Nima Sanandaji. Foto: PrivatNima Sanandaji. Foto: Privat

Nima Sanandaji.

 Foto: Privat
Manuela Fredriksson. Foto: PrivatManuela Fredriksson. Foto: Privat

Manuela Fredriksson.

 Foto: Privat

Jämställdhet nås inte genom att demonisera

Publicerad

Utomlands är många intresserade av att läsa om varför Sverige på många sätt rankas som världens mest jämställda land.

På hemmaplan har dock den rationella analysen i många fall ersatts med ett argt tonläge och felaktig statistik, skriver Nima Sanandaji.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Manuella Fredrikssons skriver i en artikel (2/11) att det ”känns olustigt” med fars dag, eftersom män är ”en dålig förebild” för barn och ”äter kakan och behåller den” medan kvinnorna utför allt jobb.

Det är lätt att förvånas över det hätska tonläget. För några dagar sedan skickade jag i väg manus till en bok på engelska, om kvinnors karriärer. Utomlands är många intresserade av att läsa om varför Sverige på många sätt rankas som världens mest jämställda land, och varför vår politik samtidigt leder till att vi har förhållandevis få kvinnor bland chefer och företagare. Internationellt efterfrågas en saklig diskussion om jämställdhetsfrågor. På hemmaplan har dock den rationella analysen i många fall ersatts med ett argt tonläge och felaktig statistik.

Ta till exempel Fredrikssons påstående: ”Män lutar sig tillbaka medan kvinnan sköter 80 procent av det obetalda arbetet i hemmet”. Stämmer det verkligen? Den som är intresserad av frågan kan läsa underlaget ”Det obetalda hem- och omsorgsarbetet” som professor Maria Stanfors nyligen publicerade för Jämställdhetsutredningen.

Där kan vi läsa att kvinnor under ett vanligt vardagsdyng utför 5:33 timmar betalt arbete och 3:30 timmar obetalt arbete. Männen utför 6:55 timmar betalt arbete och 2:36 timmar obetalt arbete. Översatt till ett typiskt par innebär det att kvinnorna utför 57 procent av hemarbetet.

 

Fördelningen är inte jämställd. Men verkligheten är långtifrån den felaktiga bild utifrån vilken Manuella Fredriksson uppmuntrar merparten av Sveriges män att: ”Sluta skaffa barn ni inte tänker vara föräldrar åt”, för att avsluta med uppmaningen till landets pappor ”Ni suger”.

Om vi slår ihop det arbete som utförs både i hemmet och utanför hemmet jobbar faktiskt männen en halvtimme extra varje vanlig vardag, vilket leder till att de också har mindre fritid. Kvinnorna tar igen det genom att arbete en halvtimme mer under helgerna, när männen i stället passar på att vila. Är slutsatsen som ska dras att män suger och inte bör bli föräldrar?

Sverige beundras internationellt för att vara ett föregångsland i jämställdhet. Vi har nått hit genom en saklig analys över hur man kan bana väg för kvinnors karriärer. Inte genom att sprida fel verklighetsbild och demonisera männen.

 

Nima Sanandaji

Författare av Jämställdhet inom Räckhåll (2009) och Att Spräcka Glastaken (2013)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag