Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jag var själv med i processen för att stoppa "Burka songs"

Ann-Sofie Hermansson, kommunalråd i Göteborg, (S), tycker att arrangemang som den planerade visningen av filmen "Burka Songs 2.0" med efterföljande panelsamtal är oacceptabla. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Det planerade arrangemanget "Burka Songs 2.0", filmvisning och samtal, fick skarp kritik och ställdes in. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Gulan Avci och Maria Nilsson (L) är oärliga när de påstår att S i Göteborg inte tar avstånd från arrangemang som den nu inställda visningen av filmen "Burka Songs 2.0" och det efterföljande panelsamtalet.  

Den här typen av arrangemang är helt oacceptabla, skriver kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson (S).  

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | ISLAM. Avci och Nilsson (L) gör i ett ganska makabert debattinlägg sitt yttersta för att smutskasta S i Göteborg (Expressen 3/3). Trots att de mycket väl vet att vi tar avstånd från incidenten med "Burka Songs 2.0" försöker de påskina motsatsen. 

Det är ett fulspel som jag hoppas att vi slipper se igen. Nu får man tyvärr intryck av att de är mer intresserade av sina egna karriärer än av att förbättra situationen för utsatta kvinnor.

För de flesta av oss blev evenemanget "Burka Songs 2.0", filmvisning och samtal, känt för omkring 10 dagar sedan. Samtalsupplägget hade testats vid något tidigare tillfälle utan att ha blivit riktigt synligt. 

När det nu uppmärksammades, främst från civilsamhället, var slutsatsen lätt att dra. Stadsledningskontorets MR-avdelning hade brustit fatalt i sitt värdegrundsarbete.

Demokratin måste fullt ut kunna försvara sig mot antidemokratiska krafter.

Den här typen av arrangemang är helt oacceptabla.

Göteborgs Stad ska aldrig fungera som en plattform för extremism. Det får inte ske. Vi har ett ansvar att stå upp för stadens värdegrund. Kvinnors frihet och integritet måste alltid försvaras.

Jag var involverad i processen för att sätta stopp för arrangemanget och välkomnade tydligt när så gjordes. 

Misstaget får självfallet inte upprepas. 

Från S-håll kräver vi nu en ordentlig redogörelse för hur detta kunde ske och vad som ska göras för att undvika att det sker igen.

Inom Göteborgs Stad bygger vi upp ett allt starkare arbete mot våldsbejakande extremism. Det finns både bredd och tyngd i det som görs. I december fattades dessutom beslut om att kraftigt utöka resurserna till detta arbete. Nyligen producerades en lägesbild över radikalisering och våldsbejakande extremism i staden. 

Nolltolerans mot extremism

Detta inte minst för att kunna bli mer effektiv i motåtgärderna. Stadens samordnare mot våldsbejakande extremism har en central roll i detta arbete och agerar operativt i nära samverkan med polis och säkerhetstjänst.

Att börja dalta med extremister är bland det farligaste man kan göra. De historiska erfarenheterna skrämmer. 

Därför måste det demokratiska samhället – genom Göteborgs Stad och många andra aktörer – ha kraften att stå emot. Demokratin måste fullt ut kunna försvara sig mot antidemokratiska krafter. 

Nolltolerans mot extremism är den enda rimliga hållningen.

 

Av Ann-Sofie Hermansson (S) 

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg