Jens Holm: Dyrare med datalagring än EU-böter

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
De senaste dagarna har regeringen med Beatrice Ask i spetsen försökt hävda att kostnaden för att bordlägga datalagringsdirektivet i princip skulle ödelägga svensk brottsbekämpning. Senast i förra veckan hävdades att det sannolikt skulle röra sig om vitesbelopp om minst 100 miljoner kronor vilka skulle tas direkt från rättsväsendet.
Varifrån dessa siffror hämtats har aldrig redovisats.
Vänsterpartiet har låtit Rut, Riksdagens utredningstjänst, undersöka vad ett eventuellt vite skulle kunna uppgå till och slutsatserna är tydliga. Att göra beräkningar är i det närmaste helt omöjligt. Utredningstjänsten har också bland annat varit i kontakt med justitiedepartementet som bekräftar att det inte är möjligt att beräkna ett eventuellt vitesbelopp.
Vad som däremot är tydligt är att såväl igångsättningskostnaderna som driftskostnaderna för datalagring är betydligt högre än de belopp som hittills florerat i diskussionen om vite. Regeringen beräknar kostnaderna till 200 miljoner medan branschen snarare tror på 700 miljoner.
Kostnaden för att driva igenom en dåligt beredd lagstiftning, som dessutom innebär ett stort integritetsintrång, blir alltså mycket högre än att avslå eller bordlägga förslaget.
Det är dags att prata allvar om integritet och sluta föra människor bakom ljuset. Om ministern har siffror så bör de redovisas, det är det minsta svenska folket borde kräva av regeringen.Jens Holm.

V, är riksdagsledamot

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag