Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Judehetsarna ska dömas och utvisas från Sverige

Om det även i framtiden blir fritt fram att uttrycka judehat i Sverige har vi bara sett början av ett problem som redan i dag är akut, skriver Stefan Krakowski.
Foto: THOMAS HAENTZSCHEL/AP
Stefan Krakowski är överläkare i psykiatri och skribent.
Foto: PRIVAT

Varken dialogpoliser, Eliasson-armband eller kurser i svensk värdegrund kommer att råda bot på antisemitismen.

Vi ska visa nolltolerans – utvisa utländska medborgare som döms för hets mot folkgrupp, skriver Stefan Krakowski.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hitlers Mein Kampf säljer bra i den muslimska världen. Boken såldes i 50 000 exemplar på bara tre månader i Turkiet för några år sedan och i 85 000 exemplar förra året i Egypten. 

När en antisemitisk hatklassiker, "Sions vises protokoll", gjordes till tv-serie, blev den en tittarsuccé i Egypten. "Sions vises protokoll" skrevs i Tsarryssland och syftade till att "bevisa" att det finns en judisk konspiration att ta över världen. I skriften anges frimurare, liberaler, kommunister och kapitalister vara judarnas redskap för att behärska världen. Boken finns i 60 olika arabiska utgåvor och är även den en bestseller.


LÄS MER: Säkerheten höjs kring synagogor


Judehatet är ständigt närvarande

Judehatet och konspirationsteorierna är ständigt närvarande när man befinner sig arabvärlden. Jag jobbade i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten ett år efter att Monika Lewinsky-affären avslöjades och samma år då president Bill Clinton ställdes inför riksrätt på grund av sin relation med praktikanten i Vita huset.

Många jag mötte i Abu Dhabi förstod inte ståhejet kring skandalen; som mäktig man och president ansåg man att han hade all rätt att ta sig en yngre älskarinna. Mina arabiska kolleger på sjukhuset var helt övertygade om att Monica Lewinsky infiltrerat Vita Huset på uppdrag av världsjudendomen i syfte att tillfoga Bill Clinton, och därmed USA, största möjliga skada eftersom hon var judinna.


LÄS MER: Brandbomber hittade vid judiskt kapell 


Svenskarna är enligt både World Value Survey och Anti-Defamation League bland världens mest toleranta folk och vi har Europas mest generösa asyl- och flyktingpolitik. Ny statistik visar att en majoritet av hatbrotten som riktas mot svenska judar kommer från muslimer med antisemitiska åsikter, (FRA2013/Dencik&Marosi2016), ett faktum som varit känt sedan många år – inte minst i Malmö.

En stor andel av de asylsökande kommer från länder där antisemitismen är en naturlig del av vardagen.

När Stefan Löfven under en frågestund i riksdagen i februari i år fick frågan om vad han tänkte göra för att judar i Malmö ska känna sig trygga, uttryckte han oro över att ett parti som Sverigedemokraterna höll på att normaliseras. Att det var människor från Mellanöstern som stod för de flesta av hatbrotten vågade han inte säga.

Efter attacken mot synagogan i Göteborg låter det dock annorlunda. I en intervju i Judisk Krönika säger Löfven: 

"Vi ska inte blunda för att det kommit många människor hit från Mellanöstern, där antisemitism är en utbredd uppfattning, nästan en del av ideologin. Vi måste bli ännu tydligare, våga prata mer om det. Även om muslimer är en utsatt grupp är det inte mera legitimt för dem att vara antisemiter."

Det räcker inte med prat, Löfven

Men det räcker inte med prat. Vill man visa tydlighet krävs helt andra åtgärder från regeringens sida. Varken dialogpoliser, Eliasson-armband eller kurser i svensk värdegrund kommer att lösa problemet.


LÄS MER: Sverige låter judehatet hända – gång på gång 


Människor som söker asyl i Sverige ska informeras om att det råder nolltolerans mot hatbrott, så tidigt som möjligt i asylprocessen. Många fler som hetsar mot eller angriper judar och andra minoriteter måste lagföras. Sverige bör också utvisa utländska medborgare som döms för hets mot folkgrupp.

Enligt Migrationsverkets prognos kommer Sverige ta emot omkring 20 000–40 000 asylsökande per år under de närmaste åren, anhöriginvandringen ej medräknad. En stor andel av dessa kommer från länder där antisemitismen är en naturlig del av vardagen.

Om det även i framtiden blir fritt fram att uttrycka judehat i Sverige har vi bara sett början av ett problem som redan i dag är akut.


Av Stefan Krakowski 

Överläkare i psykiatri och skribent

Krönikör i Folkbladet