Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jämställdhet bör ses  som ekonomisk fråga

I en tid då konservatism och fascism vrider klockan tillbaka för kvinnor  i EU måste feminister väljas in i Europa- parlamentet. Kvinnors  livsvillkor handlar om unionens långsiktiga tillväxt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kvinnors låga deltagande på arbetsmarknaden och den sjunkande nativiteten berörs sällan när EU:s konkurrenskraft diskuteras. En krympande skara skattebetalare ska försörja allt fler äldre. Alarmerande 40 procent av EU:s kvinnor i arbetsför ålder förvärvsarbetar inte, fast kvinnor är mer välutbildade än män i genomsnitt.

Kvinnors utbildning ger dålig avkastning, skatteintäkter dräneras, köpkraft minskar och framtida pensioner urholkas.

Ett frihandelsavtal med USA kan lyfta EU:s BNP med en halv procent. OECD beräknar att EU:s BNP kan öka med minst tolv procent om kvinnors yrkesarbetande underlättas.

En av de viktigaste åtgärderna är tillgång till subventionerad barnomsorg. Mer än hälften av mödrar i EU som är hemma anger priset för barnomsorg som det främsta skälet.

Enligt EU-kommissionen minskar EU:s arbetskraft med 50 miljoner personer fram till 2060. Födslotalen i många EU- länder faller till katastrofala nivåer. I EU-länder där barnafödandet är lågt förvärvsarbetar kvinnor som minst.

I medlemsstater där det finns utbyggd barnomsorg och kvinnors sysselsättning är hög föds det fler barn.

Jämställdhet måste få status som hård ekonomisk fråga. EU behöver pressa Europas makt- havare att främja kvinnors förvärvsarbete och föräldraskap. Feminism är krasst Europas framtid.

Jenny Sonesson, FP

kandidat till Europa- parlamentet