Jian Millington.Jian Millington.
Jian Millington.

Jag trollar fram hopp där inget hopp finns

Publicerad

"Du är så stark" säger folk ibland. Förlåt att jag inte berättat sanningen. Jag är bara en liten rädd och medelmåttig skit som ligger vaken och har ont i magen om nätterna, skriver Jiang Millington.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

"Amerikansk forskning visar att den stress anhöriga till sjuka barn utsätts för är jämförbar med att leva i en krigszon."

Jag är inne på mitt elfte stridsår för mina barns grundläggande mänskliga rättigheter till utbildning, hälsa och utveckling. Framgångarna lyser som flämtande punkter i ett universum av svarta slukhål. När alla stora ord tagit slut. När beskrivningarna faller stumma och okommenterade till marken av hur det är att dagligen leva med rädslan för att barnet dör. När våg efter våg av förtvivlan sköljer över mig. När jag tydligt formulerar det helvete vi befinner oss i, och ingen reaktion uppstår. Vad ska jag då ta mig till?

Ibland får jag höra om trollspöliknelsen. Den uttalas av random person som är avlönad för att ge mina barn sådana där overkliga krav som jag ställer på världen: Skolgång. Hjälp mot suicidala tankar. Rätt till habilitering. Ungefär så här låter det: "Jag sitter ju inte med ett trollspö som går att vifta med".

 

LÄS MER: Inga barn ska "inte vara bra nog" för idrott

 

Nä. Just det. Det gör du ju inte. För det är ju jag som trollar varje dag. Jag trollar fram en känsla av trygghet och tillit till världen för mina barn att omges av. Jag trollar fram hopp där inget hopp finns. Jag trollar fram ork, skratt och bekymmerslöshet för dem att vila i. Jag trollar fram en ljus framtidstro. Jag viftar och viftar med mitt trollspö därför att världen är för jävlig och jag kan inte ge dem den verkligheten. Det är jag som trollar. Och ditt skitsnack om att du inte kan eller har lust att ge mina barn förutsättningar att få leva ett värdigt liv men inte tar ansvar för det utan i stället försöker få mig att framstå som en orimlig människa är förolämpande.

"Jag förstår inte hur du står ut", "du är så stark", säger folk ibland. Förlåt att jag inte berättat sanningen. Jag är bara en liten rädd och medelmåttig skit som ligger vaken och har ont i magen om nätterna. Och jag orkar inte. I elva år har jag kämpat. Resultatet är noll.

 

Sanningen är att jag inte heller orkar med mig själv. Jag orkar inte bli upprörd över allt som görs fel och allt som inte görs alls.

Jag orkar inte få en glimt hopp som sedan släcks i kvävande frustration. Jag orkar inte höra mig säga att inget är bättre utan sämre. Jag orkar inte att det aldrig är paus. Jag är så trött på mig själv att jag kräks.

Och mitt i detta står mina två fantastiska ungar. Jag älskar er så hårt. Jag tänkte på det i dag. Jag har inga drömmar för mig. Allt jag hoppas, önskar och vill handlar om er. Era drömmar är mina drömmar. Så sluta aldrig längta. Sluta aldrig tro på er själva och er lyskraft. Ni är det bästa som hänt mig. Just ni. Just så som ni är skapade. Just så viktiga och värdefulla och fulländade.

 

Jian Millington

Mamma

Aktiv i föräldranätverket Barn i Behov

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag