Jesus behövs i svenska skolan

Publicerad
Uppdaterad
Det är absurt att ateismen är normen i samhället och att naturvetenskapen anses vara det enda sanna, skriver bloggaren Clara Lidström, 22:
"Jesus är förmodligen historiens mest politiske person. Till och med Karl Marx inspirerades av honom."
"Stellan Skarsgård anser att staten inte ska finansiera religiösa friskolor. Men varför ska kristnas skattepengar finansiera ateistiska skolor?"
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
När jag gick i gymnasiet hade jag en religionslärare som när kursen var avslutad berättade att han var kristen. Många reagerade negativt på det och menade att en lärare ska förhålla sig objektiv. I ett liknande sammanhang hörde jag en lärare säga att Bibeln är en bok full av påhittade sagor. Men då höjde ingen på ögonbrynen. Anledningen är att det senare påståendet anses vara objektivt. Att inte vara religiös är normen, och allt religiöst är undantag. Trots att religiösa människor är i stor majoritet i Sverige.
Men vare sig du tror på en högre makt eller ej så är det subjektivt. Det finns inget objektivt sätt att förhålla sig till tro. Den som väljer att inte ta ställning tar ställning. Den som väljer att inte tro på någonting, tror på precis det. Ateism är bara en livsåskådning bland många andra. Och perspektivet man måste ha, är att religiösa människor är i absolut majoritet på jorden.

Det är absurt
att ateismen är normen i samhället och att naturvetenskapen anses vara det enda sanna och objektiva sättet att studera omvärlden på. Naturvetenskapen erbjuder inte den absoluta sanningen. Naturvetenskapliga upptäckter är bara ett sätt att betrakta och undersöka världen på. Filosofi och religion erbjuder andra vägar. Problemet är när ett tankesätt får företräde framför alla andra. Tidigare hade kyrkan den positionen, men nu är naturvetenskapen i dess ställe. Ingen av dem kan göra anspråk på att vara just objektiv.
Stellan Skarsgård skriver i Expressen att staten inte ska finansiera religiösa friskolor då staten är sekulär. Men jag frågar mig samtidigt varför kristnas skattepengar ska finansiera ateistiska skolor? Jag vet att många kristna barn och ungdomar känner sig väldigt utsatta när lärare helt öppet proklamerar att Bibeln är en påhittad saga. Lärarens uppgift är ju att vara objektiv.

Jag tror att varken
religiösa eller sekulära skolor är lösningen på problemet. Jag tror på integrerade skolor. Jag tror att barn behöver möta många olika nationaliteter och typer av människor och lära sig att respektera varandra. Och jag tror inte att förbud av religiösa symboler i skolan skulle göra barn mer toleranta.
Jag tror snarare på en utvidgning av rätten att öppet utöva sin tro. Och jag tror att kristna barn och vuxna ska finnas där "vanliga" människor finns. Vi kan inte gömma oss i kyrkor och friskolor och samtidigt klaga på minskat samhällsinflytande.
Många humanister menar att tron ska vara en privatsak och att religionen inte ska blandas med politiken. Men sådana tankegångar är obegripliga för mig. Politik är i sig själv ingenting. Politik är summan av vad människor tycker, tror och hoppas vare sig de är religiösa eller ej.
Kristendom är politik. Jesus är förmodligen historiens mest politiske person. Han var en revolutionär och samhälls-omstörtare. Till och med Karl Marx inspirerades av honom. Hans tes "Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov" är i själva verket hämtad ur Apostlagärningarna: "De troende fortsatte att samlas och hade allting gemensamt. De sålde allt vad de ägde och hade och delade ut åt alla, efter var och ens behov. Jesus sa inte Gå hem och gör tron till en privat-sak, han sa Gå ut och gör alla folk till lärjungar."

Kristna kan inte
och ska inte låta sin tro vara en privatsak. Det kristna perspektivet ska alltid representeras. Ett bra exempel är när Svenska kyrkans dia- koner nyligen gick ut med ett upprop mot regeringens socialpolitik. Precis samma sak hade kanske Jesus gjort om han levt i dag. Han tog nämligen ställning utifrån sin tro. Men det betyder däremot inte att religiösa människor ska styra icke- religiösa människor.
Vi kristna kan inte med lagar och regler tvinga andra att tycka som oss. Vår uppgift och trosbefallning är istället att gå ut och göra alla folk till Jesu lärjungar. Detta gör vi förmodligen bäst genom att själva leva goda och rättfärdiga kristna liv. Då kommer kristna, i Bibelns sanna mening, faktiskt att vara världens ljus.

CLARA LIDSTRÖM

Clara Lidström bloggar på folkbladet.nu/underbaraclara. Hon är ruskigt bra på att göra polkagrisar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag