Sverigedemokraterna tar stora summor med den ena handen, och ger småpotatis tillbaka med den andra, skriver Anders Ygeman och Annika Strandhäll.Sverigedemokraterna tar stora summor med den ena handen, och ger småpotatis tillbaka med den andra, skriver Anders Ygeman och Annika Strandhäll.
Sverigedemokraterna tar stora summor med den ena handen, och ger småpotatis tillbaka med den andra, skriver Anders Ygeman och Annika Strandhäll.
I dag lördag håller Jimmie Åkesson sitt sommartal. Den här bilden är från vårtalet på Långholmen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNI dag lördag håller Jimmie Åkesson sitt sommartal. Den här bilden är från vårtalet på Långholmen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
I dag lördag håller Jimmie Åkesson sitt sommartal. Den här bilden är från vårtalet på Långholmen.  Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Du är inte ärlig mot svenskarna, Åkesson

Publicerad

Sverigedemokraterna försöker framstå som ett parti som bryr sig om sjukvården, men det stämmer inte, skriver Annika Strandhäll och Anders Ygeman (S) inför Jimmie Åkessons sommartal.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sverige ska ha världens bästa välfärd, det kräver stora investeringar. Vi ska ha en tillgänglig och bra sjukvård, du ska få rätt vård i rätt tid oavsett vem du är eller var du bor. 

Det är alltid behoven som ska styra, aldrig plånbokens storlek. Sverige ska vara ett samhälle som håller ihop, med smarta välfärdssystem där människor är trygga och vågar växa.

Just nu försöker Sverigedemokraterna framstå som ett parti som bryr sig om sjukvården och välfärdens medarbetare. Samtidigt motsätter de sig varje förslag och satsning regeringen lägger för att göra vården bättre och mer tillgänglig. Det är oärligt mot Sveriges medborgare.

 

LÄS MER: Vad gör du åt gatubarnen, Morgan Johansson? 

 

Det säkraste sättet att försvaga välfärden är en moderatledd regering, SD tar nu varje chans att agera för att byta regering och få Anna Kinberg Batras efterträdare som statsminister.

 

 

 Det är oärligt mot Sveriges medborgare.

 

 

Sverigedemokraternas kandidat till finansministerposten lade i våras förslag på sänkta skatter om över 55 miljarder kronor. Det skulle innebära allvarliga nedskärningar i välfärden. Skattesänkningsförslaget för de allra rikaste sticker särskilt i ögonen, den som tjänar över en miljon om året skulle få närmare 50 000 kronor i sänkt skatt. SD sänker hellre skatten för de rikaste än presenterar riktiga förslag för att förbättra välfärden och vården.

SD blir mer och mer ett parti som vill representera de som kan göra vinster på välfärden, snarare än de som vinner på en stark och jämlik välfärd. Det visar sig i den förda politiken:

- SD motsätter sig varje förslag för att begränsa vinstjakten i välfärden. 

- SD vill att den som har en privat sjukvårdsförsäkring ska kunna gå före i kön till den offentligfinansierade vården. 

- SD vill att det ska vara fritt fram att privatisera och sälja ut universitetssjukhus. 

 

LÄS MER: Att hjälpa de unga flyktingarna är vår förbannade plikt 

 

Svensk sjukvård är på många sätt bra och håller generellt hög medicinsk kvalitet. Men det finns också stora utmaningar, bland annat med för långa väntetider och personalens arbetssituation. Därför tillför regeringen ett stort antal miljarder i satsningar till vården, särskilt till satsningar på att förbättra personalens villkor och lösa bemanningsproblemen. Vi har också höjt de generella statsbidragen till landstingen. 

Sverigedemokraterna har i sin budget ett stort antal väldigt specifika förslag – de flesta väldigt små - som skulle detaljstyra vården, tvärtemot vad vårdens medarbetare efterlyser. Till skillnad från SD tror vi inte att det alltid är politiker är i Stockholm som vet bäst vad som behövs i alla delar av landet. Det behövs ordentliga möjligheter för landstingen att utforma satsningar efter lokala behov.

I SD:s budget drog de ned anslagen till kommuner och landsting med mer pengar än vad de föreslog i satsningar på vård och omsorg. 

De tar stora summor med den ena handen, och ger småpotatis tillbaka med den andra. 

SD sänker hellre skatter för de rikaste än satsar på sjukvården. Ett parti som går till val på stora ofinansierade skattesänkningar kommer aldrig kunna leverera en bättre sjukvård för Sverige.

 

Annika Strandhäll (S)

socialminister

 

Anders Ygeman (S)

gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag