Jonas Sjöstedt. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNJonas Sjöstedt. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: / TT NYHETSBYRÅNFoto: / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Jonas Sjöstedt: Du med lägst pension förtjänar mer

Publicerad

Att höja garantipensionen går utan att blanda in de borgerliga partierna. Men hittills när vi har diskuterat frågan så säger Socialdemokraterna nej. De vill inte beskatta de rikaste, skriver Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag har många äldre i Sverige en pension som är så låg att det är svårt att klara sig på den. En avbiten tand som gör att månadens räkningar måste klaras med hjälp av lån från barnen. En trasig vinterkänga som gör att barnbarnens julklappar får bli mest symboliska. Och en radda av uteblivna biobesök och middagar med goa vänner som aldrig blir av för pengarna är slut långt innan månaden är det. Så är livet för mängder av människor som har jobbat hela sina liv, slitit hårt och byggt upp det samhälle vi har i dag.

Särskilt drabbas kvinnor. Drygt hälften av alla kvinnliga pensionärer har så låg pension att de är beroende av garantipensionen. Det är det grundskydd som finns i pensionssystemet och som är vad de med lägst pension förväntas leva på. En ogift person får 7 952 kronor i månaden, en gift får 7 093 kronor.

 

LÄS MER: Flyttar jag så tror jag att jag dör 

 

De låga pensionerna är ingenting annat än en skandal och ansvariga för skandalen är de sex partierna i pensionsgruppen. Där sitter Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans med de borgerliga och gör upp om de äldres pensioner. Pensionerna är ett politiskt val och dessa partier har tillsammans valt att ha det så här. 

De står tillsammans bakom pensionssystemet vars resultat är äldre människor som med en chock öppnar det orangea kuvertet och inser att de efter ett långt yrkesliv måste vända på varenda krona och ändå inte ha råd med betalkanalen som krävs för att se på OS eller med den årliga tågresan för att besöka sonen till midsommar.

Vänsterpartiet är utestängda från pensionsgruppen eftersom vi tycker att pensionssystemet behöver göras om i grunden. För så fungerar den grupp som styr över de svenska pensionerna. Bara de partier som tycker att systemet fungerar bra får vara med och diskussionerna sker i hemlighet. Att bara den som stöder systemet får påverka det är en märklig syn på demokrati och resultatet blir därefter.

 

LÄS MER: Min pension ligger under EU:s fattigdomsgräns 

 

Vi vill göra om pensionssystemet eftersom för många har alldeles för låga pensioner. Vi accepterar inte att kvinnor och arbetare missgynnas. Men eftersom vi är utestängda från att påverka själva pensionssystemet så har vi fått hitta andra vägar att förbättra för de äldre. När vi har förhandlat budget med regeringen så har vi varit med och tagit bort den så kallade pensionsskatten för de med allra lägst pension och drivit igenom höjt bostadstillägget, höjt tandvårdsbidrag och avgiftsfri öppen hälso- och sjukvård från 85 års ålder.

Men det behövs mer. I höstens budgetförhandlingar kommer Vänsterpartiet att driva på för att höja garantipensionen. Vi föreslår att den höjs med 200 kronor i månaden. Det skulle även göra att bostadstillägget för pensionärer ökade eftersom det är kopplat till garantipensionen. Höjningen skulle kosta 800 miljoner kronor. Det är mycket pengar, men ska ses mot bakgrund av att Sverige är rikare än någonsin. Det finns fler miljardärer här är vad det någonsin gjort förut. Att i det läget låta hundratusentals äldre leva på en alldeles för låg pension är inte anständigt.

 

LÄS MER: Som pensionär skattar jag 13 764 kronor mer än en löntagare 

 

Att höja garantipensionen går utan att blanda in de borgerliga partierna. Men hittills när vi har diskuterat frågan så säger Socialdemokraterna nej. De vill inte beskatta de rikaste och de säger att allt som har med pensionerna att göra ska hanteras i pensionsgruppen. Varför vill Socialdemokraterna ge Moderaterna veto över att höja pensionen för de kvinnor och arbetare som har de lägsta pensionerna?

I dessa dagar när regeringsföreträdare talar om hur bra det vore att regera tillsammans med borgerliga partier är det värt att komma ihåg hur det påverkar politiken. De äldres låga pensioner är ett bra exempel. Och Socialdemokraternas önskan om att göra upp med högerpartierna gör att de tycks lämna tanken om ett jämlikt samhälle bakom sig.

Jag tror att de flesta människor tycker att pensionärer ska ha inkomster de kan klara sig på. Men det kräver politisk vilja. Det är dags att värna pensionärerna och inte pensionssystemet.

 

Jonas Sjöstedt

Partiledare Vänsterpartiet

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag