Jag välkomnar L till den viktiga feminismen

Det är roligt att Liberalerna nu ansluter sig till vår politik. Jag håller med om Erik Ullenhags och de andra debattörernas problembild och slutsatser, skriver Margot Wallström.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Margot Wallström (S), utrikesminister.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

När abortmotståndarna i KD och SD blir allt mer högljudda är det bra att de goda krafterna enas. Jag välkomnar att Liberalerna delar vårt engagemang för den feministiska utrikespolitiken och hoppas att fler ska följa efter, skriver utrikesminister Margot Wallström.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Erik Ullenhag, Fredrik Malm och Birgitta Ohlson skriver på Expressen Debatt att en feministisk utrikespolitik behövs mer än någonsin.

Det är roligt att Liberalerna nu ansluter sig till vår politik. Jag håller med om debattörernas problembild och slutsatser. Detta är just vad den feministiska utrikespolitiken, som Sverige har drivit sedan jag lanserade begreppet år 2014, verkar för. 

Samtidigt är den feministiska utrikespolitiken bredare än bara bistånd, vilket debattörerna i sin artikel fokuserar på. Det som utmärker den är snarare kopplingen till fred och säkerhet: frågor om kvinnors deltagande i fredsprocesser och i fredsbevarande insatser, om könsbaserat våld i konflikter, om kvinnors roll i konfliktförebyggande, liksom i försoning och återuppbyggnad. Sverige har bidragit till att ge dessa frågor uppmärksamhet globalt. 

Politiken har skördat framgångar

På fem år har den feministiska utrikespolitiken uppnått betydande resultat. Vi har startat ett nätverk av kvinnliga medlare som är aktiva i konflikter världen över och som har fått efterföljare i bland annat Afrika och Sydostasien. Under våra år i FN:s säkerhetsråd bidrog vi till att rådets mandat och uttalanden hade referenser till kvinnor, fred och säkerhet. I de över 100 länder där vi finns representerade är det en viktig prioritering för våra ambassader att arbeta med jämställdhetsfrågor.

Jag konstaterar att vår feministiska utrikespolitik påverkar vardagen för miljontals kvinnor och flickor.

Under den här mandatperioden utvecklas och fördjupas arbetet. Vi ska nu fokusera på kvinnors sociala och ekonomiska villkor; på resurser för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, samt på agendan för kvinnor, fred och säkerhet. Vi ska också utveckla det initiativ mot människohandel och prostitution som vi nyligen startade med Frankrike – ett land som har följt Sverige och lanserat en feministisk diplomati.

Borgarna kritiserar oss

De borgerliga partierna har kritiserat vår feministiska utrikespolitik. Vissa har ansett att den är innehållslös – som om arbetet för kvinnors deltagande i fredsprocesser, för kvinnors ekonomiska och sociala rättigheter och för resurser till jämställdhet inte var verkligt. Andra har vänt sig emot innehållet – som om en jämställd värld inte vore en bättre värld.

Jag konstaterar att vår feministiska utrikespolitik påverkar vardagen för miljontals kvinnor och flickor. Den väcker intresse i utlandet och ger Sverige ett inflytande i världspolitiken. 

När abortmotståndarna i vår egen riksdag, i KD och SD, blir allt mer högljudda är det bra att de goda krafterna enas. Jag välkomnar att liberalerna delar vårt engagemang och hoppas att fler ska följa efter. 


Av Margot Wallström

Utrikesminister