Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag är barnfri för klimatet – varför bli ni så arga?

Flygförbud och vegansk kost i all ära – det mest miljövänliga alternativet är att avstå från att avla människor, skriver Gurgîn Bakircioglu.
Foto: SHUTTERSTOCK
Poddaren och programledaren Gurgîn Bakircioglu tänker förbli barnfri.
Foto: Lil Trulsson

Jag älskar barn, men varför är det så provocerande att välja bort barn när människan är så otroligt klimatbelastande?

Den frågan ställer jag mig varje gång någon ber mig ta livet av mig på grund av mitt val, skriver programledaren Gurgîn Bakircioglu. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KLIMAT & MILJÖ. Varför är du arg på mig? Jag vill att du ska vara arg med mig! Arg för att vi har förstört så mycket och för att vi ställer till med så mycket.

Jag är en sådan där sorglig 35-åring omringad av vännernas barn, en kall egoist som kommer att ångra sig när livet blir ensamt, en sån som inte förstått att barn är centralt i förhållande till hur vi ser på familjebildning. En som kompletterar sin barnönskan med omplaceringshundar och inte förstått livets mening.

För tre år sedan blev jag minimalist, det introducerade mig till veganism och det var genom köksvägen som jag blev miljömedveten och slutade att flyga. Allt det här är förstås bra för vår jord – men det mest miljövänliga alternativet är att avstå från att avla människor.

Uppmärksammad studie

En mycket uppmärksammad studie från Lunds universitet listade nyligen de fyra mest effektiva insatserna i vardagen som minskar våra koldioxidavtryck och det som är det mest miljövänliga är att inte skaffa ännu ett (eller något) barn. Det är över 20 gånger så effektivt som det näst mest miljövänliga valet och har en långtidseffekt som påverkar generationer i framtiden. 

I den svenska debatten om klimatkrisen så möts nästan samtliga, från höger till vänsterkanten, i att befolkningstillväxten inte bidrar till resursutarmning, miljöförstöring och ojämlikhet. 

Utsläpp och klimatförändringar kan man prata om hur mycket som helst men att frivilligt välja bort att reproducera sig – och att detta är det bästa man som privatperson kan göra på lång sikt – triggar och skapar en känslomässig reaktion.

De barnfria misstänkliggörs

Som vanligt så misstänkliggörs och skuldbeläggs personer med avvikande åsikter och de som står lågt i kurs är barnfria kvinnor som säger samma sak som jag gör. Många överskattar sina ofödda barn och menar att man kanske föder fram en klimathjälte som räddar världen.

Aftonbladets Malin Wollin, som kallar sig feminist, ”fantiserar om att föda ett barn rakt i ansiktet på Gurgîn Bakircioglu. Kanske är det den bebisen som ska mata honom med sked när han är 87.”

Om vi vill stå upp för forskarsamhällets resultat så är det rimligt att börja diskutera gratis sterilisering och preventivmedel

Människor kräver resurser och ofödda människor är ur ett miljöperspektiv helt fantastiskt så varför fostrar vi inte redan levande barn till att rädda den ekologiska krisen?

”Vad finns det att kämpa för utan en ny generation?” undrar KDU:s förbundsordförande Martin Hallander i SVT Opinion, utan att nämna migration som ett perfekt sätt att balansera upp befolkningsfrågan. Reaktionerna från reflekterande debattörer är anmärkningsvärda och grundade på känslor och spekulationer.

Det räcker inte med ändrade vanor

Många menar att det som driver klimatkrisen inte är jordens växande befolkning utan hur människorna lever. Då spelar man ut lösningar mot varandra, för människan måste både ändra sina vanor och reduceras. 

Barnaskaffandet är normen och hör till ett ”normalt liv”, även staten är engagerad och gör allt den kan för att det ska fortsätta produceras människor, med verktyg som barnbidrag och flerbarnstillägg. Men det är orimligt att kräva förändringar från politikerna, det är vi som måste lösa det här genom frivilliga beslut. Lagstadgad familjeplanering och förbud är en dålig idé, vägen mot befolkningsreducering är lång och uppnås genom en evidensbaserade debatt om hur vi kan förändra våra vanor och utforska hur man kan leva ett bättre liv med mindre klimatutsläpp.

Diskutera gratis sterilisering

Om vi vill stå upp för forskarsamhällets resultat så är det rimligt att börja diskutera gratis sterilisering och preventivmedel, behovsprövning av barnbidrag, slopning av flerbarnstillägg, goda villkor för fosterbarn och fosterhem, bekämpning av adoptionens mörka sida och hjälp till familjer på plats så att dom slipper lämna ifrån sig sina barn.

Vi kan aldrig kämpa mot folks barnönskan och det finns födda barn som behöver föräldrar. Men i stället för att skapa nya människor borde vi värna om de som redan finns.

Folk tror att vi barnfria hatar människor. Det är fel. Vi älskar liv och vi tror på vård av allt liv, djurens och naturens rättigheter är den nya humanismen.


Av Gurgîn Bakircioglu

Poddare och programledare