Elaf Ali.Elaf Ali.
Elaf Ali.
Foto: Alex LjungdahlFoto: Alex Ljungdahl
 Foto: Alex Ljungdahl

Jag vägrar tro att 800 000 av oss är rasister

Publicerad

Låt oss vara ärliga. Vi har varit dåliga på integration i Sverige, skriver journaliststudenten Elaf Ali.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Om ett par dagar avgörs ett val som mycket möjligt kommer färga vårt valresultat om två år. Det är mycket som har hänt i vårt land sedan förra riksdagsvalet. Det har varit krig som har lett till att folk har fått fly sina hem och länder. Och här i Sverige har vi varit ett av de länder som öppnat våra armar och tagit emot flest. En gest som nästan delat upp vårt land i två läger.

Många orkar inte ta debatten, men det är viktigt och vi måste vara öppna och lyssna åt båda håll. Jag tror att vi är många som står i mitten. Som inte nödvändigtvis bekänner oss som röda eller blå, men som både tycker att Sverige absolut ska hjälpa till så gott man kan, men inte utan att följa upp dem vi tar emot.

Låt oss vara ärliga. Vi måste kunna se både det bra och det dåliga. Och det är där jag tycker att SD och vänstern fallerar. SD som ser invandrare som en homogen grupp och endast i negativ bemärkelse. Samtidigt vågar vänstern inte ifrågasätta samma grupps handlingar eftersom det är en utsatt minoritetsgrupp och skapar i stället häxjakt mot sin egen partimedlem Amineh Kakabaveh, som kämpar för frigörelsen av unga kvinnor inom hederskulturen.

 

Jag tror att det beror på att SD har infekterat dessa frågor. Ingen vågar röra i dem för att man är rädd för att bli kallad för rasist.

Men nu är det mindre än två år tills nästa val och vi behöver många fler starka röster inom alla partier som vågar ta tag i dessa frågor och inte låta SD ha ensam äganderätt på dem. För jag vägrar tro att 800 000 personer i Sverige är rasister.

Låt oss vara ärliga, vi har varit dåliga på integration i Sverige. Ett stort problem är miljonprogrammen som byggdes på 60- och 70-talen. Hur förväntar man sig att nyanlända ska komma in i det nya landet, om man sätter alla på samma plats där att alla talar samma hemspråk och går i skola där alla kommer från samma ställe? Hur är tanken då att man ska integreras in i det nya landet?

Du som sympatiserar med SD är egentligen inte emot utlänningar eller invandring, utan systemet. Du vet att invandring på många sätt gynnat och berikat Sverige. Men du tycker att det som pågår i Sverige nu har gått alldeles för långt. Jag hör dig. Jag ser dig. Och jag håller med dig.

 

Alla partier måste ta tag i den oro som finns i landet. Vi ska vinna tillbaka SD:s missnöjesväljare. SD:s mål är att sprida vit makt.

Att Beyoncé står upp för de svarta i USA fick Erik Almqvist att se rött. På vilket sätt har det att göra med att ”situationen i Sverige gått för långt”? Ingenting, och det är det som är saken. SD är ett parti för högerextrema våldsbejakande människor. Det är inte de 800 000 personer som la sin röst på SD för två år sedan. De ville ha tydligare regler och striktare lagar. Debatten som är i gång nu har redan satt saker i rullning och nu har vi två år på oss att få fram en lösning.

Låt oss vara ärliga. Jag vill se hårdare tag mot hederskulturen och dess utövare, strikt nej till religiösa friskolor samt inga statliga pengar till religiösa samfund som förespråkar könsapartheid.

 Inte heller något daltande med personer som ansluter sig till IS. Gör vi detta behövs inte SD inom svensk politik. De har absolut öppnat upp mångas ögon, men den förvrängda verklighetsbild och lögnerna de sprider måste få ett slut. Vit makt är inget jag vill att mina skattepengar ska gå till. För att detta ska kunna ske krävs det att alla andra partier tar sitt ansvar och tar fram en fungerande plan för integrationen. Lyckad integration har inga förlorare, vi gynnas alla av det. Blek som solbränd.

 

Elaf Ali

Journaliststudent

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag