Tiemon Okojevoh. Foto: Philip Banard.Tiemon Okojevoh. Foto: Philip Banard.
Tiemon Okojevoh. Foto: Philip Banard.
Jimme Åkesson (SD) Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNJimme Åkesson (SD) Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimme Åkesson (SD) Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Järvabor, för en dialog med Jimmie Åkesson

Publicerad

Genom mer saklig och konstruktiv dialog kan vi minska sverigedemokraternas inflytande. Vilket är nödvändigt om vi vill skapa ett mer sammanhållet Sverige som är fritt från segregation. Ta chansen och för en dialog med de sverigedemokrater som är på plats, skriver Tiemon Okojevoh.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

De dagar som jag besökt Spånga IP, där politikerveckan i Järva äger rum, har jag stött på ett brinnande politikerförakt bland medborgarna. Detta har oftast resulterat i upprörd stämning och urspårade debatter. Något som är skadligt i längden. 

Politikerföraktet ger sken om boende som polariserar sig själva och skapar en distans till det så kallade "etablerade samhället". Detta spär på myten om att personer med utländsk bakgrund, boendes i segregerade områden, är en säregen grupp med genomgående problematiska beteenden. En myt som inte stämmer men vars numera starka fäste i vissa samhällsgrupper har skapat rasism och främlingsfientlighet.

 

LÄS MER: Därför lämnar jag Sverigedemokraterna 

 

Därför uppmanar jag samtliga boende på Järvaområdet att i dag delta när Sverigedemokraterna har sin dag på politikerveckan. Men ännu mer uppmuntrar jag till att vi för en konstruktiv och saklig dialog med de sverigedemokrater som kommer vara på plats.

Sverigedemokraterna är ett parti som byggt en stor del av sin framgång på att peka ut människor med utländsk bakgrund som någonting annorlunda och främmande som skadar välfärdsstaten Sverige. För att minska deras inflytande krävs att vi rasifierade förortsbor visar upp en motbild. Vi själva måste visa på att den sverigedemokratiska nitbilden av oss är felaktig och att vi är som vilka vanliga medborgare som helst.

SD:s förortspolitik går ut på att stoppa invandringen, vilket skulle ha en ytterst marginell effekt på problemen

Skulle dagens dialog med sverigedemokrater som besöker Järva spåra ur, och vi Järvabor väljer att ha en ton präglad av polarisering och politikerförakt, då kommer vi också spä på deras fördomar om människor med utländsk bakgrund. Vilket skulle stärka dem som parti. Därför är det viktigt att vi i stället visar upp förortens bästa sidor och på så sätt ger sverigedemokrater en känsla av konfunderande när de lämnar Spånga IP.

SD är ett parti som gång på gång pratar om hur oroliga de är inför de problem som vi ser i segregerade områden, men de har aldrig någonsin visat upp en konkret politik för hur de ska lösa samma problem. Deras enda förortspolitik går ut på att stoppa invandringen, vilket skulle ha en ytterst marginell effekt på problemen. Eftersom de har så få konkreta förslag så krävs därför mindre sverigedemokratisk politik för att lösa problemen i Järva och alla andra segregerade områden.

 

LÄS MER: SD kommer att få minst 25 procent 2018 

 

Den absolut viktigaste nyckeln till att ge sverigedemokraterna mindre inflytande är att visa på att deras samhällsbild är felaktig och för det krävs att det finns en alternativ samhällsbild. Den kan vi Järvabor själva skapa. För det krävs mindre politikerförakt och mindre påspädning av vi-och-dem-samhället.

Genom mer saklig och konstruktiv dialog kan vi minska sverigedemokraternas inflytande, vilket är nödvändigt om vi i längden vill skapa ett mer sammanhållet Sverige som är fritt från segregation. Låt oss ta den chansen i dag!

 

Tiemon Okojevoh (MP)

Järvabo

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag