Devin Rexvid.Devin Rexvid.
Devin Rexvid.
Kashif Virk. Foto: WAHID RAZIULLAHKashif Virk. Foto: WAHID RAZIULLAH
Kashif Virk. Foto: WAHID RAZIULLAH

Jihadism reduceras till vantolkningar av islam

Publicerad

Syftet med att kalla jihadister för terrorresenär är att säga att de bara är terrorister utan någon koppling till islam, skriver Devin Rexvid. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. I en replik på mitt inlägg om bekämpning av islamism med sekularism kommer Kashif Virk med tre invändningar; att de flesta ”terrorresenärer” har kriminell bakgrund, att imamer vet att det görs grova tolkningar av islams urkunder och att imamer behövs för att ge en rätt bild av islam. Det finns flera problem i Virks resonemang. 

För det första är hans främsta ambition att rentvå islam än att ta avstånd från dess våldsbejakande inslag. Detta blir tydligt både när han kallar jihadister för ”terrorresenärer” och när han reducerar jihadism till en fråga om misstolkningar av urkunder. 

Syftet med att kalla jihadister för terrorresenär är att säga att de bara är terrorister utan någon koppling till islam. Om dessa ”terrorresenärer” bara drivs av krig och kriminalitet varför söker de inte sig till Ukraina, Colombia eller Filipinerna? Dessutom så är hantering av kriminalitet, om Virks påstående gäller, inte imamers expertområde. Staten har egen sekulär expertis för hantering av kriminalitet. 

 

LÄS MER: De blir terrorresenärer för att de är kriminella

 

För det andra reducerar Virk jihadism till vantolkningar av islam. Detta när det blir svårt att öppet försvara våldsbejakande inslag i t.ex. koranverserna 47:4 och 8:12 om halshuggning av otrogna. Så länge Virk visar ovilja att erkänna och ta avstånd från våldsbejakande inslag i urkunderna, kan hans påståenden om imamers avradikaliserande roll inte vinna trovärdighet.

För det tredje vill Virk inte se att sekularism innebär en underminering av religiösa auktoriteter. Ett långsiktigt arbete mot jihadism bör drivas av den sekulära statens utbildande, uppfostrande och rättsvårdande instanser. En sekulär stat bör inte lägga sig i tolkningar av religiösa dogmer och inte heller legitimera religiösa auktoriteter genom att anlita dem för att ge en ”sann bild” av någon religion. 

 

Devin Rexvid

Projektledare "STOPP" på uppdrag av Riksorganisationen glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag