Vem har fått det bättre och till vilket pris med den nya sjöfyllerilagen. Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Vem har fått det bättre och till vilket pris med den nya sjöfyllerilagen. Foto: NIKLAS HENRIKCZON

Journalisterna borde granska sjöfyllerilagen

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vad händer om vi inför en ny lag som förbjuder kepsar på sjön, samtidigt som bevakningen intensifieras och höga böter införs? Kepsarna skulle naturligtvis minska. Men - varför ska kepsar förbjudas är den viktiga frågan.

Polis och Kustbevakning basunerar ut att sjöfylleriet har minskat eftersom antalet båtförare med alkohol i kroppen minskat. Därmed har de gjort ett bra jobb med hjälp av en bra lag. Det är bara delvis sant.

 

Självklart ska man inte framföra en båt berusad. Men den nya lagen som definierar "sjöfylla" vid 0,2 promille är extrem och slår också fel. Olyckorna har minskat de senaste 25 åren. Sjörättsinstitutet vid Stockholms universitet slår i en utvärdering fast att antalet olyckor som den nya lagen kan påverka är ytterst få. Lagen är rättsosäker i tillämpningen, inskränker människors vardagsliv och är slöseri med pengar, anser de. Sveriges största båtorganisationer är kritiska till lagen och kräver att den justeras. 41 procent av Sveriges båtägare tycker lagen är för sträng.

 

Att säga att den nya lagen är bra eftersom färre tas fast är lika dumt som att säga att en lag som förbjuder kepsar på sjön är bra för att färre bär keps. I stället bör frågan ställas vem har fått det bättre och till vilket pris? Kan den nya lagen justeras så att den inte inskränker sjölivet och kriminaliserar båtförare i onödan? Framför allt: Hur kommer det sig att en hel yrkeskår så okritiskt för vidare myndigheternas budskap utan granskning?

 

MATS EDENIUS

Professor, Institutionen Informatik och Media, Uppsala universitet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag