Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie kan jubla i Thailand efter bonusen från M+KD

Medan riksdagen röstade igenom en M/KD–budget åker Jimmie Åkesson till Thailand och firar. Högerbudgeten går ju SD:s väg, skriver Ulla Andersson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ulla Andersson är ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.
Foto: JESSICA GOW/TT

Med högerns budget blir det sänkta skatter för de allra rikaste och en extra bonus för SD. 

M och KD satsar 100 miljoner på att bygga extra förvar, så att man lättare kan köra ut flyktingar ur Sverige, skriver Ulla Andersson (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BUDGET. Medan riksdagen röstade igenom en M/KD-budget åker Jimmie Åkesson till Thailand och firar. Från hans och SD:s synvinkel känns det nog helt rätt.  Högerbudgeten går ju SD:s väg. Satsningar på klimat tas bort så att Sverige får skämmas på det pågående klimatmötet i Katowice, jämställdhetsmyndigheten läggs ner så att angelägna uppföljningar av Metoo inte kommer att göras, avdragsrätten för fackföreningsavgiften tas bort och Arbetsförmedlingen får sin verksamhet kraftigt krympt så att arbetslösa kommer att få det ännu svårare att få jobb. 

Däremot blir det sänkta skatter för de allra rikaste och en extra bonus för SD är att M-KD satsar 100 miljoner i budgeten på att bygga extra förvar, så att man lättare kan köra ut flyktingar från Sverige.

Protesterar högt så fort välfärden stärks

Det är skillnad på höger och vänster i politiken. Det har vi sett under den gångna mandatperioden då Vänsterpartiet drivit igenom avgiftsfria mediciner för barn, höjda bostadstillägg för pensionärer och sjuka som har svårt att ha råd med hyran och avgiftsfria läkarbesök i öppenvården för 85-plussare. 


LÄS MER: Varför behandlar ni inte SD intellektuellt sakligt?


Högerpartierna och SD har skrikit högt varje gång välfärden har byggts ut för omfatta nya områden och de har systematiskt avvisat reformer som gynnar människor med tunna plånböcker, kvinnors hälsa och ökad jämlikhet. Ibland har jag undrat om det värsta som kan hända i högerns ögon är när sjuka och arbetslösa får det bättre ekonomiskt. Inte ens skattesänkningen för de sjuka med permanent nedsatt arbetsförmåga kunde de godta, utan strök. 

Många har fått det bättre med V

Vi har gjort väldigt mycket bra tillsammans med regeringen under den gångna mandatperioden, ett 90-tal reformer för ökad jämlikhet och förstärkt välfärd gör skillnad för väldigt många människor. Ensamstående föräldrar som fått råd med något mer än det allra mest nödvändiga. Det har kunnat bli både nya vinterstövlar och ett biobesök. Unga som inte behövt vara beroende av föräldrarnas plånbok för att kunna ta bussen till kompisarna på sommarlovet för en badutflykt. 

Högerns samhällsbygge är ett halmhus som blåser omkull vid minsta vindpust.

Vänsterpartiet vill bygga bort bostadsbristen genom statliga topplån och utökat investeringsstöd till hyresrätter med rimliga hyror som människor har råd att bo i, stärka anställningstryggheten genom att ta bort allmän visstid, slopa arbetsgivarnas möjlighet till hyvling och lagstifta om rätt till heltid. Vi måste också göra allt vad vi kan för klimatet. Järnvägen behöver byggas ut och AP-fonderna avveckla sitt innehav i fossilindustrin.


LÄS MER: Jimmie Åkesson: Obligatorisk utvisning – tiden när vi såg mellan fingrarna är över


Progressiv fastighetsskatt

Och Sverige ska självklart inte ha det minst omfördelande skattesystemet bland EU:s 15 kärnländer. Vänsterpartiet vill se en skatt på stora arv och förmögenheter och en progressiv fastighetsskatt. Det ska inte vara samma för 20-rumsvillan i Saltsjöbaden som för en liten träkåk i Sandviken. 

Högerpartierna och Sverigedemokraterna vet att minskat fackligt inflytande betyder fler otrygga anställningar och lägre löner. Därför tar de bort avdragsrätten för fackföreningsavgiften. Men riskkapitalisternas vinstuttag ur den gemensamma välfärden ser de ingen anledning att begränsa. Och medan företagen skriker efter utbildad arbetskraft så dras det ned på de resurser som är avsedda att möta det behovet. Högerns samhällsbygge är ett halmhus som blåser omkull vid minsta vindpust.


LÄS MER: Ni fattar inte hur blåsta ni blivit på ROT-avdraget


Vänstern organiserar sig mot högern

Det är många i Sverige som sörjer över att Moderaterna och KD med hjälp av SD tvingat igenom sin budget för dem som redan har det bäst ställt. Vänsterpartiet sörjer inte, vi organiserar oss. Halmhus är nämligen inte ointagbara. De håller inte ihop, så en dag blir det ett stabilare husbygge i stället, med plats för alla, inte några få.

Fast Jimmie kanske är kvar i Thailand då.


Av Ulla Andersson

Ekonomisk-politisk talesperson (V)