Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Judeattacken hade lika gärna kunnat ske i Malmö

Massiv polisinsats efter attacken Halle, Tyskland.Foto: SEBASTIAN WILLNOW/TT
Den misstänkta gärningsmannen Stephan Baillet, 27.Foto: ANDREAS SPLETT/AFP
Salomon Schulman är läkare och författare.Foto: OLLE SPORRONG

Nazister, jihadister och vänsterextremister väntar på sin chans att tillintetgöra oss judar i Malmö.

Det händer att polisen behandlar mordhoten som cykelstölder, skriver Salomon Schulman efter dådet i Halle.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ännu en gång har judehatet skördat offer. Denna gång i staden Halle, Tyskland. Attentatsmannen lyckades delvis med sitt uppsåt, två dödade, två svårt skadade. Dådet är bara ett i raden. Det hade kunnat gå ännu värre vid våldsdådet mot Göteborgs synagoga när arabiska attentatsmän kastade in sina brandbomber.

I Halle ägde illgärningen rum på Jom Kippur, den viktigaste judiska högtiden.

Inga poliser syntes till

Jag var i Malmö synagoga när skotten avlossades. Hallejudarna hade klagat på sin polisbevakning. När jag anlände till mitt gudshus fanns det just då inga poliser som bevakade gudstjänsten. Dådet hade lika väl kunnat äga rum i Malmö där nazister, jihadister och vänsterextremister väntar på sin chans att tillintetgöra oss.

Tyskland är speciellt med dess historia. I Halle föddes till exempel Reinhard Heydrich, organisatören av Wannseekonferensen där den slutgiltiga lösningen av judefrågan fastställdes. Han hade också varit en av hjärnorna bakom Kristallnatten 1938 där Tysklands synagogor brändes ned – även den i Halle.

Skall vi acceptera att politiker slår sig för bröstet och hävdar sig vara ”antirasister” när de i själva verket inte bryr sig?

Efterkrigsregimerna i Bonn har inkluderat tidiga naziförbrytare i sina maktapparater. Någon uppgörelse med det förflutna har egentligen aldrig kommit till stånd. Östtyskland, å sin sida, understödde palestinska terrorrörelser med vapen och pengar på det att de kunde mörda oskyldiga judar i namn av sin ”marxism”.

Skånes judar hotas

Den 27-årige misstänkte förövaren representerar de antisemitiska krafter som vuxit sig starka i Västeuropa – inte minst i mitt Skåne. Hus har bränts ned här under det senaste året, och judar hotas utan att polisen alltid tar oss på allvar. Det händer att mordhot behandlas som cykelstölder. Efter att hotelserna noterats hamnar de inte sällan i de ständigt växande arkiven av andra bagatellartade brott.

Snart firar judar Lövhyddofesten, en i grunden glädjefull högtid då vi sitter i bräckligt byggda trähus medan stjärnorna glittrar genom lövverket och sångerna stiger upp mot den öppna himlen. Hyddorna är en barnlek att attackera för dem som vill oss illa.

Vad gör ”antirasisterna”?

Vågar vi i det läget urholka den ursvenska grundlagsenliga religionsfriheten? Eller ska vi acceptera att vi lever i ett land där antisemiter, alltför ofta, får fritt spelrum – inte bara i hatet mot vår religion utan mot vår kultur och vår rätt att känna stolthet över vår skapande historia? Skall vi acceptera att politiker slår sig för bröstet och hävdar sig vara ”antirasister” när de i själva verket inte bryr sig – förrän de själva drabbas?

 

Av Salomon Schulman

Läkare och författare