En vädjan från Dalarna – stäng ner skidorterna

Tandådalen i Sälenfjällen, en av anläggningarna i Dalarna som borde sätta smittskyddet främst, menar Kristina Ehrling.
Foto: HENRIK HOLMBERG/TT
Kristina Ehrling.
Foto: PRIVAT

Det är ju redan mängder av människor som fått ställa in sina resplaner till andra länder. Varför ska just den inhemska smittspridande skidturismen vara fredad? 

Stäng skidanläggningarna nu. Jag fasar inför invasionen i påsk, skriver Kristina Ehrling från Dalarna. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Som boende i Dalarna fasar jag nu inför påsken då kanske upp till 50 000 skidåkare ska invadera Sälen. Även andra skidorter norr om Dalälven kommer att besökas. Vi har i dagsläget få coronafall i Dalarna, så varför göra det möjligt för en eventuell ytterligare coronaspridning?

Jag förstår att det är många olika beslut som ska fattas i det svåra läge vi nu befinner oss i. Jag vädjar nu till Folkhälsomyndigheten om att ta beslut i en fråga som för många av oss har ett givet svar: Stäng skidanläggningarna i Dalarna, Härjedalen och Jämtland. Efter att ha följt nyhetsrapporteringen är det uppenbart att många människor inte klarar av eget ansvar. Då finns bara en utväg: Att staten sätter ned foten och stänger ned. 

Varför kan inte skidåkarna bidra?

Folkhälsomyndigheten säger att vi ska arbeta hemifrån om det är möjligt för att minska smittspridningen, även om man inte har några symtom. Vi är många som gör det redan nu och vi har det bra, även om det inte är så socialt. Det är vårt sätt att bidra. Varför kan inte skidåkarna också dra sitt strå till stacken och stanna hemma? Det är ju redan mängder av människor som fått ställa in sina resplaner till andra länder. Varför ska just den inhemska smittspridande skidturismen vara fredad?

Vi ska plana ut kurvan men ändå låta personer från olika delar av Sverige mötas på nya orter

Risken för smittspridning längs skidåkarnas resvägar bör också tas i beaktande. Vad händer med landsbygden när tusentals människor stannar vid lunchrestauranger och bensinmackar på vägen till och från fjällen?

Buffén håller öppet

De regler som upprättats av Folkhälsomyndigheten avseende restaurangbesök kan tolkas olika beroende på hur hårt man vill dra i handbromsen:

Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.

Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal ska bära ut beställningarna.

Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge det inte leder till trängsel eller köer.

En mycket populär restaurang i Sälen fortsätter med sina bufféer med lösningen att antalet gäster begränsas till en tredjedel. Kommer det verkligen att hjälpa mot detta smittsamma virus? 

Romme alpin valde det enda rätta

Hur ska de små vårdcentralerna på orterna och sjukhusen i dessa regioner klara ytterligare fall när det i presskonferenser redan pratas om att det är hög belastning? Vi ska plana ut kurvan men ändå låta personer från olika delar av Sverige mötas på nya orter. Nu är det dags att titta på hur det har hanterats på andra platser i Europa.

I går meddelade Romme alpin, Sveriges största skidanläggning utanför fjällvärlden, att man stänger ned för att inte bidra till smittspridningen. Det är något för jätten Skistar att lära av. Skistar som är huvudaktör i Sälen, Åre och Vemdalen borde också ta sitt ansvar i detta som man gjort i sina anläggningar utomlands, som numera nedstängda St Johann och Trysil. Då kan vi hoppas att de mindre aktörerna i Sverige följer efter. Skidanläggningarna har många säsongsanställda som ändå kommer avsluta sina anställningar inom kort. Detta gäller även restauratörer, säsongen går ju mot sitt slut.

Staten måste sätta stopp

Många andra branscher och företag har fått vidta åtgärder med anledning av krisen. Varför ska bara vissa företag få fortsätta som om inget hänt? Här måste alla hjälpas åt.

Om inte skidanläggningarna själva tar sitt ansvar måste regionerna, Folkhälsomyndigheten och regeringen sätta stopp. Det räcker nu och det är bråttom – påskresorna till fjällen inleds om bara en vecka.


Av Kristina Ehrling

Djurås, Dalarna