Ann-Sofie Hermansson, kommunalråd i Göteborg, (S), tycker att arrangemang som den planerade visningen av filmen "Burka Songs 2.0" med efterföljande panelsamtal är oacceptabla. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENAnn-Sofie Hermansson, kommunalråd i Göteborg, (S), tycker att arrangemang som den planerade visningen av filmen "Burka Songs 2.0" med efterföljande panelsamtal är oacceptabla. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Ann-Sofie Hermansson, kommunalråd i Göteborg, (S), tycker att arrangemang som den planerade visningen av filmen "Burka Songs 2.0" med efterföljande panelsamtal är oacceptabla.  Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Det planerade arrangemanget "Burka Songs 2.0", filmvisning och samtal, fick skarp kritik och ställdes in. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNDet planerade arrangemanget "Burka Songs 2.0", filmvisning och samtal, fick skarp kritik och ställdes in. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det planerade arrangemanget "Burka Songs 2.0", filmvisning och samtal, fick skarp kritik och ställdes in.  Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Jag var själv med i processen för att stoppa "Burka songs"

Publicerad

Gulan Avci och Maria Nilsson (L) är oärliga när de påstår att S i Göteborg inte tar avstånd från arrangemang som den nu inställda visningen av filmen "Burka Songs 2.0" och det efterföljande panelsamtalet.  

Den här typen av arrangemang är helt oacceptabla, skriver kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson (S).  

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | ISLAM. Avci och Nilsson (L) gör i ett ganska makabert debattinlägg sitt yttersta för att smutskasta S i Göteborg (Expressen 3/3). Trots att de mycket väl vet att vi tar avstånd från incidenten med "Burka Songs 2.0" försöker de påskina motsatsen. 

Det är ett fulspel som jag hoppas att vi slipper se igen. Nu får man tyvärr intryck av att de är mer intresserade av sina egna karriärer än av att förbättra situationen för utsatta kvinnor.

För de flesta av oss blev evenemanget "Burka Songs 2.0", filmvisning och samtal, känt för omkring 10 dagar sedan. Samtalsupplägget hade testats vid något tidigare tillfälle utan att ha blivit riktigt synligt. 

När det nu uppmärksammades, främst från civilsamhället, var slutsatsen lätt att dra. Stadsledningskontorets MR-avdelning hade brustit fatalt i sitt värdegrundsarbete.

Demokratin måste fullt ut kunna försvara sig mot antidemokratiska krafter.

Den här typen av arrangemang är helt oacceptabla.

Göteborgs Stad ska aldrig fungera som en plattform för extremism. Det får inte ske. Vi har ett ansvar att stå upp för stadens värdegrund. Kvinnors frihet och integritet måste alltid försvaras.

Jag var involverad i processen för att sätta stopp för arrangemanget och välkomnade tydligt när så gjordes. 

Misstaget får självfallet inte upprepas. 

Från S-håll kräver vi nu en ordentlig redogörelse för hur detta kunde ske och vad som ska göras för att undvika att det sker igen.

Inom Göteborgs Stad bygger vi upp ett allt starkare arbete mot våldsbejakande extremism. Det finns både bredd och tyngd i det som görs. I december fattades dessutom beslut om att kraftigt utöka resurserna till detta arbete. Nyligen producerades en lägesbild över radikalisering och våldsbejakande extremism i staden. 

Nolltolerans mot extremism

Detta inte minst för att kunna bli mer effektiv i motåtgärderna. Stadens samordnare mot våldsbejakande extremism har en central roll i detta arbete och agerar operativt i nära samverkan med polis och säkerhetstjänst.

Att börja dalta med extremister är bland det farligaste man kan göra. De historiska erfarenheterna skrämmer. 

Därför måste det demokratiska samhället – genom Göteborgs Stad och många andra aktörer – ha kraften att stå emot. Demokratin måste fullt ut kunna försvara sig mot antidemokratiska krafter. 

Nolltolerans mot extremism är den enda rimliga hållningen.

 

Av Ann-Sofie Hermansson (S) 

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag