Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

JO ser allvarligt på uppläxningen

Nils Funcke.
Foto: Tommy Pedersen

Erica Wallberg berättade i Expressen 2013 om arbetsförhållandena inom äldrevården i Österåker.

För det läxades hon upp av enhetschefen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Erica hade agerat "totalt fel", hon borde ha talat med cheferna och inte med medierna. Därför blev det "platt fall" för henne och något mer vikariat kunde hon inte räkna med.

Uppläxningen i augusti 2013 bandades av Erica. Därmed slipper vi ännu en prövning hos JO som slutar med att "ord står mot ord".

I stället blev det nu platt fall för den kommunala enhetschefen.

Den 13 mars i år kom JO:s beslut. JO ser "allvarligt på" uppläxningen av Erica. Visserligen faller den inte inom det straffbara området men åtgärden är otillåten enligt bestämmelserna i grundlag, det så kallade repressalieförbudet.

Myndigheternas försök att inskränka anställdas avslöjanden om missförhållanden och korruption blir bara fler.

Nyligen dömdes säkerhetschefen vid Försäkringskassan till böter för att ha agerat rörmokare. Bandupptagningen avslöjade hans ihärdiga försök att utröna vem som läckt till Expressen om korruption på chefsnivå. Säkerhetschefens fall blev inte bara platt utan också fritt eftersom han sannolikt kommer att bli av med jobbet.

Kanske landar han mjukt trots allt. När myndighetskulturen anfräts av krav på "affärsmässighet" finns det kanske en efterfrågan på chefer som kan använda en rörtång. En dystopi måhända. Men säkert är att JO och JK har ett Sisyfosarbete framför sig.


Nils Funcke, 

journalist och tryckfrihetsexpert