Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jo, armbanden fyller visst en funktion

Nina Rung. Foto: Privat / PRIVAT
Polisens armband i kampanjen. Foto: Polisen.
Lars Anders Johansson.Foto: Privat.

Nej, problemen med sexuella övergrepp försvinner inte för att unga använder armbanden. Däremot ökar chansen att fler uppmärksammar, bevittnar och anmäler brotten, skriver polisens Nina Rung.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

I dagarna lanserades polisens kampanj #tafsainte för att synliggöra sexuella ofredanden. För att uppmärksamma kampanjen togs ett armband fram med kampanjtexten tryckt på. Att ha åsikter och uttrycka kritik kring valet av kampanjnamn står en helt fritt. Det nästan kräver sin befogade kritik. Tafsa inte kan låta både plumpt, som hämtat från 80-talets era och kanske ligger det inte heller så bra på tungan.

Alternativet å andra sidan hade nog inte varit särskilt mycket bättre. Kampanjnamnet #vivillsynliggörasexuellaofredanden ligger inte heller så bra på tungan. Men det är vad allt handlar om.

En kampanj för att synliggöra, uppmärksamma och informera både unga och vuxna om sexuella ofredanden och då främst i det offentliga rummet. Timbros Lars Anders Johansson väljer att håna, förlöjliga och förkasta kampanjen. Han menar att det är världsfrånvänt och som att tro på magi om polisen tror att ett armband ska lösa brott. För mig framstår det som magi att lyckas tolka kampanjen så som Lars Anders Johansson gjort.

 

LÄS MER: Kampanjen går inte ens att skratta bort

 

För väldigt många unga, majoriteten tjejer men också killar och icke-binära, är sexuella ofredanden en del av vardagen. Polisens kartläggning av anmälningar visar att en stor mängd brott sker i skolan, i kommunaltrafiken, i privata miljöer och att de allra flesta sker på nätet. Av de anmälningar som inkommit till polisen är det endast en dryg procent som inträffat vid evenemang, såsom vid festivaler. Men vi vet att mörkertalet är stort. Framförallt i offentlig miljö. Och vi vet att lidandet är än större för de som drabbas.

Vi vet också att vårt uppdrag är att förebygga, förhindra och upptäcka brott. För att få fler att anmäla, fler att ingripa och fler att agera krävs att en också vet vad som är brottsligt.

Därför krävs informationskampanjer och kunskapssatsningar riktade mot unga innehållande allt från sexuella ofredanden till grövre sexuella övergrepp, könsnormer och sexualitet. Men allt kan inte polisen göra. Där får vi stå tillbaka för samhällets andra instanser att göra sitt.

 

LÄS MER: Inför en ny uppförandekod för män

 

Alternativet till kampanjen hade varit att polisen skrivit en rapport om hur vi tänker arbeta mot sexuella ofredanden i sommar; genom mobila kontor på festivaler, genom kameraövervakning och genom fler fotpatrullerande poliser ska brottsligheten stävjas.

Men hade fler unga nåtts av informationen? Hade de fått någon ökad förståelse för brottet? Med ett armband och en kampanj, vare sig en gillar namnet eller inte, ville polisen därför försöka synliggöra och problematisera det faktum att flera tusen unga varje år blir utsatta för sexuella ofredanden.

Lars Anders Johansson hävdar att kampanjen #tafsainte uppfattas som att polisen avser att klä just tjejers handleder med en uppmaning mot potentiella gärningspersoner. Det är snarare just ett sätt att komma undan den egentliga problematiken och i stället rikta blicken mot något helt annat. I det här fallet förskjuts återigen fokus från unga utsatta till att fokusera på polisens uselhet. Det är inte till gagn för de utsatta, inte för de som utsätter och inte heller för alla de som önskar ett offentligt rum fritt från sexuella kränkningar.

Nej, Lars Anders Johansson, problemen försvinner inte för att unga använder armbanden. Däremot ökar chansen att fler uppmärksammar, bevittnar och anmäler brotten. Och det är då, Lars, magin inträder. Då, och bara då, kan polisen nämligen också ha en rimlig chans att utreda brotten.

 

Nina Rung

Utredare, Barnahus Polisen