Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jag var oprofessionell och slarvig – men har inte plagierat

Victoria Kawesa.Foto: Oscar Wettersten
Victoria Kawesa.Foto: Pressbild

Rättegångar hör inte hemma i sociala medier, skriver Victoria Kawesa.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag är anklagad för och har blivit polisanmäld för plagiat. De senaste dagarnas debatt ger bilden av att jag är skyldig och kräver av mig att jag ska bevisa motsatsen. Jag vill därför påminna om att vi lever i en rättsstat där grunden är att bevisbördan ligger på de som anklagar och inte på den som anklagas. Jag har själv inte tagit del av några polisanmälningar och kan därför inte kommentera dem, men vill här ge min syn på de händelser som det rapporterats om i medierna de senaste dagarna.

I november 2016 var jag en av huvudtalarna på en konferens G16, som arrangerades av Nationella sekretariatet för genusforskning. I min powerpoint-presentation visade jag som en del av den teoretiska delen av föredraget ungefär 20 formuleringar hämtade ur doktoranden Therese Svensson magisteruppsats. Varken i presentationen eller i mitt tal angav jag Svensson som källa.  Det jag gjorde bryter mot forskningsetiska regler. 

 

Jag är den första att säga att det är oacceptabelt, men det var ett misstag och inget avsiktligt utelämnande av källa. Det hela var oprofessionellt av mig och slarvigt. Jag var stressad vid den tiden, dagen innan hade jag brutit ihop under ett samtal på konferensen. Det kan förklara varför jag gjorde fel, men försvarar det inte. Tyvärr kan jag inte göra det ogjort.

Händelsen har utretts av Linköpings universitet och Per Gyberg, prefekt för Institutionen för Tema har haft ett disciplinärt samtal med mig som följdes av en skriftlig erinran. I den står att det var oacceptabelt av mig att använda Therese Svenssons material på ett otillbörligt sett och att universitet ser allvarligt på det inträffade. Det står att institutionen granskat mina tidigare texter för att försäkra sig om att det var en engångsföreteelse, att Per Gyberg också varit i kontakt med jurister, prefekt Cecilia Rosengren vid Göteborgs universitet och ordföranden för universitetets disciplinnämnd för att försäkra sig om att rätt åtgärder vidtagits och att den därefter beslutat att inte gå vidare i ärendet. Jag fick en erinran som ansågs proportionerlig.

 

LÄS MER: Fi sysslar inte med rashets, Hanif Bali 

 

Jag står helt för mitt misstag och jag borde varit mer noggrann. Genom min institution Tema Genus, skrev jag så fort det gick upp för mig vad jag hade gjort, ett officiellt brev till Therese Svensson, vars citat jag använt utan att referera till hennes magisteruppsats, och bad om ursäkt. Jag erbjöd mig också att resa till Göteborg för vidare diskussion om Therese Svensson så önskade. Jag har sett till att källan finns angiven på platser där min presentation är omnämnd på nätet.

Enligt uppgifter i medierna har Therese Svensson nu polisanmält händelsen. Jag har inte tagit del av anmälan och vi vet ännu inte om polisen kommer öppna en förundersökning för att gå vidare med anmälan, eller om den avskrivs. Det finns inte mycket mer jag kan göra i detta fall just nu.

 

Jag är medveten om att det här i kombination med Cecilia Gärdings anklagelser om att jag skulle ha stulit hennes projektidé för fyra år sedan får mig att framstå i dålig dager. Jag föreställer mig att folk tänker ”ingen rök utan eld” och att två anklagelser på temat plagiat måste betyda att det ligger en hund begraven. Därför är det viktigt för mig att understryka att jag erkänt mitt misstag när jag i ett akademiskt sammanhang inte angett källa i min presentation, men att Gärdings anklagelser saknar fog och grund.

 

LÄS MER: Hudfärgshets bidrar till mer segregation 

 

Cecilia Gärding menar att CinemAfrica som jag tidigare arbetade för, tog hennes projektidé och använde hennes namn utan medgivande för fyra år sedan i en projektansökan som jag författade. Trots att projektidéer skilde sig avsevärt åt i perspektiv, innehåll samt metod, anklagade Cecilia Gärding, CinemAfrica och mig för upphovsrättsligt intrång och anlitade ett juridiskt ombud 2013. 

CinemAfrica anlitade också ett juridiskt ombud, och efter flera mejlväxlingar under hösten 2013, presenterades inga bevis som styrkte Gärdings anklagelser om bland annat upphovsrättsligt intrång. Enligt uppgift gjordes en polisanmälan, men jag har fortfarande inte fått ta del av någon sådan, vilket tyder på att polisen inte gick vidare, utan valde att lägga ned ärendet.

Med erfarenheter av diktatur så tror jag på demokratiska processer och rättsstaten. Jag har valt att arbeta i akademin för att öka kunskapen om afrofobi, ur ett nytt perspektiv. Jag har valt att arbeta i politiken för att genom demokratiska processer påverka och förbättra situationen för de som inte lever med privilegiet av att vara vit. Den utredning som gjorts av universiteten är klar och jag har fått och tagit de konsekvenser som ansågs rimliga. Jag har hört om att polisanmälningar har gjorts, men har fortfarande inte tagit del av någon sådan. 

Om ett åtal skulle väckas och om jag befinns skyldig till något, är jag givetvis villig att acceptera påföljderna.

Om ett åtal skulle väckas och om jag befinns skyldig till något, är jag givetvis villig att acceptera påföljderna. Till dess, ber jag er alla, att låta processerna ha sin gång. Jag har inget att dölja, jag har lagt alla kort på bordet. Rättegångar hör inte hemma i sociala medier och kvällstidningar utan i rättsväsendet.

 

Victoria Kawesa

Partiledare för Feministiskt initiativ