Nooshi Dadgostar (V) Foto: PressbildNooshi Dadgostar (V) Foto: Pressbild
Nooshi Dadgostar (V) Foto: Pressbild
Redan i dag subventionerar vi nya fräsiga kök åt villa- och bostadsrättsägare genom rotavdraget, skriver Nooshi Dagostar (V). Foto: ShutterstockRedan i dag subventionerar vi nya fräsiga kök åt villa- och bostadsrättsägare genom rotavdraget, skriver Nooshi Dagostar (V). Foto: Shutterstock
Redan i dag subventionerar vi nya fräsiga kök åt villa- och bostadsrättsägare genom rotavdraget, skriver Nooshi Dagostar (V).  Foto: Shutterstock

Jag vill inte betala
för ditt fräsiga kök

Publicerad

Mina vänner påtvingas skyhöga andrahandshyror, medan bostadsministern fortsätter göda de rika villaägarna, skriver Nooshi Dadgostar (V).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Som hyresgäst blir jag bedrövad av att höra bostadsminister Peter Erikssons önskan om att skicka mer pengar till storstädernas bostadsmiljonärer. Nu genom att sänka den redan rabatterade reavinstskatten ytterligare. Är det verkligen det som ska lösa hundratusentals unga personers desperata jakt på någonstans att bo? Rika villaägare behöver inte gödas mer!

En liten elit av spekulanter, banker och byggföretag tjänar i dag systematiskt betydande summor på de villkor som råder på bostadsmarknaden. Alla andra på dagens bubbliga bostadsmarknad riskerar att bli förlorare. Familjer som tvingas belåna sig till tänderna för en lägenhet, studenten som tvingas in i en kostsam andrahandsdjungel eller hyresgästen som ställs inför en omfattande och hyreshöjande renovering.

 

LÄS MER: Sju förslag som löser bostadskrisen

 

Ojämlikheten präglar hela bostadsmarknaden i dag. Det finns å ena sidan de som inte känner av bostadsbristen alls, som bor oerhört rymligt och har råd att köpa lägenheter till sina barn och bekanta.

Många i den äldre generationen bor billigt i villor som byggts med hjälp av omfattande statliga subventioner. Dessa grupper ser sina förmögenheter växa. Å andra sidan finns det de som står utanför. Förlorarna är många av mina personliga vänner, som inte hittar någonstans att bo på grund av priserna, som påtvingas skyhöga andrahandshyror eller behöver tränga ihop sig med andra.

Bostadsministern verkar tycka att den första gruppen är de som ska gynnas. Redan i dag subventionerar vi nya fräsiga kök och altaner åt välbeställda villa- och bostadsrättsägare genom rotavdraget. Och städningen betalar skattebetalarna genom rutavdraget. Men ministern verkar tycka att det går nöd på villaägarna i Stockholmsregionen – och föreslår ännu fler subventioner, nu i form av sänkt skatt på reavinst. Är det en rimlig fördelningspolitik för en rödgrön regering?

Den mest uppenbara effekten av detta är att de rika blir ännu rikare medan de bostadslösa och vi hyresgäster får vara med och betala kalaset. Dessutom spär politiken på den hotande bostadsbubblan som utgör en risk för hela samhällsekonomin. Istället skulle regeringen behöva omfördela resurser från villaägarna till de bostadslösa. Säkert skulle många av fyrtio- och femtiotalisterna med avbetalade lån vilja hjälpa den nya unga generationen som i dag står utan bostad, precis på samma sätt som de själva fick statlig hjälp en gång.

 

LÄS MER: Sverige riskerar statliga fattighus

 

Därför föreslår vi: Återinför någon form av fastighetsskatt baserad på bostadens värde. En rättvis fastighetsskatt kan hjälpa till att finansiera bostäder och infrastruktur.

- Underlätta gemensamma byggprojekt. Slopa avkastningskravet på kommunala bostadsbolag. Låt dem lägga upp egna kalkyler. Låt allmännyttorna att gå ihop över kommungränserna och genomföra större projekt gemensamt.

- Utmana det privata byggoligopolet. Ge kommuner och allmännyttor möjlighet att bygga upp en varaktig egen entreprenörsverksamhet. Regeringen har genom Vänsterpartiets påverkan tillsatt en utredning för att ta fram förmånliga statliga lån till hyresrättsbyggande – som allmännyttiga byggprojekt kan använda.

- Utöka renoveringsstödet till hyresrätter. Idag blir hyresgäster vräkta eller utfattiga av hyreshöjningar efter renoveringar. Inför ett stöd med storlek nog att kompensera hyresgästerna, som i åratal missgynnats jämfört med dem som äger sina bostäder.

Omfördelning och satsningar på byggande av hyresrätter med rimliga hyror är det som kan lösa situationen. Det är dags för en bostadspolitik som ser till att det byggs trygga hem för alla, inte bara en liten klick rika!

 

Nooshi Dadgostar

Bostadspolitisk talesperson (V)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag