord" eller "skammord" är helt enkelt "mord". Varken mer eller mindre, skriver komikern Zinat Pirzadeh.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Orden som uppfattas som nedsättande och kränkande är många. Och arbetet att omformulera och desarmera dem digert. Men det går framåt.

För vem skulle i vår tid använda ord som "löskekärring", "dårhushjon" eller "oäkting" om sina medmänniskor? Också "tattare" och "mongloid" har för längesen försvunnit ur normalt språk, och de flesta använder i dag inte heller öppet ord som "zigenare", "negerboll" eller "spagge".

 Samtidigt som listan betas av i ena änden, växer den däremot i den andra. Till exempel med nyord som "batikhäxa", "skäggbarn" och "nätpöbel". Det är tydligt att varje tid i ett givet samhälle får sina egna fula ord, som speglar dess främsta konfliktytor. Men eftersom syftet att brännmärka meningsmotståndare oftast är uppenbart, är de också förhållandevis lätthanterade.

Försåtligare är det då med förtryckande termer som går direkt från grova förövare via politiker, myndigheter, massmedier och organisationer, till oss. Begrepp som språkligt inte alltid uppfattas stötande, men som i själva verket tillhör de absolut värsta.

Också dessa speglar företeelser som tyvärr är dagsaktuella, trots att de borde vräkts på historiens skräphög för länge, länge sen. Som ordet "hedersmord".

Det borde till att börja med vara uppenbart för var och en att det är ett övergrepp att tvinga ihop två så diametralt motsatta ord. Men värst är naturligtvis att själva formuleringen i själva verket är ett fortsatt övergrepp på dem som utsätts för denna vidriga avart.

Naturligtvis ska man aldrig legitimera förövarnas världsbild, men det är exakt det man gör när man fortsätter att använda detta icke-ord. Jag har tidigare föreslagit "skammord" som ersättning, eftersom det bättre visar vad det handlar om, och dessutom är mer logiskt.

 

Jag fick mycket stöd för mitt förslag, men också mothugg från personer som dagligen arbetar med problemet. Argumentet var då att ordet är inarbetat och att termbyte bara skulle förvirra allmänheten. Jag köper inte det.

Däremot vill jag i dag gå längre, och kalla en spade en spade. "Hedersmord" eller "skammord" är helt enkelt "mord". Varken mer eller mindre. Jag har ingen respekt för mördare, oavsett vad som driver dem.

Det är inte ett dyft mer förståeligt att en familjemedlem mördar en annan på grund av en primitiv skamkult. Det är snarare värre, eftersom offret vanligen har tillit till sin familj, och är i beroendeförhållande till den. Den enda anledning som finns och bör finnas för att söka förstå fenomenet, är för att bäst veta hur man snarast kan stampa ut det för gott.

Själv är jag uppvuxen med ännu ett idiotiskt ord, nämligen "oskuld", där tjejerna skulle vara oskulder men killarna fria att göra vad dem ville och helst vara ordentligt erfarna. Det är tydligen någon som är dålig på matematik i våra länder.

När jag blev bortgift i tonåren undersöktes jag och fick intyg på min "oskuld". Aldrig glömmer jag förnedringen, men inte heller rädslan över att kanske inte bli godkänd.

Tänk om jag inte var "oskuld"? De hade ju alltid sagt att jag inte skulle idrotta eller klättra i träd, för till och med så kunde man tydligen förlora den.
Det var där och då. Sedan dess har jag bytt land, världsdel, årtionde, århundrade och årtusende. Bara för att under mina år som studie- och yrkesvägledare upptäcka att fler och fler flickor avstår från idrotten just av samma skäl, och vad värre är, att skolorna godtar det. Allt detta i vad som skulle vara frihetens, förnuftets och framtidens land - alltså vårt Sverige - men som nu i stället alltmer framstår som den oändliga flathetens land.


Kära makthavare, journalister, byråkrater och befolkning: Det goda arbetet går för långsamt.

Vi fick inte en lag mot barnäktenskap förrän i juli 2014. Och i dag rapporteras om barn som behandlas som vuxna gifta i Sverige om de ingått äktenskap i annat land. Så kasta av dig den förlamande rädslan att kallas islamofob och rasist.

Visa ryggrad och ställ upp för våra unga. Om du inte redan har gjort det, så lyssna på Fadime Sahindals tal i riksdagen hösten 2001, och om du redan gjort det, gör det igen. För även om det har gått mer än fjorton år sedan hon mördades av sin egen far, är det tyvärr minst lika aktuellt i dag.

När du har lyssnat, gå med i Glöm aldrig Pela och Fadime - GAPF, och stöd på så sätt kampen mot förtryck, våld och mord mot kvinnor i vårt land. Fadime visste ordens kraft, och dog på sätt och vis för sina ord.

Nu är det hög tid att vi, av respekt för henne och alla hennes systrar och bröder, också börjar tänka på vårt sätt att använda orden. Låt oss börja med att tala klarspråk, och kalla en mördare för en mördare.

 

Zinat Pirzadeh

Komiker, författare, föreläsare