I kväll leder Janne Josefsson sitt sista Debatt. I dag skriver h an att program som Debatt aldrig får bli mys-tv. Foto: Leif Jacobsson
I kväll leder Janne Josefsson sitt sista Debatt. I dag skriver h an att program som Debatt aldrig får bli mys-tv. Foto: Leif Jacobsson

Janne Josefsson: "Debatt får inte bli mysprogram"

Publicerad
Uppdaterad
Efter 75 direktsändningar som programledare för Debatt tackar Janne Josefsson för sig. Han har tyst tagit emot kritiken om kunskapsförakt, gapighet och fel ämnen - tills nu: "Jag har retat upp exakt de personer som jag ville reta upp", skriver Janne Josefsson.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
I kväll gör jag mitt sista Debatt. Tanken var att jag skulle göra ett tiotal Debatt, efter att Stina Dabrowski hoppade av. Men det blev ett och ett halvt år med sammanlagt närmare 75 direktsändningar.
I Debatt drabbar sparkade Volvoarbetare samman med arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin. Den 63-åriga kvinnan som är dödsjuk i cancer och fått beskedet att jobba, får träffa socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson och Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender. Undersköterskan på Södertälje sjukhus som larmat om rasism, får sitta öga mot öga med en sjukhusledning som vägrat göra något åt saken. Mamman vars dotter mördats pratar i ett oförglömligt möte med debattören, som vill att hon ska försonas med mördaren.
I vilket annat program sker sådana möten mellan folket och makten? De blir inte bara ett fall, ett offer som klipps in i tjugo sekunder i ett nyhetsinslag. De behandlas som likvärdiga debattörer på precis samma villkor som andra, betydligt vanare och mer erfarna experter eller makthavare.

I en tid när media sedan länge skåpat ut hela sociala skikt i den offentliga debatten och i bästa fall har vanligt folk som en tyst publik, en kuliss, vill Debatt i stället göra dem aktiva, deltagande och ta dem på allvar. Detta gör programmet viktigt men också kontroversiellt.
Jag medger att vi ändå allt för ensidigt favoriserar debattörer som är verbalt begåvade, som kan ta för sig och snabbt slänga ut en tänkvärd replik. I vissa sändningar har stämningen blivit något för hätsk. Jag tar åt mig av den kritiken.
Men redaktionen lägger ner ett otroligt hårt arbete på att få tv-ovana människor att medverka. Ett avsevärt svårare journalistiskt arbete än att ringa upp det kringflackande cirkussällskap av proffstyckare som valsar omkring i vartenda tv-program. Faktum är att 99 procent av svenska folket skulle kunna försvinna ner i en grop i morgon, utan att det skulle märkas annat än som en nyhet om att folket försvann. Tv-utbudet skulle kunna fortsätta med samma personer, som på samma välartikulerade sätt uttrycker sin mening om miljön, finanskrisen eller jämställdheten, eller om precis vad som helst.

Vi lider av en akut brist på ett öppet offentligt samtal i Sverige. Det är olyckligt att det demokratiska samtalet är så strikt uppdelat mellan vad som skrivs och framförs på ledarsidor, debatt- och kultursidorna och vilka åsikter som är i svang i arbetsplatsens fikarum eller vid köksborden. Det ena fint och välformulerat, det andra mindre broderat och inte så rumsrent. Inser man inte det blir journalistiken mer teater än en verklig skildring om vad som händer.
Debatt är ett program där politiker inte kan känna sig riktigt trygga och säkra. De riskerar att mötas av människor som inte tänker som de själva.
Tidigare ville SVT-ledningen ha ett mer akademiskt, analytiskt, intellektuellt program med mindre konfrontation och konflikt. Därför lade man ner Debatt för tre år sedan. Men ledningen ändrade sig.
Jag hoppas att SVT även i fortsättningen inser vikten av att det behövs ett debattprogram som är ruffigt, folkligt och ibland kanske till och med gapigt, jämfört med lugnare tillställningar som morgonsoffan, Aktuellt eller Agenda.
Vi har slagit tittarrekord, vilket givetvis inte är ett betyg på kvaliteten, men något säger det väl? Debatt har debatterats i sådan omfattning att hälften kunde räcka, enligt min mening. Min person har kommit i fokus och jag har retat upp exakt de personer som jag ville reta upp. De kom med precis den kritik som jag förväntade mig, om att Debatt håller låg intellektuell nivå och att vi tar upp fel ämnen. Och om vi händelsevis har en viktig debatt så behandlar jag det på fel sätt.

Åsa Linderborg och Dan Josefsson på Aftonbladets kultursida fläskade på ordentligt om att Debatt blivit ett kunskapsföraktande, ytligt program som de aldrig ser på. Men lika tvärsäkert kan de ändå uttala sig om programmet och döma ut det. Deras folkförakt och avsky för program som har medverkande och tittare som inte är lika intelligenta som de själva anser sig vara, är så avslöjande att det blir genant.
Program av typen Debatt kommer alltid kritiseras för att folk pratar i mun på varandra, att programledaren avbryter och att debattnivån är för låg.
Men SVT måste stå pall när det stormar kring ett kontroversiellt samhällsprogram och stå upp till dess försvar. Men gjorde ledningen det när det blåste som värst? Jo, men som mest pliktskyldigt. Man har ryggen fri, om attackerna skulle fortsatt och slagit rot. Jag hoppas inte detta är ett tecken på att SVT-ledningen - som jag är starkt lojal med - blivit räddhågsen, opportunistisk och osäker. Public service ska vara fri television och då måste samhällsprogrammen kunna bränna till ibland.
Jag önskar den nya programledaren lycka till med ett fantastiskt program och en otroligt bra redaktion. Det har varit en härlig, turbulent och spännande tid. Vi ses.

Janne Josefsson
Janne Josefsson slutar som prgramledare för SVT Debatt ikväll. I höst återvänder han till Uppdrag Granskning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag