Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jag stals från min mamma vid födseln

Maria Diemars chilenska passfoto från 1975. På bilden är hon två månader gammal. Några veckor senare landade hon på Arlanda för att växa upp i en adoptivfamilj.
Mitt fall är ett av över 600 där barn försvunnit till Sverige. Socialminister Lena Hallengren, varför görs det inte någon utredning av våra adoptioner? skriver Maria Diemar.
Foto: PRIVAT

Visste du att vi svenska Chile-barn, som lämnat födelselandet och adopterats i Sverige, fortfarande existerar i den chilenska folkbokföringen? 

Vi var helt utelämnade till andras affärsverksamhet och godtrogenhet. Varför görs det inte någon svensk utredning av våra adoptioner? skriver Maria Diemar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Socialminister Lena Hallengren, adoption är ett livslångt perspektiv för oss adopterade – men är det en avslutad affär för adoptionsbyrån och den svenska staten?

Jag stals från min mamma vid födseln och min adoptivbror dödförklarades för att vi skulle kunna lämna Chile och skickas till Sverige. Vi adopterades sedan i Stockholms tingsrätt. Våra fall är bara två svenska fall av drygt 600, som hittills ingår i den chilenska brottsutredningen 1044–2018 i Appellationsdomstolen i Santiago. Tiotusentals fall måste granskas, där barn har skickats olagligt till utlandet för att adopteras. Lena Hallengren, varför görs det inte någon svensk utredning av våra svenska adoptioner? 

Över 2 000 barn till Sverige

Chile är ett av många sändarländer som försett Sverige med barn, cirka 2 200 barn mellan 1970- och 90-talet. När uppgifter om oegentligheter och olaglig verksamhet kommer fram i ett land som man har arbetat i och tagit emot barn ifrån som sedan adopterats i Sverige, vilken instans här har då ansvar för att informera de berörda familjerna? Döljer den svenska staten information för oss? 

Socialminister Lena Hallengren (S) har en rad frågor att besvara, menar Maria Diemar.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Hittills ingår 615 svenska fall där barn kommit till Sverige genom Adoptionscentrum. Har adoptionsbyrån något ansvar för att informera sina kunder om att en brottsutredning pågår? Vilket ansvar ligger på MFoF, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, som arbetar med internationella adoptioner? På MFoF websida kom ”Ny information från brottsutredning i Chile om internationella adoptioner” ut den 25 januari. Lena, det är över fyra månader sedan! Kan det vara så att man från statens håll inte vill göra ”all” och ”ny” information officiell?

Varför informeras vi inte

Jag ställer denna fråga, eftersom det förutom brottsutredningen pågår en politisk utredning i Chiles Andra kammare, där man granskar hur den chilenska staten var inblandad när tiotusentals barn kunde lämna landet olagligt för att adopteras i utlandet. Men ingenstans har vi svenska Chile-adopterade fått information om detta. Lena, hur kan man från svenskt håll underlåta att informera om en sådan utredning? 

Som barn var vi rättslösa i Chile likaså när vi kom till Sverige där vi adopterades. Det var ingen som såg över vilka omständigheter vi kom ifrån.

Det är ett utskott, som genomför den politiska utredningen, och de har hållit offentliga sammanträden varje måndag sedan början av mars i år som finns att se online. Den 15 april bjöds vi i föreningen chileadoption.se in att vittna vid deras sammanträde via Skype. Utskottets ordförande Boris Barrera har uttalat sig om att de olagliga adoptionerna är brott mot mänskliga rättigheter och att en sanningskommission behöver tillsättas.

Lena, i radioprogrammet ”Studio Ett” i P1 den 9 maj sa du ”…att det inte går att sticka under stol med att det fanns en högst sannorlikt en naivitet från svensk sida men det fanns ingen illvilja och vi har också förändrat svensk lagstiftning under den tid som gått.” Menar du att det som hände oss inte behöver utredas i Sverige, för att man agerade naivt på den tiden när vi kom till Sverige?

Vi finns i Chiles folkbokföring

Lena, visste du att vi svenska Chile-barn, som lämnat födelselandet och adopterats i Sverige fortfarande existerar i den chilenska folkbokföringen? Vi har alltså en chilensk identitet som om vi aldrig lämnat Chile eller blivit adopterade i utlandet. Som barn var vi rättslösa i Chile likaså när vi kom till Sverige där vi adopterades. Det var ingen som såg över vilka omständigheter vi kom ifrån och vi var helt utelämnade till andras affärsverksamhet och andras godtrogenhet. Lena, existerar rättssäkerhet för oss i Sverige i dag? 

Eller är adoption, ett livslångt perspektiv för oss adopterade - men en avslutad affär för adoptionsbyrån och den svenska staten?


Av Maria Diemar

Sekreterare Chileadoption.se