Johannes Maxweller. Foto: Privat.Johannes Maxweller. Foto: Privat.
Johannes Maxweller.  Foto: Privat.
Johannes Maxweller. Foto: Privat.Johannes Maxweller. Foto: Privat.
Johannes Maxweller.  Foto: Privat.
Foto: Jessica Gow / TtFoto: Jessica Gow / Tt
 Foto: Jessica Gow / Tt

Jobbet är inte viktigare än era barn

Publicerad

Om det inte vore för oss föräldrar skulle inte förskolan vara full av smitta. Att det är omöjligt att stanna hemma med sitt sjuka barn för att det är viktigare att prestera på kontoret? skriver pappan Johannes Maxweller.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Då står vi här inför vår första februari med barn i förskola. Det är ju ingen hemlighet att både vänner, bekanta och medierna har målat upp denna månad som den absolut värsta på året för oss småbarnsföräldrar.

Vabruari.

Den månad på året som precis alla barn är sjuka låter det som.

Influensor avlöser magsjukor som sedan övergår till hosta och feber. När det är avklarat väntar vattkoppor och scharlakansfeber, kanske en och annan hårlus om man har riktigt otur. En snabb sökning online visar nya undersökningar som säger att just i år förväntas vabben skjuta i höjden.

Tanken slår mig, är det överhuvudtaget några barn som är friska i februari? Jag vill ju tro att det mest är snack från andra föräldrar vars barn alltid är sjuka men att ens tänka tanken att ”vi kommer nog inte bli sjuka i februari” gör ju att det kommer slå till precis när som helst. För vidskeplig, det är man ju ändå.

Mentalt och i hemmet laddar jag upp för vad som komma skall. Förbereder mig som en soldat i krig. Bunkrar upp med allt nödvändigt vi kommer behöva. Aldrig någonsin har en Apoteksnota varit så hög som nu.

Att min sambo jobbar som flygvärdinna och ibland råkar vara borta fem dagar i sträck gör inte mina förberedelser mindre. Jag måste ladda för ensamstrid mot bakterierna. Risken är stor att det slår till när min blivande fru flanerar runt i London och letar bröllopsklänning.

Sådär lagom rättvist som livet ofta är. För slå till, det kommer det göra.  

 

Vi skolade in barnen på förskolan i november. Minstingen är ett år och storebror två. Ettåringen har förmodligen tagit förskolans rekord i att vara hemma. Storebror ligger på en stark andra plats.

Själv suckar jag varje gång räkningen från förskolan kommer och tänker hoppfullt att ”ja men nästa månad använder vi säkert platsen vi betalar för”.

En god vän till mig jobbar som pedagog på en förskola i närheten och när jag en kväll på telefon svor över att barnen än en gång var sjuka av de där jäkla förskolebakterierna stoppade han mig och sa att om det inte vore för oss föräldrar skulle inte förskolan vara full av smitta.  

Vi föräldrar har inte tid, ork, lust eller råd att vara hemma med våra sjuka barn. I stället skickar vi dem till förskolan där de smittar ner både sina kompisar och pedagoger. Smittan går runt, runt och hemma svär föräldrarna över att barnen är sjuka igen redan veckan efter.

Vissa föräldrar ser sig ha tur och använder sig av pensionerade mormor och morfar i stället för att vabba. Det alternativet finns inte för oss, en skåning och en norrlänning som bosatt sig i Stockholm.

Det är säkert ett bra alternativ, samtidigt som det hugger lite i hjärtat då jag kan tycka att det signalerar till barnen att jobbet är viktigast. Jag förstår att jobb kan vara viktiga, men är vi på den nivån i dag att jobbet går före allt? Att det är omöjligt att stanna hemma med sitt sjuka barn för att det är viktigare att prestera och närvara på kontoret?

 

När jag tänker efter kan jag inte komma på ett enda jobb som jag personligen tycker är viktigare än ens barn. Om man ska titta på det rent krasst, vad händer på din arbetsplats om du är borta en eller ett par dagar? På väldigt många arbetsplatser skulle jag säga att det inte gör någon avgörande skillnad.

Då kan det i stället vara lite intressant att titta på vad som händer hos ditt barn när du inte är hemma. Vilka signaler skickar du till ditt barn om vad som är viktigt? Ur barnets perspektiv blir jobbet viktigare än barnets välmående och känslor. Är det viktigare att vara på topp på jobbet men vara på minus hemma?

Har karriären och ekonomin blivit så pass viktig att det anses som högre prioritet att vara en grym kollega, arbetsgivare eller egen företagare i stället för att vara en grym förälder? Eller har vi satt oss i den sitsen att fasaden blivit så pass dyr att upprätthålla att ekonomin inte räcker till om barnen blir sjuka?

Njut av att vara hemma med dina barn och stanna hemma en extra dag tills de har kraft nog att gå tillbaka till förskolan! Jag tror inte att någon person står och vinkar av sina barn som flyttar hemifrån och tänker ”fan, jag har spenderat för mycket tid med mina barn”.

 

Johannes Maxweller

Driver Pappabloggen på Familjeliv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag