Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag vågade inte säga som det var

Elisabeth Höglund.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Veckans brott.
Foto: SVT.
Leif GW Persso
Foto: SVT
Peter Springare.
Foto: SVEN LINDWALL

Självcensuren slog till även mot mig.  Jag är själv typexemplet på en journalist som har väjt för att säga som det är. Men att dölja sanningen är aldrig någon framgångsvåg, skriver journalisten Elisabet Höglund. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

De som såg Veckans brott i tisdags kväll måste ha insett att det de såg inte var något mindre än en sensation. För första gången vågade ett etablerat medium i ett av sina mest populära och sedda program ta upp frågan om kriminaliteten bland invandrare.

Leif G W Persson hade bjudit in Peter Springare, förundersökningsledaren  vid Örebropolisen, som för några veckor sen väckte stor uppståndelse när han på sin Facebooksida skrev att flertalet av de grova brott som  han hade att utreda var utförda av personer med invandrar- och flyktingbakgrund.

Peter Springare bokstavligt talat kölhalades i gammelmedia men framförallt på sociala medier. Vems ärenden gick han? var en fråga som ofta ställdes. Var han Sverigedemokrat? Kryptonazist? Rasist? Invandrarhatare? Ja, allt möjligt ont som man kan tänka sig. 

Var han Sverigedemokrat? Kryptonazist? Rasist? Invandrarhatare?

Springare  polisanmäldes till och med av sin arbetsgivare, Polisen i Örebro, för hets mot folkgrupp.

I tisdags kväll satt han emellertid tillsammans med GW och Camilla Kvartoft runt det vita bordet i "Veckans brott"-studion i SVT och pratade lugnt och stilla om det stora problemet att invandrare faktiskt är kraftigt överrepresenterade bland de allra grövsta brottslingarna. Leif GW Persson var inte sen att hålla med. De båda fann varandra i en aldrig skådad åsiktsgemenskap. Jag bara satt och gapade i TV-soffan. Var detta verkligt? Eller drömde jag? Hur vågade SVT ta upp den här frågan så frankt och så öppet i ett av sina stora prestigeprogram?


LÄS MER: Peter Springare, vems ärenden springer du? 


Det kändes som om kapsylen verkligen flög ur flaskan, som GW själv uttryckte saken. 

Plötsligt var det legitimt att prata om det mest förbjudna, det vill säga att en stor majoritet av landets grövsta  brottslingar har invandrarbakgrund. Att påstå något sådant har hittills varit tabu i de fina salongerna i Sverige. 

Det har hittills varit Sverigedemokraternas privilegium att ”säga sanningen”. SD har som ett av sina främsta politiska argument framhållit den höga kriminaliteten bland invandrare som det viktigaste skälet att stoppa invandringen till Sverige, alltmedan medierna, politikerna och till och med polisen tigit och låtsats som om problemet inte funnits. Efter tisdagskvällens "Veckans brott" borde SD ha tappat ett av sina främsta argument. Leif GW Persson och SVT bokstavligt talat vred vapnet ur händerna på Sverigedemokraterna genom att nu själva våga börja tala om invandrarnas höga brottslighet.

Leif GW Persson och SVT bokstavligt talat vred vapnet ur händerna på Sverigedemokraterna.

Leif GW Persson tog upp en annan viktig aspekt i programmet, nämligen att den grova brottsligheten kommer att bli en av de stora frågorna i 2018 års valrörelse. Han kan få rätt. Det finns, som han själv påpekade, en stark oro i de djupa leden över detta. Det finns också en stark  folklig vrede över att medier och politiker väjer för att säga sanningen om hur det förhåller sig med kriminaliteten bland invandrare.


LÄS MER: Rasist är tveklöst 2000-talets mest missbrukade ord


Jag är själv typexemplet på en journalist som har väjt för att säga som det är. När jag under 2016 kartlade det grova och ofta dödliga våldet i Sverige nämnde jag inte en enda gång vilken etnisk bakgrund gärningsmännen hade – trots att jag i de flesta fall kände till den. Självcensuren slog till även mot mig. Jag var mera mån om att mitt budskap skulle nå fram, nämligen att det grova våldet har ökat kraftigt de senaste åren, än att hamna i en debatt om kriminaliteten bland invandrarna och beskyllas för att gå Sverigedemokraternas ärenden. Många har kritiserat mig för min feghet. Jag är beredd att hålla med kritikerna. Jag vågade helt enkelt inte säga som det var. Men att dölja sanningen är aldrig någon framgångsvåg. 

Att tala om vem som begår de värsta, grövsta och blodigaste brotten i Sverige i dag är inte detsamma som att förfölja vissa etniska grupper. Tvärtom. 

99 procent av alla invandrare och flyktingar i Sverige är hederliga och sympatiska människor som inget hellre vill än att leva ett lugnt och lagligt liv. Det är detta vi måste framhålla – men vi får heller inte blunda för att det bland invandrare finns de individer som står för den grövsta brottsligheten i landet. Vågar vi prata om detta i framtiden så kommer luften att rensas. Helt oskyldiga invandrare behöver inte längre känna sig utpekade och dömda  på förhand för att i lönndom göda kriminaliteten. Inget skadar  invandrarna mer än att inte våga tala högt om problemen med segregation och kriminalitet.


Elisabet Höglund

En längre version av denna text publicerades först på Elisabets blogg