Foto: Lisa Mattisson Exp
 Foto: Lisa Mattisson Exp

Judehat inom islam
får inte slätas över

Publicerad

Judehatet finns i Koranen för den som söker efter det. Men ingen blir judehatare för att den är muslim, skriver Eli Göndör.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Dådet i Köpenhamn har inte helt oväntat återigen skapat bred front för yttrandefriheten. 
Men precis som i Paris attackerades även judar då Synagogan i Köpenhamn besköts och en person mördades. Därför vore det välkommet om islamiskt judehat bemöttes med lika upprörda och tydliga ställningstaganden.

Judehat är nämligen så pass djupt förankrat i vissa muslimska omgivningar att den förpestar människor som knappt vet var på kartan Israel ligger.

För den som vill bekräfta sina vanföreställningar förekommer judehat även i Koranen. En av de viktigaste ideologerna bakom det moderna judehatet bland muslimer var Sayyid Qutb (1906-1966) vars texter och idéer flitigt återanvänds i olika sammanhang. Ett exempel är Hamas programförklaring.

Genom sin tolkning av begrepp och idéer ur Koranen legitimerade han våld för att upprätta samhällen styrda av islam. Han föddes i Egypten 1906 men hans skrivande och politiska ställningstagande mot regimen i Egypten tvingade honom på flykt. 1948 begav han sig till USA och stannade där i två år. Vistelsen i USA upplevde Qutb som en ständig bekräftelse på västvärldens arrogans och orättvisor. 29 augusti 1966 dömdes han till döden och hängdes i Kairo.

En del forskare menar att Qutb genomgick en radikalisering mot slutet av sitt liv på grund av den hårda och långa fängelsevistelsen. Jag menar dock att det snarare är en fråga om förtydliganden av ståndpunkter som redan går att finna i hans tidigare litteratur. 

Sayyid Qutb hämtade sina idéer ur Koranens begreppsvärld och skapade en hel ideologi som ställer det onda mot det goda där Qutb själv naturligtvis representerar det goda. Judar är onda. De har enligt Qutb hittat på ämnen som historia, filosofi och sociologi i syfte att demoralisera världen samtidigt som de globalt kontrollerar all medicin och kaffeförsäljning.

I sin essä Vårt slag mot judarna som publicerades 1951 hävdar Qutb att judarna bekämpat islam sedan Muhammeds dagar och påstår att judar genom sina manipulationer fördärvat islam och fortsätter göra det överallt i världen.

 I boken Milstolpar som kom ut 1964 beskriver Qutb hur judar infiltrerar politiska omgivningar i hela världen för att upprätthålla sin onda världsstrategi. Enligt Qutb går den ut på att samla all världens rikedom i judiska finansiella institutioner som skor sig på ränta av världens fattiga.

Milstolpar säljs i ständiga nyupplagor i hela arabvärlden och har översatts till en rad språk.

Men i vissa kretsar ursäktas Qutbs judehat eller glöms bort. Svagheten för Qutbs rättvisteorier dyker upp bland människor och ideologer som fascineras av hans föreställning om hur naturtillgångar bör ägas gemensamt och medborgarnas grundläggande behov ska garanteras av staten. Det kanske inte är av en händelse att just Tro & Solidaritets (då Broderskapsrörelsen) förbundssekreterare Ola Johansson i Uppdrag granskning maj 2006 ägnade sig åt entusiastisk högläsning ur Qutbs texter. Eller att Mattias Gardell i sin bok Bin Ladin i våra hjärtan (2006) glider förbi Qutbs judehat som om det vore ett olycksfall i arbetet.

Judehatet bland muslimer är inget ovanligt och heller inget att hymla om. Den är äldre än både Israel och sionismen. Det finns i Koranen för den som söker efter det och det finns i senare texter som sprids av predikanter och amatörteologer vilka engagerar hela sitt väsen i att sprida judehat. Men ingen blir judehatare för att den är muslim. Och ingen muslim behöver hata judar för att vara rättrogen. Tvärt om erbjuder islam omfattande tankegods som opponerar sig mot alla former av hat. Att fylla sin tillvaro med judehat är ett val. Precis som det är ett val vissa kristna eller andra ideologiska judehatare gör.

Ingen kan hitta hela lösningen på hur islamiskt våld ska stoppas. Men det borde vara lika självklart att hänsynslöst avfärda dumheter och konspirationsteorier om judar, som inte har någon förankring i verkligheten, som det är självklart att avfärda generaliserande och nedlåtande omdömen om muslimer. Därmed finns det ingen anledning till att tveka inför någon form av judehat hur väl den ens är inlindad i föreställningar som efterfrågar legitimitet. Hur politiker och forskare positionerar sig i denna fråga kan avgöra om framtida gärningsmän strider till verket eller ej.

 

Eli Göndör är fil.dr. i religionshistoria med inriktning på islamologi och Mellanöstern och redaktör för antologin Religionen i demokratin Timbro 2013

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag