Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jobbinvandringen gör oss 30 miljarder rikare

Caspian Rehbinder är programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på tankesmedjan Timbro.
S partisekreterare Lena Rådström Baastad beskrev i sin debattartikel arbetskraftsinvandringen som ett vansinnigt system.Foto: STINA STJERNKVIS/TT

Istället för att motverka skuggsamhället vill Socialdemokraterna stoppa den jobbinvandring som gör oss tiotals miljarder kronor rikare varje år och som låter tiotusentals bristyrken fyllas, skriver Timbros Caspian Rehbinder.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Sedan 2008 har vi inte längre fackliga veton eller byråkratbehovsprövning för att anställa kompetens från andra länder. Så länge man har lön och villkor i linje med svenska kollektivavtal är man välkommen till Sverige.

Det har gjort att Sverige blir mer än trettio miljarder kronor rikare varje år. Företag som anställer arbetskraftsinvandrare växer mer, och invandringen går mer än någonsin till branscher med arbetskraftsbrist. Det vill Socialdemokraterna stoppa, skriver Lena Rådström Baastad.

Systemet har brister

Systemet är inte perfekt. Sedan Socialdemokraterna bildade regering 2014 har regeringen inte lagt två strån i kors för att vårda reformen – varken för att motverka kompetensutvisningar eller fusk. Nu skyller de ifrån sig för konsekvenserna.

Socialdemokraterna har inte underlättat myndighetssamarbete mot fusk. De har inte gjort det svårare att förfalska arbetstillstånd trots att falska arbetstillstånd är ett problem. De har inte stärkt självförsörjningen bland anhöriga till arbetskraftsinvandrare, trots låg sysselsättning och att försörjningskrav saknas.

S vill inte lösa problemen

De verkar vara ointresserade av att lösa problem. Istället för att motverka fusk och svartarbete vill de motverka laglig och värdeskapande arbetskraftsinvandring. Istället för att motverka skuggsamhället vill de stoppa den jobbinvandring som gör oss tiotals miljarder kronor rikare varje år och som låter tiotusentals bristyrken fyllas.

Politiken borde motverka missbruk och underlätta rörlighet för kompetens. Socialdemokraterna gör tvärtom.

 

Av Caspian Rehbinder

Programansvarig för arbetsmarknad, Timbro