BEHÖVS FLER HÄNDER. Vi blir allt äldre i Sverige och det ställer nya krav på vård och omsorg. Foto: COLOURBOX
BEHÖVS FLER HÄNDER. Vi blir allt äldre i Sverige och det ställer nya krav på vård och omsorg. Foto: COLOURBOX

Jämtin: Så lockar vi fler att vårda äldre

Publicerad

Om vi ska klara personalförsörjningen i välfärden måste det finnas fler vägar till jobb och utbildning, skriver Carin Jämtin, S.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi blir allt äldre i Sverige. Det är en fantastiskt positiv utveckling och en stor framgång för vårt välfärdssamhälle. Samtidigt ställer en åldrande befolkning oss inför utmaningar. Behovet av vård och omsorg ökar och därmed ökar behovet av resurser att finansiera välfärden med.

För att ha råd med en god välfärd måste fler komma i jobb.

Facit efter åtta år med regeringen Reinfeldt är dessvärre fler arbetslösa och en ungdomsarbetslöshet som biter sig fast. I varje givet läge har regeringen prioriterat skattesänkningar och privatiseringar framför viktiga framtidsinvesteringar i jobb, utbildning och välfärd.

Det duger inte. Vårt viktigaste mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Vi kommer direkt efter valet att sätta in aktiva åtgärder för fler jobb och för att fler ska kunna ta de jobb som finns. Då har vi råd med en äldreomsorg att vara stolta över.

Den moderatledda regeringens lösning på välfärdens problem har varit kundvalsmodeller och marknadsstyrning. Att tro att marknaden ska lösa problemen är att backa från sitt ansvar. Den svaga styrningen har fått vård- och omsorgsskandaler och stora vinstuttag som följd. Offentligt finansierad välfärd är inte som vilken marknad som helst. Vi Socialdemokrater kommer att städa upp i den röra som regeringen har ställt till med. Vi kommer ställa krav på att personaltäthet/personalkostnader och andra kvalitetsrelaterade kostnader i välfärden regleras så att de inte kan vara väsentligt lägre i privata verksamheter än i kommunerna. Vi kommer sätta stopp för vinstjakten.

Den avgörande komponenten för en god och trygg äldreomsorg är personalen. Vi står inför mycket stora pensionsavgångar samtidigt som vårdbehoven kommer att öka. Detta gör att trycket på att rekrytera tillräckligt med ny och utbildad personal kommer att öka ganska snabbt.

Regeringen är dessvärre initiativlös i dessa frågor. Om vi ska klara personalförsörjningen inom välfärden måste det finnas flera och breda vägar för att få utbildning och jobb i äldreomsorgen. I samband med att Äldreriksdagen samlas föreslår vi därför en systematisk satsning på fem vägar som leder till fler och rätt utbildad personal:

1 Öka attraktiviteten i vård- och omsorgsprogrammet för unga. Intresset för vård- och omsorgsutbildningen på gymnasiet är otillräcklig om vi ska klara generationsväxlingen. Vård- och omsorgsutbildning kommer att ge goda jobbutsikter i hela landet och utbildningen måste göras attraktivare än i dag.

2 Attrahera vuxna till äldreomsorgen. Fler vuxna måste kunna byta yrkesbana och ges möjlighet till gymnasial yrkesutbildning. Att locka ungdomar kommer inte att räcka för att täcka morgondagens personalbehov. Vi vill se fler platser på Yrkesvux där regeringen mot all logik dragit ned på antalet platser.

Vi har föreslagit 12 000 fler platser i den kommunala vuxenutbildningen.

Många av dessa platser bör vikas för utbildning till arbete i äldreomsorgen.

3 Satsa mer på yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning. Sedan 2007 har platserna inom den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen minskat från cirka 11 000 till knappa 7 000. Dagens arbetsmarknadsutbildningar i bristyrken används inte på äldreomsorgsområdet trots att efterfrågan kommer att vara stor. Detta måste ändras och de vattentäta skotten mellan arbetsmarknadsutbildning och reguljär utbildning behöver därför tas bort.

4 Gör det möjligt för undersköterskor att specialisera sig. Vi vill även göra det möjligt för undersköterskor att gå vidare och specialisera sig till exempelvis rehabiliteringsundersköterska eller demensundersköterska. Dessa specialiseringar bör vara nationella.

Carin Jämtin.Foto: Torbjörn Selander
Vi har föreslagit 6 000 fler utbildningsplatser på Yrkeshögskola för att göra detta möjligt.

5 Fler specialistutbildade sjuksköterskor och geriatriker. Andelen specialistutbildade sjuksköterskor sjunker. Det behövs fler specialistutbildade sjuksköterskor inom bland annat geriatrik för att arbeta med äldre.

En avgörande punkt är att få fram ett nationellt system som förbättrar villkoren för att utbilda sig till specialistsjuksköterska. Det krävs också att det utbildas fler geriatriker för att klara behoven i framtidens äldreomsorg.

En äldreomsorg av hög kvalitet som ges till alla efter behov är en hörnsten i vår välfärd. Vårdens kvalitet får aldrig bero på hur mycket den enskilde kan betala.

Vi vill stoppa vinstjakten i välfärden och göra systematiska satsningar på rätt utbildad personal. Sverige ska ha en äldreomsorg av god kvalitet som vi kan vara stolta över.

 

CARIN JÄMTIN,

Partisekreterare Socialdemokraterna

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag