Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jobbet som barnmorska är ingen härlig lyckovärld

Debattören Malin Lernfelt vill att samvetsfrihetsivrarna öppnar ögonen. De är naiva redskap för penningstinna organisationer vars mål är att inskränka den svenska aborträtten, menar hon.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Lars Adaktusson (KD) påstod rena felaktigheter i SVT:s "Agenda", anser Malin Lernfelt.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det är inte en demokratifråga att som anställd kunna slippa vissa av de arbetsuppgifter som ingår i yrkesbeskrivningen.

Abortvägrande barnmorskor saknar empati och har inget i svensk förlossningsvård att göra, skriver Malin Lernfelt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SAMVETSFRIHET. Som anställd inom vård och omsorg möter man människor när de är som mest sårbara. Det kräver empati och förståelse liksom en förmåga att sätta privata åsikter och uppfattningar åt sidan. Lagstiftningen är dessutom tydlig. Inom sjukvården är det patientens behov, trygghet och rätt till vård som skall vara vägledande - inget annat. Därför finns det på förlossningsklinikerna i vårt land, vilket ett flertal landsting och rättsinstanser också slagit fast, ingen plats för barnmorskor som sätter sig själva före dem som de vårdar. En självklarhet kan man tycka. 

Att riskera att möta en barnmorska som utifrån sin privata övertygelse vägrar diskutera eller stödja abort är oacceptabelt.

Trots det fortsätter antiabortrörelsens fanbärare, de vårdvägrande barnmorskorna, att lufta sina offerkoftor. Nu senast i SVT:s "Agenda" (14/1), där man sände ett reportage från Norge dit en av dessa barnmorskor sökt sin tillflykt. Reportaget följdes av en märklig debatt där Kristdemokraternas Lars Adaktusson påstod rena felaktigheter som i princip gick ut på att det är en mänsklig rättighet att få jobba som barnmorska och att det är en demokratifråga att som anställd kunna vägra vissa av de arbetsuppgifter som ingår i yrkesbeskrivningen. Det är det inte. 

Oacceptabelt om barnmorska inte stödjer abort

Låt oss klargöra några saker en gång för alla: 

För det första: Barnmorskeyrket handlar inte om att sväva runt i en fluffig, härlig lyckovärld och välkomna friska fullgångna barn till världen. Inte bara i alla fall, vilket många tycks tro. Att vara barnmorska innebär att möta kvinnor i olika situationer och ansvara för reproduktiv och sexuell hälsa ur flera aspekter. 

 

LÄS MER: Klart barnmorskan inte ska behöva abortera 

 

Barnmorskor hanterar preventivmedel, utreder och behandlar infertilitet, gynekologiska sjukdomar, tar cellprov och mycket annat. Att skilja ut önskade oproblematiska graviditeter och förlossningar från övrig kvinnosjukvård är omöjligt. Alla gravida kvinnor som kommer till mödravården är inte heller klara över hur de skall göra, att då riskera att möta en barnmorska som utifrån sin privata övertygelse vägrar diskutera eller stödja abort är oacceptabelt. 

Likaså är det orimligt att den kvinna som med sorg i hjärtat kommer in till förlossningen för att göra en sen abort skall behöva känna sig ifrågasatt för att delar av personalen inte vill ta i henne med tång. 

Kampen drivs av penningstinna organisationer vars mål är att så långt som möjligt inskränka aborträtten.

För det andra: Samvetsfrihet är en villkorad rättighet. Inte en absolut. I Europakonventionens artikel 9 paragraf 2 framgår detta tydligt. Står religions- eller samvetsfriheten i konflikt med rätten till hälsa eller andras fri- och rättigheter kommer den i andra hand. I flera av de länder som praktiserar samvetsfrihet inom sjukvården har det lett till att kvinnor förvägrats sin lagliga rätt till abort och att de farit oerhört illa. Detta har även kritiserats av Europadomstolen. 

Ni är naiva redskap för värdekonservativa rörelser

För det tredje: Den kamp för samvetsfrihet som förs i Sverige och övriga Europa i dag handlar – även om det finns de som försöker låtsas som det – inte om enskilda barnmorskor eller läkare, vilka mycket väl kan välja att praktisera inom andra delar av sjukvården än just gynekologi och obstetrik. I stället drivs den av penningstinna organisationer vars mål är att så långt som möjligt inskränka aborträtten. När bilderna på blodiga foster inte gav önskad effekt tog man till lagboken. Den som inte förstår detta och i religionsfrihetens namn naivt gör sig till redskap för misogyna värdekonservativa rörelser som "Alliance Defending Freedom" borde öppna ögonen. 

Förhoppningsvis kommer Europadomstolen, om den väljer att ta upp det svenska fall som nu är aktuellt, att sätta ned foten mot antiabortrörelsen en gång för alla. 

Svenska barn skall inte behöva välkomnas till världen av barnmorskor som saknar empati och anser sig ha rätt att moralisera över de eventuella aborter eller preventivmedel som finns nedtecknade i deras mödrars journal. 

 

Av Malin Lernfelt

Liberal debattör och skribent