Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jordbruket är viktigt – för alla som äter

Nu får de svar av Louise Grabo, nummer sex på Centerns lista i EU-valet.Foto: CUF
Liberalerna Anders Rehnberg och Karl Philip Nilsson kritiserar Centerns hållning till EU:s jordbruksstöd.

Att avfärda satsningarna på jordbruket som att ”dalta med bönder” är oerhört raljant. En sund, säker och hållbar livsmedelsproduktion är inte ett särintresse – det är allmänintresse för alla som äter, skriver Louise Grabo (C) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Utan det europeiska jordbruksstödet och utan den europeiska jordbrukspolitiken skulle livsmedelsproduktionen återgå till att vara en ensidigt nationell fråga. Ett av hela grundfundamenten för EU, förutom fredsbevarande och frihandel, är att kunna förse Europa med mat. Jordbruksstödet är i första hand ett stöd till konsumenterna, för att vi ska ha råd med bra, nyttig och hållbar mat. Vi vill stärka konkurrenskraften i jordbruket, bidra till en hållbar produktion och att drastiskt minska det onödiga antibiotikaanvändandet i djuruppfödningen. Vi ser de gröna näringarnas enorma potential att bidra i den gröna omställningen och vi vill ta det vidare.

Jordbruk är inget ”särintresse”

Att avfärda det som att ”dalta med bönder” är ett oerhört raljant sätt att beskriva det. Vårt, och de flesta andras, sätt att se på det är att satsa på sund, säker och hållbar livsmedelsproduktion. Det är inte ett särintresse, det är ett allmänintresse. Ett intresse för alla som äter, helt enkelt.

Antalet mjölkbönder i Sverige har halverats bara de senaste 10 åren och möjligheterna att starta och driva ett jordbruk är knappa, vi behöver ett jordbruk där nästa generation känner framtidstro. Vi har de senaste dagarna hört media rapportera om EU-stödet till unga bönder som hjälpt många yngre bönder att starta upp verksamhet i Sverige. Centerpartiet är positivt till detta stöd som gör det möjligt för nästa generations lantbrukare att ta plats i de gröna näringarna

Liberalernas EU-fokus är för snävt

Liberalernas företrädare skriver om de antidemokratiska rörelserna i Europa, migrationspolitik och gränsöverskridande brottslighet och att det är de enda grundläggande frågorna för EU. Där håller vi alltså inte med varandra. Däremot vet både Rehnberg och Nilsson att Centerpartiet har politik även för de områdena. Men att försöka förminska betydelsen av ett modernt och utvecklat jordbruk känns bara konstigt.

Liberala ungdomsförbundet vill halvera EU:s jordbruksstöd i nästa budget. Jag uppskattar Liberalernas försök att engagera sig i jordbrukspolitiken. Dessvärre har deras engagemang för jordbrukspolitik varit svalt sedan Marit Paulsson lämnade EU-parlamentet 2015. 

Bra om jordbruket kan stå på egna ben

EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) är i behov av reformer och i kommande CAP kommer Centerpartiet driva på för ett hållbart och konkurrenskraftigt jordbruk. På sikt är det positivt om det svenska och europeiska jordbruket kan bära sig självt. Därför satsar vi på ett stöd för att uppmuntra till ett innovativt och konkurrenskraftigt jordbruk. Centerpartiet har drivit på för ett hållbart och konkurrenskraftigt jordbruk i EU och kommer göra det kommande mandatperiod också.

 

Av Louise Grabo

Nummer sex på Centerpartiets EU-lista