Det pågår ett krig mot våra vargar och annat vilt i våra skogar, skriver debattörerna. Foto: HENRIK HANSSONDet pågår ett krig mot våra vargar och annat vilt i våra skogar, skriver debattörerna. Foto: HENRIK HANSSON
Det pågår ett krig mot våra vargar och annat vilt i våra skogar, skriver debattörerna. Foto: HENRIK HANSSON
Christina Lindberg är skådespelare och journalist och engagerad i rovdjursfrågan.Christina Lindberg är skådespelare och journalist och engagerad i rovdjursfrågan.
Christina Lindberg är skådespelare och journalist och engagerad i rovdjursfrågan.
Ann Fransson är aktiv i föreningen Jaktkritikerna. Foto: PRIVATAnn Fransson är aktiv i föreningen Jaktkritikerna. Foto: PRIVAT
Ann Fransson är aktiv i föreningen Jaktkritikerna. Foto: PRIVAT

Jägareförbundet drivs av hatet mot vargarna

Publicerad

Genom propaganda och lobbyism sprider Svenska jägareförbundet sitt fientliga budskap mot vargen.

Dagens rovdjurspolitik är anpassad till en jägarkår som sniket vill förvalta viltet för egen del utan att dela med sig, skriver Christina Lindberg och Ann Fransson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VARGJAKTEN. Jägarkåren som "viltvårdar" vår fauna har med vapnets makt försatt vår vargstam i ett akut läge. Med myndigheternas samtycke ges klartecken till generösa skyddsjakter och licensjakter på en av Europas minsta vargstammar. En jakt på en rödlistad art utan hänsyn till konventioner som vi har förbundit oss att följa. All forskning visar att jakt inte ökar acceptansen. Tvärtom har det visat sig att den illegala jakten i stället ökar då myndigheterna tillåter att vargarna jagas via licensjakt. Det sänker helt enkelt vargens status. 

Vargstammens tillväxt har brutits

Nyligen yttrade svenska Jägareförbundets nye ordförande, Torbjörn Larsson, "Vi kräver en bättre vargförvaltning som håller så få vargar som möjligt"

En nollvision som håller på att gå i uppfyllelse då vår vargstams tillväxt bröts för två år sedan och har inte återhämtat sig sedan dess. Ett uttalande som klart visar att det inte är lämpligt att en intresseorganisation med uttalat särintresse i jaktfrågor har ett myndighetsuppdrag. 

Att låta hundar förfölja vilt i timmar och utsätta dem för plågsam stress är att utsätta djur för onödigt lidande och ska leda till strafföreläggande och lagföras.

Trots mångmiljonbelopp från staten så gör inte Jägareförbundet några kampanjer för att motverka illegal jakt på stora rovdjur. Kriminella jägare kan enligt forskare döda så många som 50 vargar om året. I det vilda blir en varg sällan mer än tre år.

Oviljan bland svenska jägare att dela jaktmarker med rovdjuren har i många fall utvecklats till ett renodlat hat som främst riktas mot vargen. Ett hat som genomsyrar svenska jägareförbundet som genom propaganda och lobbyism sprider sitt fientliga budskap mot rovdjur i allmänhet och vargen i synnerhet. 

Jägarna utsätter vargarna för onödigt lidande

Löshundsjakt, en jaktform där ägaren medvetet riskerar sin hund, är inte etiskt försvarbar och borde förbjudas. Att låta hundar förfölja vilt i timmar och utsätta dem för plågsam stress är att utsätta djur för onödigt lidande och ska leda till strafföreläggande och lagföras.

Stoppa statens miljonrullning till Jägareförbundet och flytta över ansvaret för viltvården till Naturvårdsverket.

Jägarna har i sin uppfinningsrikedom hittat på många sätt att jaga djur för sitt nöjes skull. Ett av dem är grytjakten. En jaktform, liksom många andra, som visar en total avsaknad av empati. Med hundar jagas rävar och grävlingar upp från sina gryt där de har sökt skydd. Väl uppjagad skjuts det sönderstressade djuret ihjäl. Likaså vid fällfångst där djur kan sitta i timmar eller dagar innan det avrättas.

Det pågår ett krig mot våra vargar och annat vilt i våra skogar. Extrema jaktmetoder och användning av teknik godkänns förbehållningslöst av myndigheterna. Till skillnad mot övriga länder i Europa där man strävar efter att ha livskraftiga viltpopulationer och till och med förbjuder nöjesjakt helt.

Politikerna har bearbetats sedan 1980-talet

Jägareförbundet har sedan vargen etablerade sig i Sverige i början av 1980-talet bearbetat våra politiker för att kraftigt reducera vår vargstam. I dag 35 år senare har vi en icke livskraftig och genetiskt inavlad vargstam på runt 250 individer. Medan ett tätbefolkat land som Tyskland på halva tiden hyser drygt 400 vargar. Med över hundra anställda och drygt 52 miljoner i statligt bidrag har organisationen möjligheter att ha ett stort antal lobbyister i riksdagskorridorerna. Nu är det dags att stoppa miljonrullningen till Jägareförbundet och flytta över ansvaret för viltvården till Naturvårdsverket.

Myndigheternas oförmåga att stå emot jaktlobbyismen får varghatarna att vädra morgonluft. Dagens rovdjurspolitik är numera anpassad till en jägarkår som sniket vill förvalta viltet för egen del utan att dela med sig till de verkliga viltvårdarna.

 

Av Christina Lindberg

Skådespelare och journalist

Ann Fransson

Aktiv i Jaktkritikerna

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag