"FÖRNEKAR FOLKMORD". "SVT ska inte vara kanal för förnekelse av ett folkmord som har noggrant kartlagts av Haag-tribunalen", skriver statssekreterare Jasenko Selimovic (FP) apropå tv-programmet "Staden som offrades". Foto: Anders Ylander
"FÖRNEKAR FOLKMORD". "SVT ska inte vara kanal för förnekelse av ett folkmord som har noggrant kartlagts av Haag-tribunalen", skriver statssekreterare Jasenko Selimovic (FP) apropå tv-programmet "Staden som offrades".  Foto: Anders Ylander

Jasenko Selimovic: Sanningen som offrades av SVT

Publicerad
Uppdaterad
Inte nog med att Ratko Mladic framställs som en reko kille i Dokument utifrån - värst är förnekelsen av folkmordet i Srebrenica i "Staden som offrades", skriver Jasenko Selimovic.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Ratko Mladic.Foto: Laurent Van Der Stockt
Att det finns konspirations- och kålsupar­teorier är ingen nyhet. Judarna är, enligt sådana teorier, ansvariga för terroristdådet mot World Trade Center, muslimerna håller på att erövra Västvärlden genom islamisering etc. Dessa idiotier har ofta begränsad räckvidd eftersom de sprids med mun-mot-mun-metoden samt på obskyra bloggar. Problemet uppstår när sådana påståenden får möjlighet att spridas via stora distributionskanaler. Därför är det allvarligt att SVT väljer att upplåta plats åt en sådan konspirationsteori.
I söndags visade SVT:s Dokument utifrån nämligen en norsk "dokumentär" om Srebrenica med namnet "Staden som offrades". Där fick vi reda på att det egentligen var Bosniens dåvarande president Alija Izetbegovic som "sålde" Srebrenica för att få väst att anfalla Serbien. Och att USA ville göra det så gärna (!) att dåvarande president Bill Clinton erbjöd följande deal: Om den bosnienmuslimske presidenten och Srebrenicabor lät 5 000 muslimer i Srebrenica slaktas av serber så skulle han se till att Nato intervenerar. Intressant, eller hur? Filmen stannar inte där.
Enligt filmarna är den bosnienserbiske krigsförbrytaren Ratko Mladic en reko kille som försöker hitta en lösning på "en osäker och allvarlig säkerhetssituation" i Srebrenica men lyckas inte eftersom muslimerna är så förbannat klumpiga att de inte ens vet vad de vill. Vi får lära oss i filmen att i det bosniska kriget fanns två sidor: "den bosniska sidan (som) hade Nato:s jaktflygplan (!) och den holländska FN -styrkan (!) på 450 man förutom 5 500 soldater under befäl av Oric" och på andra sidan Mladic med bara "4 stridsvagnar och 400 soldater". Om någon inte uppfattade detta är det värt att upprepa: FN krigade alltså på den bosniska sidan, enligt filmarna.
Mest allvarligt är ändå förnekelsen av folkmord som filmarna gör sig skyldiga till. I början av filmen talar man om folkmordet men sedan glider bilden över till att det som hände egentligen var en "krigsförbrytelse" föranlett av att muslimerna dödade folk i omkringliggande byar. Lämnar man åt sidan det faktum att filmarna uppfattar hämnd som ett legitimt motiv för att döda någon så återstår ändå faktum av folkmordsförnekelse. Offren som sköts var enligt filmarna "en blandning av militärer och civila" och en källa i filmen får göra bedömningen att "i rättvisans namn liknade det mest en konventionell militär operation". Med andra ord handlade inte Srebrenica om planerat folkmord utan om ett misstag i en vanlig militär operation. Att den bilden på de flesta punkter strider mot det som Haag-tribunalen detaljerat har kartlagt (se bland annat domen mot bosnienserbiska general-majoren Krstic, Case No: IT-98-33-T) och till och med mot erkännandena av dem som avrättade dessa människor (Erdemovic, Case No, IT-96-22-T) verkar inte spela någon roll för filmarna.

Att filmen ignorerar nästan all bevisning som Haag-tribunalen kommit fram är inte det största problemet. Som vanligt i kålsuparteorier är även denna en blandning av halvsanningar, missförstånd, okunskap och lögner. Inte heller är det största problemet att filmen upprepar all den mörkaste nationalistiska propaganda som Milosevic försökte sprida. Eftersom Serbien och serber på sista tiden har ansträngt sig att visa att landet har kommit ifrån det nationalistiska bakvatten som det var under Milosevic. Det största problemet är att SVT upplåter plats åt en konspirationsteori med islamofobiska undertoner som förnekar folkmordet. På samma sätt som judarna i konspirationsteorier har sig själva att skylla för allt de utsatts för, så har i denna film muslimerna bara sig själva att skylla för det folkmord de utsattes för.
Det är mycket oroväckande att SVT valde att visa denna film. SVT ska inte vara kanal för förnekelse av ett folkmord som har noggrant kartlagts av Haag-tribunalen. Att SVT inte ens ordnade en klargörande debatt efteråt är ännu mer besvärande. Den ansvarige utgivaren på SVT bör svara på varför.JASENKO SELIMOVIC

Jasenko Selimovic är statssekreterare med ansvar för integration-, diskriminerings- och MR-frågor, men skriver här i egenskap av folkpartist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag