Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jobba i vården innan du yttrar dig om OB

Lott Hertnäs.
Foto: Privat.
Andreas Bergh.
Foto: Privat.

Innan Andreas Bergh yttrar sig i ordalag som att OB-tillägget borde slopas kunde han kanske testa att gå på ett schema där han går på skift, jobbar kväll, natt och dag om vartannat – för en lön som är extremt låg, skriver vårdbiträdet Lott Hertnäs.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. 

Hej Andreas Bergh, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet. Jag läste din debattartikel i Expressen Debatt (4/2) om att OB-tillägg kostar samhället en massa pengar och därför skulle kunna slopas.

Innan du yttrar dig i frågan om OB-tilläggets vara eller ickevara anser jag att du, Andreas Bergh, ska ta anställning inom äldreomsorgen eller sjukvården. Innan du yttrar dig i ordalag som att OB-tillägget borde slopas, anser jag att du ska jobba på schema, där du går på skift, och jobbar kväll, natt och dag om vartannat.

Och där du dessutom jobbar varannan helg, hela året. Gör detta under två år, eller för all del längre, Andreas Bergh. Först då kan du och jag samtala om huruvida OB-tillägget ska existera.

För inom äldreomsorgen och sjukvården, Andreas Bergh, jobbar vi dygnet runt, året om, oavsett om det är julafton, valborgsmässoafton midsommarafton eller påsklov. Vi jobbar när våra kompisar är ute och festar, eller sitter i parken och grillar och spelar kubb.

Vi jobbar när våra föräldrar, syskon och syskonbarn har ledigt för att det är helgdag, eller har lov för att det är i samband med helgdagar. Vill vi också vara lediga samtidigt som de som står oss nära får vi ta från våra semesterdagar, Andreas Bergh. Precis.


LÄS MER: Slopa ob-tillägget så att fler kan få jobb?


De dagar som du endast använder då du vill ha en sammanhängande semester under sommaren, eller vill åka lite skidor i franska Alperna, eller då du vill förlänga en redan existerande helgdagsledighet med några extra dagar för att umgås med dina närmaste. De dagarna tvingas vi använda om vi också vill fira jul precis så som du firar.

Vidare uppmanar jag dig, Andreas Bergh, att under en längre period arbeta skift, för att känna hur detta påverkar din kropp rent fysiskt, hur det påverkar dina rutiner, hur det påverkar dina relationer med dina vänner, samt hur det känns att jobba medan dina vänner umgås och roar sig i din frånvaro, eller medan dina föräldrar, syskon och syskonbarn firar en födelsedag, i din frånvaro.


LÄS MER: Vi måste kunna diskutera OB-reglerna


Lägg därtill att inom äldreomsorgen och sjukvården är lönen extremt låg. Vi som är anställda inom denna bransch är extremt underbetalda i relation till det ansvar och de arbetsuppgifter vi har. Därmed är ett OB-tillägg välkommet som ett tillskott för att lönen ska bli, om än marginellt, men dock en smula högre.

När du fått erfara allt detta, då är du välkommen att yttra dig i frågan om OB-tilläggets vara eller ickevara.

Men först då, Andreas Bergh, och inte förr.


Lott Hertnäs

Vårdbiträde inom äldreomsorgen