Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jämställdheten hotas av mörka krafter – alla förlorar

Vi socialdemokrater vill ha en ny strategi för jämställdhet på plats i EU. Den ska säkerställa att jämställdhet prioriteras av EU och att kvinnor kommer ut på arbetsmarknaden, skriver Annika Strandhäll och Heléne Fritzon.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Heléne Fritzon är förstanamn på Socialdemokraternas EU-lista.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Varje dag halkar Europas kvinnor efter män i pengar och makt. Och Europas länder är förlorarna. Lyckas vi sluta könsklyftan mellan män och kvinnor i sysselsättning skulle EU:s BNP öka dramatiskt, skriver socialdemokraterna Annika Strandhäll och Heléne Fritzon.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | JÄMSTÄLLDHET. De senaste decennierna har det blivit allt mer tydligt att de framgångar vi sett för jämställdhet och kvinnors rättigheter inte kan tas för givna. Varje generation måste nu försvara och återerövra jämställdheten. Om inte det sker kommer kvinnors rättigheter och möjligheter att utmanas och inskränkas. 

För en vecka sedan skrev mer än 30 kvinnliga världsledare ett öppet brev där de varnar för utvecklingen. I brevet beskrivs hur vi trots decennier av betydande framsteg fortfarande lever i en värld där möjligheter och friheter begränsas av kön. Nu riskerar jämställdhetsframgångar att pressas tillbaka.

Högerpopulister på frammarsch

I Europa och inte minst Sverige är högerpopulistiska partier på frammarsch. De vill inskränka kvinnors rättigheter och hotar viktiga jämställdhetsfrågor. Vi socialdemokrater kommer alltid att vara en motkraft.

Idag har vi förmånen att leva i ett land som strävar efter att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter. Vi lever i ett land som ständigt toppar jämställdhetsmätningar. Så ser det dock inte ut på övriga delar av vår kontinent. Ett exempel är hur ojämställdheten har ökat mellan 2005–2015, när det kommer till hur mycket tid som kvinnor respektive män lägger på obetalt hushållsarbete och omsorg om barn och anhöriga. Det hänger direkt ihop med kvinnors möjlighet till arbete och egen försörjning.


LÄS MER av Annika Strandhäll: Varning för SD – partiet som inte gillar kvinnor


Var tredje kvinna i EU utan arbete

Vi ser också hur skillnaden mellan män och kvinnors deltagande på arbetsmarknaden inte längre minskar, utan har stannat upp. I dagens EU är var tredje kvinna utan arbete. Lönegapet ligger på över 16 procent. Varje dag halkar Europas kvinnor efter män i pengar och makt. Och Europas länder är förlorarna. Lyckas vi sluta könsklyftan mellan män och kvinnor i sysselsättning skulle EU:s BNP öka dramatiskt. En undersökning inom EU har visat hur ökad jämställdhet skulle skapa upp till 10,5 miljoner nya arbetstillfällen i EU och öka sysselsättningen bland både kvinnor och män. Det skulle ge ett välbehövligt ekonomiskt lyft för hela Europa.


LÄS MER: Ebba Busch Thor: Sveriges kvinnor offras på radikalfeminismens altare


S vill ha ny strategi i Europa

Därför vill vi socialdemokrater ha en ny strategi för jämställdhet på plats i EU. Den ska säkerställa att jämställdhet prioriteras av EU och att kvinnor kommer ut på arbetsmarknaden. För jämställdhet bär på enorma möjligheter, om vi är beredda att prioritera den. Konsekvenserna av den utvecklingen vi nu ser, med minskad eller stagnerad jämställdhet, slår både mot individen och samhället. Alla tjänar på ett jämställt samhälle. Därför är också alla förlorare när just jämställdheten backar.

Sverige är ett föregångsland när det kommer till jämställdhet. Vi har gjort ett val. Det är inte resultatet av en slump att vi har de förutsättningar som gör att många andra vill lära sig av oss. Genom politiska och fackliga beslut har vi byggt ett land där det är möjligt att förena barn och familj med arbete och karriär. Så har vi lagt grunden för ett jämställt samhälle och en stark ekonomisk utveckling.

Jämställdheten hotas i Sverige

Det är ett samhälle som är värt att försvara, stärka och sprida. Inte minst mot bakgrunden av de mörka krafter som hotar jämställdheten i Sverige. De blickar tillbaka mot en idealiserad historisk tid tillsammans med sina åsiktsbröder runtom i Europa, i länder som till exempel Polen, Italien, och Ungern.

Det är dags att vi försvarar jämställdheten och flyttar fram våra positioner. Bryr du dig om Sveriges och Europas framtid och värnar våra demokratiska fri- och rättigheter? 

Den 26 maj är det dags för dig och Sverige att ta ställning!  


Av Heléne Fritzon

Förstanamn på Socialdemokraternas EU-lista

Annika Strandhäll

Socialdemokratisk minister