Prästen Tomas Österberg. Foto: PRIVATPrästen Tomas Österberg. Foto: PRIVAT
Prästen Tomas Österberg. Foto: PRIVAT
Ett tidigare kyrkoval i domkyrkan i Göteborg. Foto: LENNART REHNMANEtt tidigare kyrkoval i domkyrkan i Göteborg. Foto: LENNART REHNMAN
Ett tidigare kyrkoval i domkyrkan i Göteborg. Foto: LENNART REHNMAN
Jim Caviezel som spelade Jesus i "The passion of the Christ", som Mel Gibson regisserade. Foto: PHILIPPE ANTONELLO / FILMBOLAG AP MARQUIS FILMJim Caviezel som spelade Jesus i "The passion of the Christ", som Mel Gibson regisserade. Foto: PHILIPPE ANTONELLO / FILMBOLAG AP MARQUIS FILM
Jim Caviezel som spelade Jesus i "The passion of the Christ", som Mel Gibson regisserade. Foto: PHILIPPE ANTONELLO / FILMBOLAG AP MARQUIS FILM

Jesus röstade aldrig i något kyrkoval

Publicerad

Jesus agerade och handlade med stor framgång här på jorden långt före riksdagens grundande.

Kyrkovalet och den partipolitiska styrningen av Svenska kyrkan är en helt orimlig ordning, anser prästen Tomas Österberg.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ett fotbollslag som varken älskar eller går på fotbollslagets matcher och i vissa fall inte ens erkänner existensen av fotboll. Orimligt? Givetvis. Men inte i Svenska kyrkan.

I kyrkans rum är en motsvarande situation vardag sedan många år. Här finns sekulära partiprogram, både blåa och röda, som inte ens nämner Guds son Jesus Kristus, eller talar om en tro på Gud som bär när inte något annat bär.

Denna "kidnappade" svenska kyrka står inför ett kyrkoval på söndag. Det heter kyrkoval, men egentligen är det ett partipolitiskt val. Sekulära politiska partier ska definiera och levandegöra en kristen kyrka och synliggöra Jesus Kristus genom sina sekulära partiprogram. Ja, validera Guds son och Svenska kyrkans verksamhet i Sverige!

Jisses, hur fel det kan bli, tänker jag.

 

LÄS MER - Ann Heberlein: Vi lämnar kyrkan för att vi är kristna 

Kyrkan och staten skildes åt

Det är ungefär som om Djurgårdens friidrottsförening skulle gå in och styra upp fotbollsverksamheten i AIK, samtidigt som AIK:s friidrottare spelar Djurgårdens fotbollsmatcher i allsvenskan.

Ordningen är helt orimlig både utifrån den bristande logiken men också utifrån överenskommelsen mellan den svenska staten och Svenska kyrkan som träffades för 17 år sedan. Då skildes kyrkan och den sekulära staten åt. Jag anser att den svenska staten våldför sig inte bara på kyrkan utan också bryter mot sitt eget avtal genom den partipolitiska styrningen och kyrkovalet.

Guds son, Jesus Kristus, behöver inte partipolitiken för sitt budskap. Jesus agerade och handlade med stor framgång här på jorden långt före riksdagens grundande. Glöm inte det på söndag.

Den kristna kyrkan har ett unikt uppdrag i världen: själarnas räddning. Detta gäller även Svenska kyrkan. De sekulära partierna har mer eller mindre imponerande program, som innehåller allt från miljö till försvar. Men de äger inte frälsningen. De äger inte Evangeliet.

Jesus Kristus äger frälsningen som förvaltas av kyrkan och ges till oss av nåd genom den kristna kyrkans tro och de heliga sakramenten. 

 

LÄS MER - Kent Wisti: Om 100 år finns inte Svenska kyrkan kvar

Låg demokratisk legitimitet i kyrkovalet

Till bilden ska läggas hela 160 miljoner i valkostnader. Vad kunde inte Svenska kyrkan ha gjort med dessa pengar i sitt diakonala hjälparbete i Jesu namn? Det är dessutom bara runt 15 procent i landet som brukar rösta i kyrkovalet. Vilken demokratisk legitimitet ger egentligen ett sådant lågt valdeltagande?

Hur kan det vara rimligt att alla konfessionella religiösa grupperingar i Sverige (bland annat Svenska kyrkan) i praktiken är förbjudna att blanda sig i den partipolitiska verkligheten både på lokal nivå och på riksdagsnivå, när det är ett vedertaget faktum att den partipolitiska sekulära verkligheten inte bara ska ha en naturlig plats utan en ledande maktposition i den konfessionella Svenska kyrkan. 

Det enda "partiprogram” vi behöver är ju det heliga Evangeliet givet oss av den enda möjliga ”partiledaren” för Svenska kyrkan: Jesus Kristus! 

Jag röstar för Jesus Kristus i Svenska kyrkan på söndag. Hoppas du också gör det. För det är enda vägen.

 

Av Tomas Österberg

Präst i Västerfärnebo-Fläckebo församling i Svenska kyrkan i Västerås stift.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag